Megtaláltuk a viking temetőt!

Ahol Tőkés tűsarkúban, Zoli bohóc pedig vitézkötésben lép fel. Tüntetés, zászlók, hajrá Székelyudvarhely!

Úzvölgye, mi így védünk meg téged: Talpra magyarral, Hazám, hazámmal, tárogatott Ellopták az apám sírjával. Sándor Krisztina által felolvasott Tőkés-levéllel, Gálfi Árpáddal, szívecskékkel és csillagocskákkal.

És még egy színváltós esernyőt is felfedeztünk, ami európai néppártos mintáról percek alatt székely zászlósra vált, ha a színpad közelében van.

Amikor hajlik a zászló.

Kedd délután 6 órától tartotta meg Székelyudvarhely főterén a Ne bántsd a magyart! tüntetéssorozat harmadik részét az Erdélyi Magyar Néppárt. Pillanatok alatt kicsi március 15-ét varázsoltak a szervezők az esős nyárestébe, amelyet

a székely zászlók csillag- és holdfénye világított meg.

Sarkadi Zoltán színész és moderátor, egykori Zoli bohóc most vitézkötésest öltött,hogy a Nemzeti dallal adja meg az esemény hangulatát, majd Bíró Levente, a Balázs Ferenc vegyeskar tagja énekelte el a Hazám, hazám című áriát a Bánk bánból.

Amikor valaki nem lép egyszerre.

Némileg csökkentette az est fénypontját, hogy a főmeghívott Tőkés László egykori püspök, EP-képviselő, és az EMNT elnöke nem jött el végül. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezetője, Sándor Krisztina olvasta fel az udvarhelyieknek szánt sorait.

Amikor a pöttyös mellett a csíkos cukin néz ki.

Azt írta nekünk a forradalom hullócsillaga, hogy Ady szavaival élve ne legyünk a meghőkölés népe, akibe bárki belerúghat, hanem mondjunk nemet a meghátrálás és megalkuvás önsorsrontó politikájának. Tőkés az úzvölgyi temető esetét az EP-választást megelőző kampányhisztériaként írta le, melyért mind az állami hatóságok, mind az RMDSZ és az RMDSZ-es vezetésű megyei tanács, mind a Ferenc pápa együttjárásra biztatását figyelmen kívül hagyó ortodox egyház felelős szerinte.

Amikor tűsarkúban Tőkés László székely hangja.

„Ennek a cinkos opportunizmusnak egyszer s mindenkorra véget kell vetni, jó, ha az RMDSZ is az utolsó órában végre észhez tér, és közös erővel keressük a megoldást a tarthatatlan úzvölgyi helyzetre”  – dorgálta meg a testvérpártot az EMNT elnöke, ugyanabban a mondatban felvillantva az együttműködés szándékát.

Amikor a viking temető a székely turisztikai látványosság.

Ezután egy fura átvezetéssel Gálfi Árpádot, a saját pártja által kisemmizett székelyudvarhelyi polgármestert emelte piedesztálra az egykori rendszerváltó: „A hely magáért beszél. Gálfi Árpád polgármester méltán mondja, hogy minden önös pártérdeken felül az ő hivatása Székelyudvarhely jól felfogott érdekeit képviselni. Ehhez hasonlóan minden pártos érdeket félretéve az Úzvölgye vagy Beke István és Szőcs Zoltán fogsága ügyében is nekünk mindenekfölött erdélyi magyarságunk nemzeti érdekeit kell előtérbe helyeznünk”.

Amikor a tükör is azt mondja, Erdély a legszebb a világon.

Tőkés szavai után szívhezszóló tárogatómuzsikát adott elő Vesztergám Miklós, aki a Balaton környékéről érkezett, és hirtelen megtanult a helyiektől egy, az alkalomhoz illő magyar nótát, Az ellopták az apám sírját kezdetűt. Az idősebbek könnyes szemmel dúdolták.

Amikor a rossz idő a magyart nagyon bántsa.

