Melindánál mindig lesz kazán

Saját gyártású kazánokat és új munkahelyeket teremtettek, amivel három embert csaltak haza külföldről.

Kazángyártással teremtenek új munkahelyeket a Melindánál – hangzott el a vállalat péntek délelőtti sajtótájékoztatóján, amin a projekt ismertetése mellett megnézhettük az új, biomasszával működő kazánjaikat.

A Melinda Steel gyártósoráról a héten kerültek ki az első, saját tervezésű, TÜV-SÜD minősítést szerzett acél lemezkazánok – tudtuk meg a pénteken tartott sajtóreggelin.

Mérföldkőnek számít ez mind a Melinda Steel, mind pedig a Melinda Instal életében, hiszen értékesítőkből termelőkké váltak, amivel egy harmadik üzletág is megszületett a Melinda családon belül, Melinda Steel engineering and production név alatt.

Ebben a közös projektben a két vállalkozás több mint 25 éves tapasztalatát használják, amit klienseiktől, illetve attól a több, mint 200 kazánszerelőtől gyűjtöttek be, akikkel folyamatosan kapcsolatban vannak. Emiatt is úgy érzik, hogy a helyi igényekre reagáltak termékeik megalkotásával, illetve, hogy egy piaci rést fognak betölteni – tudtuk meg Benkő Tibor Zsolttól, a Melinda Steel értékesítési igazgatójától. „Energiaválság idején nagyon fontos, hogy olyan termékeink legyenek, melyek fenntarthatóak” – fűzte hozzá.

A járvány alatti időszakban felismerték a piac kiszámíthatatlanságát, és úgy döntöttek, azzal tudnak a leginkább megfelelni a piaci igényeknek mind minőségben, mind szolgáltatásban, hogy lerövidítik a kereskedelmi láncot. Ezzel 15 új munkahelyet teremtettek és 3 embert csaltak haza külföldről, többek között a kazánokat tervező Hajdó Lehel mérnököt, aki Ausztriából tért haza – osztotta meg büszkén Bakó Lajos Tamás, a Melinda Instal értékesítési igazgatója. A CED Közép-európai Gazdaságfejlesztési Hálózat Nonprofit Kf.t CED-20-C programjának egy több, mint másfél millió eurós beruházásának eredményeképpen születtek meg ezek a kazánok.

Két évvel ezelőtt indult a projekt, és Hajdó Lehel, a kazánokat tervező Melinda Steel mérnöke, hatalmas megtiszteltetésnek érezte, hogy erre a feladatra éppen őt kérték fel. Bár a gépsorral már korábban is dolgoztak, a kazánok gyártását az idei év elején kezdték.

A kazánok elkészítéséhez felállított gyártósorral bérmunkákat is tudnak vállalni, mivel szinte bármilyen lemezből készült eszköz elkészítésére alkalmas. Egy integrált szolgáltatást tudnak nyújtani, ami azt jelenti, hogy a kliens igényeinek megfelelően a tervezést és a hajlítást, azaz a lemezmunkát és a hegesztést fel tudják vállalni – osztotta meg az információt Geréb Előd, a Melinda Steel marketing menedzsere. Például fém laptopállványokat is készítenek.

A most bemutatott 28 és 37 kW teljesítményű HeizTech márkanévvel forgalomba kerülő lemezkazánokra úgy tekintenek, mint valaminek a kezdete. Azon dolgoznak, hogy ezt a termelőkapacitást tovább növeljék, így újabb munkahelyeket hozva létre.

A kazánokat jelenleg a csíki, udvarhelyi, illetve a gyergyói régiókban értékesítik, de tervezik az országos terjeszkedést is. A termékek árát személyre szabják, mivel nem kizárólag kazánt, hanem a teljes fűtésrendszert forgalmaznak, amit a vevő igényeire és otthonára szabnak, ám ez az információ bármelyik üzletükben elérhető.