Mégse költségvetéssel kezdődik a jövő hét? (javítva)

Megérkezett a meghívó, február 12-én, hétfőn 9 órától soron kívüli tanácsülést tartanak a városháza Szent István termében. A hat napirendet tartalmazó lista élén a 2024-es évi költségvetés áll. 

Azt hitted, mi?

Hát mi is azt hittük, de igazán megtanulhattuk volna már eddig, hogy ebben a városban semmi nem úgy történik, ahogy annak a papírforma szerint történnie kéne. Gondolván, hogy kicsit előre dolgozunk a jövő hétre, felhívtuk a frakcióvezetőket, hogy mondják el, mi a véleményük az idei költségvetésről. Sokkal gazdagabbak nem lettünk, de az megtudtuk, hogy a gazdasági szakbizottság nem véleményezte a tervezetet, szóval hétfőn nem fog napirendre kerülni az. 

Miért? Godra Zsolttól, a Szabad Emberek Pártjának (POL) frakcióvezetőjétől megtudtuk, hogy múlt pénteken, február 2-án a tervezethez csatolva – „amit átküldtek, gyakorlatilag semmiféle projekt jellegű kimutatást nem tartalmazott, csak a fő számokat” – kaptak egy meghívót egy előzetes egyeztetésre frakcióvezetőkként. 

Az egyeztetés azzal kezdődött, hogy a frakcióvezetők számonkérték a polgármestert, hogy hol maradt az az apróság, hogy a költségvetés tervezetét közvitára kell bocsátani. Godra szerint leste vasárnap a városháza honlapját, és a hivatalba menet a hirdetőtáblát is megnézte, „nem mintha mondjuk egy ilyen hirdetőtábla alkalmas lenne arra, hogy körülbelül egy ötszáz oldalas anyagot, ki lehessen függeszteni. De nem volt ez sehol, és akkor az volt rá a válasz, hogy azt ők január 12-én az adóosztály ajtajára kifüggesztették. Hát nem tudtam, hogy most itt sírjak, vagy kacagjak. 

Ezt komolyan gondolják?”

Megjegyezte, egyébként a törvény úgy rendelkezik, hogy attól a naptól számítva, hogy az országos költségvetés a Hivatalos Közlönyben megjelenik – ez esetünkben 2023. december 29-e volt – az önkormányzatoknak 15 nap áll rendelkezésükre elkészíteni a helyi költségvetést, amit közvitára kell bocsátani 15 nappal – a legutóbbi tanácsülésen a főjegyző javította ki a tanácsosokat, hogy nem 30, hanem 15 nap – azelőtt hogy azt a tanács elé terjesztenék jóváhagyásra.

Szóval a közvita, amin minden adófizetőnek joga lenne hangot adni saját meglátásainak a költségvetést illetően, nos, úgy tűnik, elmaradt. A POL frakcióvezetője hozzátette a dologhoz, hogy kíváncsi lenne, ki az aki csak azért álldogál az adóosztály ajtaja előtt, hogy megnézze a költségvetést, ami nem mellesleg vagy 500 darab A4-es oldal, jó nagy ajtó lehet az, amire kifér.  

De ha már ott voltak, meghallgatták a szűk háromórás bemutatót, „egyébként a gyönyörű szép részletes anyagokról, komplex excellekkel, úgy, ahogy azt össze kell állítani, csak nekünk ezeket a részleteket nem mutatták meg. Ott megköszöntem én legalábbis azt, hogy akkor némileg betekintést nyertünk, de hát nyilván nem elég három óra, ahhoz, hogy ezt értelmezni is tudjuk”. 

Részleteket kértek, de még kedden sem kaptak, szerdán kellett átiratban, pontosan megnevezve kérniük, hogy milyen kiegészítő anyagokra van szükségük. Szerda délután kapták kézhez, de érdemben átnézni azokat, és döntést is hozni róluk már csütörtökre a szakbizottsági ülésre, nem volt lehetséges, ezért nem lett véleményezve a tervezet, így pedig nem kerülhet napirendre hétfőn. A jogszabályok szerint leghamarabb jövő pénteken, február 16-án lehet újra tanácsülést összehívni, mondta Godra. 

És mi lesz addig?  A hatályos törvények szerint, ezekben az esetekben „az előző év üzemi költségeinek 8 százalékát, tehát gyakorlatilag a havi átlágát költheti a mindenféle projektekre a polgármesteri hivatal”, magyarázta. Így volt ez januárban is. 

Megjegyezte még, szerinte „kicsit arról szól a dolog, hogy minél kevesebb idő és minél kevésbé részletes információ álljon a rendelkezésre a tanácsosoknak ahhoz, hogy dönteni tudjanak.”

Az RMDSZ frakcióvezetője,

Berde Zoltán elmondta, ők már belenéztek a tervezetbe. „Múlt héten kaptuk meg, átnéztük, áttanulmányoztuk. Tegnap volt szakbizottság, további kérdéseket fogalmaztunk meg, hiszen nagyon sok olyan kérdés van, ami még nem látszik egyértelműen: hogy a pályázatoknak az önrészei honnan vannak, hogy fognak azok megvalósulni, milyen összegből fogjuk ezeket befejezni.” Illetve az oktatási és kulturális alintézményekkel is szeretnének még tárgyalni, mielőtt bármiről is döntést hoznának, hogy azok akkora költségvetést kapjanak az idei évben, amekkorára szükségük van. „A tavalyi évben az RMDSZ frakció nagyon sok alkalommal felszólalt, hogy az iskolákat ne hagyjuk összeg nélkül. Láttuk azt, hogy a kérések megvannak alapozva, de költségvetés szempontjából a polgármesteri hivatal nem fordított figyelmet rájuk, és sok esetben ez problémát jelentett nekik a számlák kifizetésében, fenntartásban, működésben.” 

Bindea Dánielt az MPP képviselőét is megkérdeztük, azonban az anyag megjelenéséig nem állt módjában nyilatkozni. 

Mindkét frakcióvezető megjegyezte, hogy ők már az év eleje óta mondogatják, minden tanácsülésen: szeretnék látni a költségvetést, mikor lesz az készen, közvitára kell bocsátani. 

Ettől eltekintve, viszont megtartják az ülést,

Mert van még öt napirendi pont, amiről dönteni kell. Először is két munkahelyről egy tanügyi intézménynél – a Csillagvár napközinél – alkalmazott egészségügyi személyzet (asszisztensek) átvételezéséről döntenek a a polgármesteri hivatal apparátusába. A hatos napirendi pontnál pedig, ami egy kiegészítés, a polgármesteri hivatalban két tisztséget terveznek létrehozni az előző pontban említett személyzet részére.

A harmadik pontban jóváhagyásra vár egy határozattervezet-módosítás, amely a város víz- és szennyvízhálózatának bővítéséről szól. A mintegy 5 millió lej összértékű projektet az országos helyreállítási alap (PNRR) támogatásával készülnek megvalósítani. 

Aztán tervben van egy beruházás a Csalóka zónában elektromos hálózat bővítésére, elfogadásra várnak a mutatók és a beruházás részfinanszírozása. A városháza ebben „felesben” van benne: az áramszolgáltató adja a másik felét a pénznek, aminek az összértéke 1.477.017 lej TVA nélkül. 

Végül pedig jogi szolgáltatásról döntenek, amire azért lenne szükség, mert kisajátítási eljárást szeretnének indítani a modernizálásra váró Ugron Gábor utcában.

Javítás: 2024. 02. 12. 18 óra 45 perc – javítva a Ficánka napközi Csillagvár napközire.