Mégsem lép ki az RMDSZ a kormánykoalícióból

Az RMDSZ „komolyan” fontolgatja a kormányból való kilépést, ha a Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) arra a következtetésre jut, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség 2023-ban már nem rendelkezik azzal a súllyal a koalícióban, mint 2021-ben – számol be az Agerpres hírügynökség Csoma Botond képviselőházi frakcióvezető május 9-ei, parlamenti kijelentésére hivatkozva.

A frakcióvezető arra reagált, miszerint a PNL a május végi kormányváltás után igényt tart az RMDSZ-es Tánczos Barna vezette környezetvédelmi minisztériumra. Erről hiába kerestünk, nem találtunk semmi hivatalos információt, de Csoma szerint az eddig még csak a pletykaként terjedő információról hivatalosan is tudomást szereztek, jelentette ki a Prima News Országprojekt: Románia című műsorában.

Úgy gondolja, az RMDSZ tisztségviselői a környezetvédelmi tárcát is beleértve az összes kormányzati poszton jól végezték munkájukat, semmi sem indokolja lecserélésüket, ha azonban ez mégis bekövetkezne, a szövetség döntéshozó testületeinek „nagyon komolyan” fontolóra kell venniük a kormányból való kilépést is. Az esetleges kilépésről a hét második felében döntenek az RMDSZ illetékes testületei – hangsúlyozta.

Az érintett miniszter, Tánczos Barna szerint a két másik RMDSZ-es miniszterhez hasonlóan 2020 decemberében négy évre szóló megbízatást kapott, és a koalíciós megállapodásban rögzített minisztercserék ezeket a minisztériumokat nem érintik. „Amíg meg nem változik valami, mi tesszük a dolgunkat” – fogalmazott hozzátéve, hogy a következő két hétben körvonalazódik a leendő kormány, és a rotáció szempontjából „minden lehetséges”, de ha a jelenlegi megállapodástól eltérő változtatások merülnek fel, akkor „valószínűleg nulláról kezdik a tárgyalásokat”.

Ki nem mond igazat?

Hogy az RMDSZ-hez hivatalos kérés érkezett volna a PNL-től arra, hogy igényt tartanak a rotáció után a környezetvédelmi tárcára, tagadják a liberálisok. A PNL frakcióvezetője, Ionuţ Stroe cáfolta, hogy eddig egyetlen párt is jelezte volna igényét bármelyik RMDSZ-es tárcára, azt azonban elismerte, hogy felmerül a tárgyalások lehetősége a koalíció politikai átrendeződése kapcsán, ők és a PSD teljesen rugalmasak ebben, mert „ez normális”, fogalmazott.

Hogy hivatalosan igényelték volna az RMDSZ-hez tartozó minisztériumok valamelyikét, Nicolae Ciucă kormányfő is cáfolta kedden egy bukaresti rendezvényen – számol be az Agerpres. Ugyanakkor megemlítik, a miniszterelnök kifejtette, „hivatalos” alatt azt érti, hogy formálisan aláírtak volna egy erről egy iratot. „Nem történt hivatalos megkeresés, jelenleg nincsenek döntéshez vezető tárgyalások. (…) Vannak viták egyik vagy másik hipotézis értelmezéséről. Kérem, bízzanak abban, hogy a lehető legfelelősségteljesebb módon járunk el, és mindent megteszünk azért, hogy május végén megtörténjen a kormányváltás” – fogalmazott a PNL elnöke.

Szerinte a kilépés a koalíció minden egyes tagjának önálló döntése, de pártjának az RMDSZ-szel és a PSD-vel együtt kell megtalálnia a megoldást a korábbi megállapodásuk folytatására, mert „a megállapodás nem valamelyik pártról vagy egy-két emberről szól, hanem az ország iránti felelősségérzetről”.

„Tisztázzuk a dolgokat.

A koalíció társelnökeként rögzíteném, hogy van egy megállapodásunk. Én másról szóló tárgyalásokon nem veszek részt. És ezt a megállapodást tiszteletben fogjuk tartani” – válaszolta a Marcel Ciolacu, a kormányzást átvenni készülő PSD elnöke a parlamentben arra a kérdésre, hogy megakadtak-e a koalícióban a kormányváltást előkészítő tárgyalások. Ciolacu szerint ez azt is jelenti, hogy az RMDSZ megőrizheti az eddigi minisztériumait – szögezte le, és ő is tagadta, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) hivatalosan igényelte volna az RMDSZ-hez tartozó minisztériumok egyikét.

Az a PSD elnöke szerint már más kérdés, hogy leendő kormányfőként továbbra is a környezetvédelmi minisztérium élén látja-e Tánczos Barnát. Hozzátette, a miniszterek személyéről külön tárgyal majd Nicolae Ciucă kormányfővel, amikor eljön a miniszterelnök-csere ideje, és a parlament bizalmat szavaz neki.

„Vannak megbeszélések a koalíció vezetői között, és mindannyian megállapítottuk, hogy van egy egyezség, amelyet tiszteletben tartunk. A magam részéről azt mondom: van egy megállapodásunk, és tiszteletben fogjuk tartani. Én nem fontolgatok semmit. Én általában szeretem azokkal az emberekkel végigjárni az utat, akikkel együtt elindultam. Ebben eddig sem kötöttem kompromisszumot, és ezután sem szeretnék” – olvashatóak az Agerpresen Ciolacu szavai.

Akkor mégsem lépnek ki

Ahogy a hírügynökség leközölte a PSD és a PNL elnökeinek nyilatkozatait, jött is a következő, mégpedig a szövetség szenátusi frakciójának vezetője, Turos Loránd részéről, aki szerint az információ, miszerint az RMDSZ a kormányból való kilépést fontolgatja, téves.

„Mi másfél évvel ezelőtt vállaltuk a kormányzást partnereink mellett, vállalva minden kockázatot és felelősséget. A koalíciós vezetők ma (kedden) megerősítették, hogy tovább megyünk ezen a politikai úton, a vállalt megállapodás szerint. A mi szemszögünkből a kérdést lezártnak tekintjük, egyik koalíciós partner távozása sem merül fel” – szögezte le Turos, majd nyomatékosította, hogy senki nem gyakorolt nyomást a szövetségre, hogy a koalícióból kilépjen.

Kiemelt fotó: archívum/GÁL ELŐD