Merre mész? Mit csinálsz?

Ha azon gondolkodsz, hogy kicsit kimozdulnál itthonról, akkor itt szemlézgetünk neked az erdélyi fesztiválok között, amelyek 200 kilométeren belül vannak Székelyudvarhelytől, és amelyeken valamelyikünkkel találkozhatsz.

Beszt of Tusványos – 83 km-re 

Ha ismerős és otthonos környezetre vágysz, ahol mindenki ismer és te is ismersz mindenkit, s még a macid sem kell magaddal vinned, akkor Tusványoson a helyed.

Ahol idén is meghallgathatod a Best of Hungary 2000-2019 slágereket. Ahogy a programot elnézzük, mindenki koncertezik, aki ebben az évtizedben fellépett már legalább egyszer a 30 éves Tusványoson. A nyári fesztiválok magyar nyelvű koncertkínálata egy helyen. Nyugdíjasoknak Orbán-nagykoncerttel a végén, ahol minden irányvesztett magyar megtudja, merre visz a végzet.

A nagy nevek közül itt lesz a szintén 30 éves Quimby, az Intim Torna Illegál, a Kiscsillag, az Anna and the Barbies, a nemzet pirosbabos csótánya, Nagy Feró és a Beatrice, a Magashegyi Underground, a Magna cum Laude és a Bagossy Brothers Company. De mi lett Rúzsa Magdival?

Úgy tűnik, Erdély a magyar könnyűzene tegnapjának a holnapja: rengeteg – na jó, néhány – izgalmas kis zenekar lép fel Tusványoson: a nagyváradi Wrepperz, a Bagossy szintén gyergyói kistestvére, a 4S Street, a FunKorporation, és nem hagyhatjuk ki az érintettség révén sem az udvarhelyi Friday Rehabot. 

Ami pedig a politikai részt illeti, azt idén is büntetlenül át lehet aludni. Vagy kómás fejjel végigizzadni egy-egy sátorban, üres tekintettel bólogatva, se eleje, se vége kérdéseket felrakva, amikre aztán hasonló válaszokat adnak a nyakkendősök. De megéri, a szauna köztudottan segíti a méreganyagok kiválasztását és így újra fitt lehetsz az esti bulira.

Aki nem szeretné a politikai status quo-t jelenlétével legitimálni például a közéleti megosztottság miatt, annak üzenjük: 1. ha nem vagy ott, és nem barátkozol, azzal csak jobban megosztod, ami van. 2. Ladó Andrea tavaly megaszonta: Tusványost nekünk adta a Fidesz és nem adjuk vissza. És ebben pont igaza van. 

Butikfesztivál egy kastélyban – 95 km-re

Az AWAKE Fesztivált harmadszor szervezik meg a gernyeszegi Teleki-birtokon augusztus 15-18. között. És nem, nem egy kizárólag román fesztiválról van szó. 

Ezt a fesztivált minden évben egy bizonyos téma köré szervezik. Tavaly a New Funky Royals volt a téma, amivel arra biztatták a résztvevőket, hogy minél funky-sabb szerelésbe öltözzenek. Az idei téma a Bohemian Blast, ez a bohém életérzés felszabadulását hirdeti.

Az AWAKE egy butikfesztivál: kisebb, családiasabb és a természetben van. 

Három, stílusukban különböző zenei színpadot állítanak. A főszínpadon, a The Cube-on lép fel a legtöbb nemzetközi előadó. A River Stage színpad a dnb és elektro stílus kedvelőinek szól, míg a Castle lounge inkább a lounge-house stílust idézi. Érdekesség, hogy ez a színpad a kastély udvarán van felépítve.

Az ARTDOOR projekt a nagyméretű művészeti installációkról szól, a látványos alkotásokat a fesztivál teljes ideje alatt meg lehet nézni. Az ARTDOOR társszervezője a Romániai Építészek Rendjének marosvásárhelyi fiókja. A projektben neves művészek is közreműködnek, de amatőrök is jelentkezhettek saját tervekkel, amelyek közül egy szakmai zsűri válogatott.

Egyetemisták, figyelem! Fel lehet venni a VIBE-ot… – 93 km-re Udvarhelytől

A VIBE történetének leghangulatosabb fesztiváljára készülődnek a szervezők július 4-7. között Marosvásárhelyen. Ez a fesztivál azzal büszkélkedik, hogy létezése óta az egyetlen, amely találkozási pontot jelent az összerdélyi magyar diákságnak és egyetemistáknak.

Négy-öt évvel ezelőtt kezdtek el egy nagyobb eseményen gondolkodni a Kolozsvári Magyar Diákszövetség (KMDSZ) vezetőségében. A kolozsvári magyar diáknapok néhány év alatt kinőtte magát annyira, hogy minden évben több, mint kétezer fiatalt mozgatott meg. A szervezők szükségét látták egy nagyobb zenés eseménynek is, ami nyáron is összetereli a diákokat és ismerőseiket.

A szerdán kezdődő fesztivál a Koli, a Fashion Corner, a Kerengő művészeti bázis, a Csemetezug gyermek-parkoló mellett több mint száz zenei programot kínál. Ott lesz a Lost Frequencies, a Modestep Dj Set, Alle Farben, Foreign Beggars, Stanton Warriors, valamint Magyarország és Erdély legjobb előadói.

A Kolin – a délelőtti beszélgetéseken – szó lesz a technológiai fejleményekről, az új szemléletű oktatásról, a környezetvédelemről, közéletről, párkapcsolatokról, munkavállalásról, blogokról, vlogokról, jogról és az ezekről szóló kutatásokról.

