Megvan, hányadikok lettünk a népszámláláson

Összesen 25.639 népszámlálási kérdőívet töltöttek ki a székelyudvarhelyi lakosok a népszámlálás kezdete, március 14-e óta az önkitöltési szakasz végéig, május 27-éig – számolt be keddi sajtótájékoztatóján az udvarhelyszéki RMDSZ.

Hányadik helyre volt ez elég megyeszinten?

Az összesített adatok alapján elmondható, hogy az országos szinten beküldött kérdőívek száma csaknem 11 millióra tehető, ami 57,8 százalékos becsült részvételi arányt jelent.

Hargita megye részvételi aránya 73,4 százalék, ami a jelentős magyar lakossággal rendelkező megyék között a legjobb. Az országos átlagot tehát 20,1 százalékkal sikerült felülmúlni, mutatott rá Bíró Barna Botond széki elnök.

– Mi legalább 50 százalékos arányt tűztünk ki célul a megye minden településén, mivel tudtuk, hogy idén jóval kevesebb népszámos fog dolgozni – magyarázta. Habár Hargita megyében Udvarhelyszéken van a legtöbb kistelepülés, mégis a legjobb eredményt tudta hozni, büszkélkedett.

Hargita megyén belül Udvarhelyszék 79,1 százalék, Csíkszék 73,3 százalék, Gyergyószék pedig 65,1 százalékos részvételi arányt ért el – folytatta Bíró, külön kiemelve, hogy mind a városok, mind a községek esetében Udvarhelyszék nyújtotta a legjobb teljesítményt, hiszen Székelyudvarhely 79,2 százalékos részvételi aránnyal, Korond 110,8 százalékkal az első helyen végzett. 

Noha első látásra furcsa lehet a 110,8 százalék, ez az adat azt mutatja, hogy Korond községből „az emberek nem kivándorolnak, hanem itt maradnak, sőt, szaporodnak: közel 500-zal több lakosa van a községnek a tíz évvel ezelőtti népszámláláshoz viszonyítva” – magyarázta Ravasz Ferenc, a Korond községi RMDSZ-vezetője, hozzátéve, a községen belül három tanyatelepülésre, Pálpatakára, Atyhára és Fenyőkútra is szerveztek „népszámos-kitelepedéseket”. 

További tíz olyan település van Udvarhelyszéken, amely 80 százalék fölött teljesített: az első helyezettet Lövéte (92,7 százalék) követi, majd Máréfalva (92,2 százalék), Galambfalva (91,6 százalék), Farkaslaka (88,6 százalék), Homoródszentmárton (86,5 százalék), Zetelaka (83,6 százalék), Parajd (81,5 százalék), Homoródalmás (80,7 százalék), Felsőboldogfalva (80,1 százalék), Székelyudvarhely (79,2 százalékkal) következik a sorban.

Miért fontos ez?

– Számunkra ez nem azt mutatja, hogy az RMDSZ dolgozott jól, hanem azt, hogy az udvarhelyszékiek egy erős magyar identitással rendelkező közösséget alkotnak. Az, hogy az emberek vállalják magyarságukat és önként jelentkeznek, azt jelenti, hogy érzik ennek a fontosságát, jövőt akarnak tervezni. Nem utolsó sorban pedig a szórványban élő magyarok számára is reményt tudnak adni – vélekedett Antal Lóránt szenátor, városi elnök.

Kinek is köszönhető ez az eredmény?

Noha más településeken nem volt konkrétan kiemelve, milyen arányban segített az adott település önkormányzata, illetve a helyi RMDSZ-szervezet a népszámlálásban, a székelyudvarhelyi eredményeknél ez is fel van tüntetve: a városi szervezet által készített összegzés szerint a városi szervezet bekapcsolódása 20,1 százalékkal növelte a város részvételi arányát, így lett 79,2 százalék.

Zörgő Noémi városházi szóvivőtől megtudtuk, a székelyudvarhelyi önkormányzat 9498 kitöltött kérdőívvel járult hozzá a népszámlálás önkitöltési szakaszának székelyudvarhelyi eredményéhez.