Megtelt az intenzív a városban

Már ötödik hete, hogy a naponta regisztált esetek száma az előző héthez képest duplázódik vagy jelentősen nő Romániában. A Stratégiai Kommunikációs Csoport szeptember 17-én már az 5.000-hez közelítő új esetről számol be, ez szinte duplája annak, amennyiről egy hete jelentettek. Akkor 2.520 új eset volt, ezerrel több, mint az előző hét péntekén.

Az otthonaikban 10.000-rel többen gyógyulnak. A kórházakban is többen vannak, az Agerpres szerint közel 200 kiskorút kezelnek koronavírussal a kórházakban, közülük 12-en vannak az intenzív osztályokon. Ugyanakkor arra is figyelmeztetnek, hogy országszerte az intenzív osztályokon mindössze körülbelül 100 szabad hely van.

A szeptember 17-ei adatok szerint:

Országos adatok
A grafikonok trükkös dolgok: keresgélhetsz bennük dátumok, helyek szerint, a fenti fülecskéket is váltogathatod, cserébe pedig csupán egyes böngészőkben esznek meg egy-egy ékezetet.

A megyében

ismét kétszer annyi az aktív fertőzött, mint egy hete: míg egy hete csak százan voltak, most szinte kétszázan vannak. Az elhalálozások gyakorisága is aggasztó, míg a nyár folyamán, július elejétől egészen az elmúlt hétig három halottról jelentettek, most egyetlen hét alatt nőtt ugyanennyivel a számuk.

A városi kórházban

a múlt péntekhez hasonlóan, szinte kétszer annyi fertőzöttet kezelnek, mint egy hete. Az intenzíven mind a hat, koronavírusos betegeknek fenntartott ágy foglalt 17-én. Mind a hat beteg gépi lélegeztetésre szorul, hármat közülük intubálni kellett. A másik két osztályon összesen 24 beteg oxigénmaszkos légzéstámogatásban részesül. Jelenleg kilenc székelyudvarhelyi lakhelyű személyt kezelnek koronavírussal a kórházban, csütörtökön volt ez a szám a legmagasabb, akkor 10 székelyudvarhelyi páciens volt. A beutalt betegek 90%-a nincs beoltva, közölte portálunkkal Zörgő Noémi, a kórház szóvivője.

Székelyudvarhelyi adatok