A szervezők olyan előadókat válogattak be a VIBE Fesztivál tudásfórumának programkínálatába, mint Tibi Atya, Dezső Bence, Kádár Magor, Seer László, Márton Lőrinc, Kemény Zsófi, Kali Ágnes és Fábián Sára. Továbbá kutatókat hívtak a Babeș–Bolyai Tudományegyetem és Sapientia EMTE oktatói közül, lesznek ismert vloggerek és bloggerek is. Ők millenniumi nemzedéket érintő témákat dolgoznak majd fel.

A tavaly sokakat megmozgató röplabda és foci mellé csatlakozik idén a teqball és a kosárlabda. Lesz jóga és mozgószínház is a szatmári Harag György társulat fiatal színművészeinek jóvoltából. Akik pedig elektromos hajtással fedeznék fel a fesztivált és Marosvásárhely látványosságait, e-bicikliket bérelhetnek. A Sámi Zsuzsa által koordinált Fashion Cornerben számtalan divattal és divattrenddel kapcsolatos program lesz. Interaktív workshopokat, divatszakértők előadásait, a női divatot és férfiakat is érintő témákat készítettek elă. A legnépszerűbb a Fashion Cornerben várhatóan a helyben igényelhető smink- és hajbelövés lesz. 

A VIBE művészeti bázisán egyszerre lesz jelen a művészet és a kreativitás házibuli hangulatú fűszerezéssel. A Kerengő otthont ad izgalmas nappali programoknak, mint az Ady 100 emlékév, amelyen a fesztiválozók interaktív szerepjátékokkal ismerhetik meg jobban a költőt. A fesztivál teljes időtartama alatt ki lesznek állítva a Vibe Of Art kampányra jelentkezett fiatal művészek installációi.

Kikent macák és kigyúrt lenyaltfejűek – 183 km Udvarhelytől

Electric Castle, Bonchida, Bánffy-kastély, július 17-21. 

Tisztán emlékszem az első Electricre, kétezertizenháromban, tikkadt szöcskenyájak között érkeztünk valami poros mezei úton a még porosabb Bonchidára, amikor még azt se tudtuk, hogy merre kell menni. Képesek voltunk Bukarestből „felutazni”, hogy lássuk, hogyan születik meg Erdély első igazán elektronikus fesztiválja az újjáélesztett, egykor pazar Bánffy-kastélyban. 

Az alig százlejes bérlet megkönnyítette a dolgunkat, s akkor még az sem volt kérdés, hogy sátorral megyünk, a faluban később kaptak rá a vendéglátásra. Minden olyan kicsi, amatőr volt, de ízléses, családias, volt hely parkolni, táncolni, nem voltak sorok, sem divatmajmok és plázacicák. Pedig nagy nevek már akkor is voltak, mégsem volt akkora hájp. A második kiadáson már érezhetően többen voltunk, de a fíling még változatlan.

Aztán eltelt néhány esztendő, az eső sem kímélte Bonchidát, és hiába vágódott be Kolozsváron az Untold, a „villanykastély” mindent túlélt, és jól kinőtte magát. Olyannyira, hogy a kastély udvaráról a mezőre kellett tolni a nagyszínpadot. Letaglózott, amikor 2017-ben újra beléptem a kapun, és egy óriáskerék fogadott meg egy akkora színpadi konstrukció, mint amekkorát csak a Szigeten láttam, igaz, szűk tíz évvel azelőtt. A felhozatalon is érződött a már száz eurót súroló bérletár, a költséghatékonyabb DJ-parádét pedig egyre több külföldi zenekar tölti fel. 

Az infláció viszont az étel-ital árakon is meglátszott, és érezhetően felhígult a közönség is. Feltelt állandóan szelfiző, kikent macákkal meg kigyúrt, lenyaltfejű pasikkal is a színtér. Mert trendi lett Bonchidára járni, dizájnos gumicsizmával és csilivili esőköpenyekkel felszerelkezve. De talán minden tömegrendezvénynek ez az ára, és nincs is semmi baj, amíg elférünk egymás mellett. Csak egy kicsit többet kell sorba állni a piáért, és jóval többet csatangolni a színpadok között, főleg, ha sár van. Mert a víz halad, de a sár, a sár marad.

Duplán rázd, ez a Double Rise – 193 km

Szintén szerdán kezdődik a Székelykő alatt, a festői Torockón a Double Rise fesztivál. Akárcsak a Vibe, nem elégszik meg a szórakoztatással, törekszik az összművészetiségre és az agytágításra.

Zenei sokoldalúság jellemzi: az idén Double Stage-re keresztelt nagyszínpadon a Dope DOD mutatja meg, mi az a holland elektronikus, Doubioza Kollektive, hogy mi a bosnyák balkáni őrület. A magyarok közül itt ünnepli szülinapját a Tankcsapda, fellép a fesztiválhimnuszt szerző Hiperkarma, a 30Y és a Kiscsillag. A Bohemian Betyars és a Parno Graszt közösen fog muzsikálni. A Rise Stage-nek nevezett kisszínpadon Szabó Benedek és a Galaxisok, az Esti Kornél, a Mangorise, a Blahalouisiana és az AWS koncertezik.

Lesz Planetárium Művészeti Udvar színházzal, irodalommal, művészettel és kézműves sörökkel, a művelődési házban pedig magyar és román előadások, filmklub, könyvbemutatók, irodalmi beszélgetések. A népzene és néptánc rajongói a FolkLigetben mulathatnak kedvükre Kacsó Hanga Borbála, Berecz István és a Tokos Zenekar muzsikájára.