Ez csak a kezdet a gyergyói Solyom Berninek

Fotó: Solyom Berni Facebook-oldala/KOVÁCS BÁLINT

Gyergyószentmiklósi győztese van az 2022-es, tizenegyedik magyarországi X-Faktornak – hullt le a lepel szombaton, november 19-én este, amikor a műsor döntőjének végén Müller Dávid műsorvezető a 17 éves Solyom Berni nevét húzta ki a borítékból.

Úristen! Ki ez a lány?

– kérdeztem, amikor bejött a zárkózott, nehezen megszólaló Berni még a válogatók során egy 2Pac pólóban, előadva Eve Let Me Blow Ya Mind című számát, nem is akárhogyan. A nemszokványos zeneválasztást meg is jegyezték a mentorok. „Nagyon menő vagy! Örülök annak, hogy ilyen fiatalon te ilyen zenét szeretsz. Ez a zene sosem fog kimenni a divatból. Ez az igazi hip-hop. Te, nagyon egyben vagy csajszi” – kezdte Gáspár Laci, majd szépen sorban mindegyikük elmondta, milyen különlegesnek tartja a gyergyói lányt.

Berni végül ByeAlex mentoráltjaként csinálta végig a versenyt, és adott elő mindenféle klasszikus hip-hopot: Cooliótól kezdve Eminemen keresztül, egészen a Fugees-ig. Szépen lassan a mentorok és a nézők szeme láttára nyílt ki az introvertált lány, aki a szintén gyergyói Bagossy Brothers Companyvel énekelte el a zenekar egyik dalát a közreműködős produkciók során, és mutatta meg ezzel egy másik oldalát.

„Bernivel egy álom volt ez a pár hónap.

Fegyelmezett, okos, bátor volt; és egyébként nagyon jól gondolkodott végig együtt, velem… pedig előfordult, hogy kockáztatott miattam, mert úgy súgták az ösztöneim, hogy kell kísérleteznünk a zenékkel. Holnap este is több ízt mutatunk meg: utoljára. De hiszek benne, hogy számára ez a kezdet. Valami új és izgalmas jön majd. De egy biztos: a zene vele lesz holnap este is. Ti? Vele lesztek?” – posztolta a mentora a szombati döntő előtt.

A fináléra Mihályfi Lucával és Kiss Kevinnel maradt bent Berni, majd Kevin és a gyergyói előadó közül az ő neve szerepelt a műsor idei kiadásának utolsó borítékjában, így eldőlt, Solyom Berni a 2022-es X-Faktor győztese.