Megdöbbentő adatok a romániai fiatalokról

Az év elején 10 200 fiatalt kérdeztek meg a káros szenvedélyekről, a szexuális szokásaikról, lelkiállapotukról. A kutatás Mihai Copăceanu pszichológus doktori dolgozatának részét képezi.

A felmérésből kiderült: a romániai 16 és 25 év közötti fiatalok több mint fele dohányzik, legalább egyszer ajándékba kapott drogot, közel fele szívott már marihuánás cigarettát, és ugyanennyien tennék legálissá az árusítását.

Ami az alkoholt illeti, a számok mérsékeltebbek: csupán 7,7 százalékuk fogyaszt heti több alkalommal, 80,7 százaléka mondta azt, hogy havonta egy-négy alkalommal, alkoholfüggőnek 1,9 százalékuk tartja magát. Minden tizedik fiatal azt válaszolta, hogy az elmúlt egy évben egyáltalán nem fogyasztott alkoholt.

Szexuális kapcsolatot a többség először 16 évesen létesített. Három százalék (304 személy) vallotta, hogy nemi erőszak áldozata volt, de közülük csak minden harmadik jelentette fel az elkövetőt, hatvanan senkivel nem beszélték meg a történteket.

A fiatalok közel fele gondolt már az öngyilkosságra, és 20,4 százalékuk meg is kísérelte. 28,5 százalék fordult már valamikor korábban pszichológushoz segítségért.

Agerpres, Transindex