Megússzák Buntáék a városi lap csődjét

Nem hajthatja be az Udvarhely Média Kft. okozta kárt az önkormányzati képviselőktől sem Székelyudvarhely polgármestere – döntött alapfokon a Hargita megyei törvényszék november 9-én. A nem jogerős bírói döntés indoklásából egyelőre annyit közöltek az igazságügyi portálon, hogy a polgármester 2020-ban beadott keresete időközben elévült.

A döntés abból a szempontból várható volt, hogy korábban, 2021. szeptember 9-én Bunta Levente volt polgármestert is felmentették a kár megtérítése alól, ugyancsak elévülés okán. A Gálfi Árpád vezette polgármesteri hivatal – a Számvevőszék nyomására – egyszerre perelte be Buntát és az RMDSZ-es önkormányzati képviselőket, ám a különböző jogi státuszuk miatt kettéválasztották az ügyet.

Gálfi azért nevezte meg őket felelősként, mert a városháza hírlapját kiadó céget, az Udvarhely Média Kft.-t Bunta javaslatára, az RMDSZ-es tanácstöbbség támogatásával tartották fenn közpénzből – annak ellenére, hogy veszteséges volt, majd be is csődölt.

Az elévülés miatt csupán a perköltségekről 

döntött érdemben a Hargita megyei törvényszék, amely a felperes polgármesteri hivatalt arra kötelezi, hogy mintegy 5.000 lejt fizessen Benedek Árpád Csaba alperesnek (akkori és jelenlegi RMDSZ-es képviselőnek), valamint 6.000 lejt Farkas György alperesnek (volt városmenedzsernek, a lapkiadó egykori igazgatójának).

Ami a többi RMDSZ-es alperes – Berde Zoltán, Gergely Ladislau (László), Gidó Csaba, Koncz Melinda, Pécsi-Kolumbán Imola, Sinka Arnold, Szabó Gyula és Géczi Levente Sándor – perköltségeit illeti, ők fenntartották azon jogukat, hogy külön úton igényeljék.

Bunta és Benedek azon a 2016 januári tanácsülésen, amelyen elbukott a lap (archív, uh.ro)

Ugyanakkor az alpereseknek (kivéve Farkas Györgyöt) meg kell téríteniük azt a perköltséget, amellyel az általuk behívott személyeket, vagyis a tőkeemeléseket meg nem szavazó, MPP-s és EMNP-s képviselő kollégákat terhelték. Az RMDSZ-esek együttesen 1.500-1.500 lejjel tartoznak Bálint Mária Magdolna, Bíró Edith, Jakab Attila, Mike Levente József, Orbán Balázs, Tamás Zoltán és Zakariás Zoltán egykori képviselőknek.

Az alperesek még behívták érintettként Karda Emese volt gazdasági igazgatót, akinek 4.760 lejes perköltséget kell fizetniük, illetve Bodnár Ladislau (László) akkori városi jegyzőt és Andrei Jean Adrian akkori prefektust is, ám rájuk nézve perköltséget nem ítélt meg a törvényszék.

Az alapfokú döntés a kiközléstől számítva 30 napon belül megtámadható a Marosvásárhelyi Ítélőtáblán, azonban ha jogerős marad, akkor nagyon úgy tűnik, hogy hiába állapították meg, nem lesz, aki megtérítse a kárt.

Milyen kárt?

Az Udvarhely napilap vesztét az okozta 2016 elején, hogy az újabb 250 ezer lejes tőkeemelést megakadályozta két RMDSZ-es képviselő, Berde és Géczi tartózkodása. Az Átlátszó Erdély forrása szerint ők azt a politikai célt követték, hogy a – Verestóy szenátorral rossz viszonyba került – Buntától elvegyék a szócsövét a júniusi választások előtt.

Az utolsó lapszámban vissza is vágtak Buntáék nekik azzal, hogy jelezték: Géczi a felesége, a polgármesteri ellenjelölt Arros Orsolya érdekében, Berde pedig Szentegyháza városmenedzseri állásának reményében szavazhatott.

A Számvevőszék 2016 májusában rámutatott, hogy az Udvarhelyi Média Kft. két év alatt összesen 855.268 lejt emésztett fel a város pénzéből, és összesen 529.344 lejes veszteséggel zárta az említett időszakot. A közpénzeket ellenőrző hatóság azt kifogásolta, hogy a veszteséges működtetés ellenére tőkeemeléseket hagyott jóvá az – akkor még RMDSZ-es vezetésű – önkormányzat az általa alapított cégnek.

A kár behajtását elrendelő számvevőszéki döntést sikertelenül fellebbezték meg, a Hargita Megyei Törvényszék helybenhagyó döntését követően az újonnan megválasztott Gálfi Árpád polgármesternek meg kellett állapítania a kár aktuális nagyságát és a felelősök körét. Miközben a csődeljárás során világossá vált, hogy a felszámolás útján nem lehet megtéríteni a kárt, mert nincs rá vagyoni fedezete a cégnek.

Mivel a károkozás jogi alapját a tanácshatározatokba foglalt törzstőke-emelés képezi, így Gálfi az akkori polgármestert, Bunta Leventét; az akkori RMDSZ-es képviselőket, akik elfogadták a határozatot; valamint az Udvarhelyi Média Kft. ügyvezetőjét, Farkas Györgyöt nevezte meg felelősként (Molnos Zoltánt nem, aki csak néhányig hónapig vezette annak bezárása előtt a kiadót – szerk.). A kárt pedig 700 ezer lejben állapította meg, ami azóta 800 ezerre nőtt a kamatok miatt.