Szeretném, ha nemcsak a magyart nem bántanák, hanem az embert sem – kezdte beszédét Gálfi Árpád polgármester, aki elmondott mindent, amit ilyenkor hallani szeret az összesereglett tömeg: hogy az úzvölgyi temetőfoglalás történelemhamisítás, a halottainkat nekünk kell megvédenünk, mert ők ezt nem tudják megtenni, a föld azé, aki benépesíti, hívjuk haza fiataljainkat a Kánaánt ígérő nyugatról, hozzunk egy kis áldozatot a jövőnk érdekében.

Olyan ötletes metaforákkal élt, hogy a valóság egy lufi, a történelem pedig gyurma, amit mindenki kénye kedve szerint hajtogat, illetve gyúr. „Hagyjuk a politikát, érdekeket, okoskodásokat és fogjunk össze. Számunkra már csak egy mondat lehet érvényben: mindenekelőtt Székelyföld, mindenek felett az Isten” – mondattal hívta Gálfi a székelyt a populista táncba.

Amikor az eső is veri a Néppárt. Az Európai Néppárt.

Ezután csodás (de tényleg!) népdal hangzott el az almási Sorbán Enikő előadásában, még az ég könnyei is eleredtek a hallatán. Ölvedi Zsolt, a Néppárt helyi elnöke lovagiasan esernyőt tartott az énekesnő fölé. Egy EPP, vagyis európai néppárt feliratút. Kicsit nem figyeltünk oda, s mire Csomortányi István, az EMNP elnöke jutott szóhoz, arra az Orbán-rendszert megrekcumozó párt logója pikkpakk székely szimbólumokra változott.

Az RMDSZ már szinte román

Csomortányi hosszasan, ernyő nélkül beszélt arról, hogy az RMDSZ stratégiájának, ha volt is valamikor létjogosultsága, annyi. Kicsit hízelgett a magyar nemzeti kormánynak, („felismerte, hogy a nemzet jövője a kiművelt emberfők sokaságában rejlik” – hajszálnyit erős ez a mondat az akadémia és a felsőoktatás átszervezése után), majd folytatta a román nemzetépítési stratégia ostorozását – amiben lássuk be, van némi igaza.

Amikor kell rajtad legyen valami piros.

A Néppárt elnöke alig észrevehetően összekapcsolta az úzvölgyi botrány kapcsán szervezett tüntetést a jövő évi önkormányzati választásokkal. Elsőként összemosta az ellenfelét a közös ellenfelünkkel: „A bukaresti magyar képviselet az elmúlt harminc évben folyamatosan legitimálta a román integrációs törekvéseket és megerősítette azt folyamatos hamis állítássort, hogy a romániai kisebbségek helyzetét példa értékűen sikerült megoldani”.

Amikor no comment. Az Úzvölgye cumi.

Utána leírta, hogy milyen tervei vannak velünk a közös ellenfelünknek, és még ugyanabban a bekezdésben megoldást is kínált rájuk: „Eközben a román politikai elit elsőszámú célkitűzése mind a mai napig, hogy ez az ország egynyelvű, egyetnikumú és egyvallású legyen. Van azonban megoldás: mivel a bukaresti politizálás keretei beszűkültek, ezért erős önkormányzatokra van szükség”.

Amikor be akarsz olvadni a környezetedbe egy székely zászlóval.

Ha esetleg nem értettük volna elsőre, a Néppárt a tüntetés utáni közleményében külön kitér arra, hogy Csomortányi István azt szerette volna mondani, Gálfi Árpád: „Az elkövetkező időszak feladata, hogy olyan alkalmas önkormányzati vezetőink legyenek, akik nem lopnak és másokat sem hagynak lopni”.

Amikor elhallgattatnak egy székely unikornist.

Végezetül pedig kitért az SZNT történelmi régiókról szóló európai polgári kezdeményezésére – mondván, hogy külpolitikai képviseletre van szüksége az erdélyi magyarságnak – , amihez aláírásokat gyűjtöttek a helyszínen, de ezt nem nagyon hangoztatták, s így az eső miatt sokan nem is írták alá. Egyébként a nemzeti oldal Minority Safepack-je aláírható az interneten.

Amikor a bajusz pödör a képen egyet.

A jól sikerült tüntetés a székely himnusz eléneklésével zárult, amit a tárogató hangja kísért.