Megfogyva bár, de törve nem, folytatja az SZFC

Marad a III. ligában az udvarhelyi nagypályás labdarúgás, de a csapatot teljesen újra kell építeni, mert alapjátékosok távoznak – közölték a Székelyudvarhelyi FC képviselői szerdán, július 13-án. 

A szerző felvételei.

A sajtótájékoztatót kifejezetten azért hívták össze, hogy tisztázzák a kedden felröppent információkat, miszerint a – másodosztályba szinte feljutó – klub visszalépne a profi labdarúgástól és az amatőr IV. osztályban folytatná, anyagi és személyzeti okok miatt.

Éppen a feljutás közelsége miatt kezdtek érdeklődni más klubok a csapat alapemberei iránt, és a „stabil játékosokat már le is nyúlták”, vagy folyamatban vannak a tárgyalások, közölte egyszerre büszkén és elkeseredve Berkeczi Attila klubelnök (balról) és László Zsolt csapatmenedzser (jobbról).

A csapatból Bálint Rajmond és Petra Vasile már le is szerződtek a nyárádtői klubnál, ugyanoda kérezett egy évre Savin Cătălin is, akinek még érvényes szerződése van az SZFC-vel. Alex Pop még nem döntött, de ő is várhatóan távozik. Ami jó hír, hogy az új kapusedző személye már biztos, jövő hétfőre pedig az új főedzőt is bejelentik, mert kezdődnek az edzések (Mihai Ianc vezetőedző nem hosszabbított szerződést – szerk.).

A kétségbeesés, hogy nem tudják folytatni a III. ligában,

abból fakadt, hogy felmérték: az aktuális anyagi helyzetben sem megtartani, sem pótolni nem tudják az alapjátékosaikat. Döntésükön végül az változtatott, hogy – miután értesültek a helyzetről – a főszponzorok is támogatásukról biztosították őket, illetve az FK Csíkszereda részéről Szondy Zoltán elnök utánpótlást ígért, még ha nem is fiatal játékosokkal, mert rájuk szükségük van, miután megnyerték az U19-es bajnokságot.

Csak éppen a városvezetéstől nem kaptak

még semmilyen visszajelzést, pedig kimondottan azt akarták, hogy „adjanak egy sokkot, hátha megüti a fülüket”. Egyedül a Városi Sportklub részéről Mester Zoltán igazgató jelezte, hogy a stadion kezelőjeként segítenek, amiben tudnak. Az SZFC-nél mégis remélik, hogy a vészharang hallatán a város csak jobban kiveszi majd a részét, mert a fű sincs rendesen lekaszálva, a kapu előtt a gyep kikopott, a futópálya is milyen, és nem szeretnék Szovátán szervezni „jó pénzért” a barátságos mérkőzéseket.

Külön fájlalják és értetlenül állnak azelőtt, hogy amikor volt rá lehetőség, nem élt vele a város, hogy a szerintük középszerű infrastruktúrán javítsanak. Állítólag volt egy nyertes pályázat a magyar állam részéről, hogy egy 40×60 méteres műfüves pályát építhessenek, „Erdélyben az első lehetett volna”, de évek óta nem biztosít telket hozzá az önkormányzat.

A másik kérésük pedig az volt, hogy adják át koncesszióba a stadiont az FK Csíkszeredának, hogy cserébe az felújíthassa. Ezt a javaslatot pedig azzal az indokkal gáncsolták el a hivatalnál, hogy inkább az országos beruházási vállalatnál (CNI) pályáznak új stadionra, de az SZFC-nél úgy tudják, még mindig nem iktatták az iratcsomót, amin mondjuk az RMDSZ-es szenátor tudna „tolni egyet”.

Pedig a város ki van éhezve a sportsikerekre,

látszott ez akkor is, amikor óriási tömeget tudott megmozdítani a III. osztályos focidöntő, érvelnek a fociklub részéről. De a sikerhez jóval több pénzt kell fordítani rá, nem csak a focira, hanem a kézilabdára, a futsalra, az asztaliteniszre is például.

Nem tudnak elmenni amellett, hogy a harmadosztályba benevező 100 csapat közül az udvarhelyi kapott a legkevesebb pénzt a városi és a megyei önkormányzattól. Becslésük szerint legalább 7-800 ezer euróra volna szükség a másodosztályban, a feljutott csapatokhoz képest fele volt az övék. Dăești csapata például állítólag 450 ezer eurót kap egyedül a község(!) önkormányzatától, miközben az SZFC 300 ezer lejt a várostól, ami épp hogy az utánpótlás-nevelésre elég – amiből a futsal is profitál egyébként.

Úgy gondolják, többet érdemelne a klub, a sport általában Udvarhelyen, ha azt nézik, hogy milyen kevés pénzből milyen nagy eredményeket tudnak elérni, és „senkinek sem tartozunk egy vassal sem”. Miközben vannak olyan csapatok (pl. Zilah, Beszterce), akik a jóval nagyobb költségvetésükhöz képest nem jutottak el a döntőig.

Az új idénynek hasonló kerettel,

összesen 420 ezer euróval futnak neki, miközben az árak emelkednek, például a bírói díjak, az idegen játékosok ellátása is folyamatosan többe kerülnek. Legalább 1 millió lejre (200 ezer euró) volna szükségük csak a város részéről, hogyha a magántámogatók részéről meg tudnák tartani a jelenlegi 350 ezer euró körüli összeget – válaszolták kérdésünkre. 

A konkrét összegen kívül egy olyan elvi elvárásuk is van a labdarúgás és általában a sport terén, hogy hosszú távon, a városvezetéstől függetlenül biztosítva legyen a szükséges anyagi keret, mert különben lehetetlen tervezni. Példát vehetnénk Magyarországról, mondják, ahol már most tervezik a jövő évi költségvetést.