Mi lesz a majálissal, fesztivállal, a nyárral?

2020-ban se lesz ingyen tokány a Szejkén, de most nem a városházán múlik.
archív fotó

Klaus Iohannis államelnök azzal biztatta a lakosságot kedden, hogy május 15-e után lazíthatnak a koronavírus miatt bevezetett korlátozó intézkedéseken, ám erre kizárólag akkor kerülhet sor, hogyha az új fertőzések és a halálesetek száma csökkenni kezd.

Vele összhangban szólalt fel ugyancsak kedden Raed Arafat belügyi államtitkár, a sürgősségi esetek részlegének (DSU) főparancsnoka. A belügyi államtitkár szerint a kijárási korlátozások kapcsán semmiféle enyhítés nem várható a május elsejei minivakáció idejére, így idén lemondhatunk a hagyományos kirándulásról és a szabadban való sütögetésről.

Sőt, a nyári tömegrendezvényekkel kapcsolatban sem keltett ábrándokat. Úgy vélte, erről az előttünk álló 2-3 hét járványügyi adatainak birtokában lehet csak érdemben beszélni, akárcsak arról, hogy egyáltalán enyhítenek-e a kijárási korlátozáson vagy sem. Amennyiben a szabályok lazítása mellett döntenek, ez sem jelenti azt, hogy ismét szabad lesz minden, ami a járvány előtt megengedett volt – hangsúlyozta Arafat a mures.ro-nak nyilatkozva.

Nem csak Romániában, más országokban is búcsút inthetünk 2020-ban a nagy tömegrendezvényeknek – csatlakozott hozzá Alexandru Rafila, az Országos Mikrobiológiai Társaság elnöke, aki a Digi24 adásában beszélt a fokozatos lazítás lehetőségeiről.

A főmikrobiológus úgy látja, az 50-100 fős rendezvények talán szóba jöhetnek, de csak akkor, ha elég hely áll a rendelkezésre a távolságtartáshoz. Nagy, szabadtéri koncertek szerinte egy országban sem lesznek idén. A szakember ugyanakkor azt vallja, hogy május 15-e után fokozatosan meg kell nyitni a fogászatok, fodrászatok és ruhásüzletek kapuit, a mall típusú bevásárlóközpontok esetében azonban merülnek fel kétségek.

Az egészségügyi miniszter egyelőre csak a vendéglátóegységek fokozatos nyitását jósolta ekkorra, az iskolai oktatás újraindítását pedig leghamarabb május végére.

Aki másképp látja

A Mediafax által kérdezett Molnár Géza kolozsvári virológus szerint visszavonulóban van a járvány Romániában, ezért már május 5-10. között fel kellene oldani a kijárási korlátozásokat az országban. A szakember szerint a koronavírus a következő hetekben visszahúzódik, de nem zárja ki, hogy lesznek még új fertőzéses esetek. A vírusos megbetegedések terjedése ugyanis ciklusosan történik. „A vírus szaporodási ciklusa egy adott területen 6-8 hétig tart. A kórokozó utána eltűnik, de visszatér” – magyarázta. Amikor visszatér, terjedési üteme már kisebb lesz, a koronavírus már nem fog annyira fertőzni.

„Május 5-10. között fel kellene oldani a kijárási korlátozásokat. De figyelnünk kell a kisebb közösségekben megmaradó gócpontokra, mert ezek problémákat okozhatnak” – nyilatkozta a szakember. Utóbbi kijelentését megerősítette Alexandru Rafila főmikrobiológus is: a szigorításokon nem mindenütt lehet majd enyhíteni, a gócpontnak számító Suceáván például ez csak későbbre várható – jelentette ki. Ő és az egészségügyi miniszter is úgy becsülték, hogy körülbelül tíz napon belül tetőzik a járvány Romániában, és a kijárási korlátozásokat csak akkor lehet feloldani, ha az új fertőzéses esetszámok folyamatosan csökkennek.

Agerpres, Maszol, Transindex

A koronavírus terjedésének romániai és udvarhelyszéki helyzetéről gyorshírekben tájékoztatunk, ugyanakkor élő hírfolyamot indítunk minden nap, amelyben megtalálhatók az aznapi információk az országos és helyi intézkedésekkel kapcsolatos tudnivalókról, illetve a vírus terjedésének mértékéről. Április 22-ei híreinket de kattintva olvashatja.

Kérjük olvasóinkat, hogy vegyék komolyan a vírusveszélyt, tartsák be a hatóságok ajánlásait, határozatait. A megelőzés érdekében maradjanak otthon. Amennyiben feltétlenül szükséges elhagyniuk az otthonukat, tartsanak másoktól két méter távolságot. Mossanak gyakran és alaposan kezet. Ne essenek pánikba, de kövessék a fejleményeket és tegyenek meg mindent, ami egyénileg lehetséges a betegség terjedésének elkerülése érdekében. A külföldről hazaérkezők vonuljanak önként otthoni karanténba. Vigyázzunk magunkra és egymásra!