Megoldást ígérnek a jeges szökőkútra

Megoldást ígérnek a hatóságok az elavult vízhálózat okozta problémákra, amelyek „egyik látványos helyszíne” a terelőút mentén található jeges szökőkút, amely a Nagy-Küküllő fölött futó két vastag vízcsőből fakad – derül ki a székelyudvarhelyi polgármesteri hivatal honlapjáról.

A városháza ezzel kapcsolatos átiratára a Harvíz szolgáltató ezt válaszolta: „A szóban forgó vízvezetékek az 1970-es években épültek, eredetileg szigetelt vezetékek voltak. Ez a szigetelés mára teljesen eltűnt, illetve a fém vezetékek fala elvékonyodott. Téli időszakban, a folyamatos és nagy hőmérsékletingadozás miatt így könnyen lyukak keletkeznek rajtuk”.

A Harvíz tájékoztatása szerint ez a vezetékszakasz régóta cserére szorul, amelyre mindeddig nem álltak rendelkezésre a források. Ezért az utóbbi időszakban mindössze ideiglenes javítások történtek, viszont a vezetékek melletti szervizhíd is „siralmas állapotban van”.

Az időtálló megoldás az érintett vezetékek teljes cseréje lenne, amelyet idén tervez a szolgáltató, a vízdíjből összegyűlt fejlesztési alapból finanszírozva a munkálatokat. A meghibásodások alatt elfolyó víz költsége a szolgáltatót terheli – olvasható még a városháza honlapján.