Ősszel is nyílnak az orgonák

Sófalvi Emese, és Lászlóffy Árpád, fotók: GÁL ELŐD

Két nyári után idén őszi orgonakoncert-sorozatot indít a Legato Egyesület. Úgy látják, hogy van igény a templomi hangversenyekre, és Udvarhelyszéken rengeteg olyan felújított orgona van, amit nem használnak ki, több ezer-tízezer eurót költenek a feljavítására, felavatják és ott marad, csupán a templomi szertartásokon szólaltatják meg – magyarázta Sófalvi Emese, az egyesület elnöke. Úgy látják, hogy az európai nagyvárosok mellett Szebenben, és Kolozsváron is jól működnek az orgonahangversenyek, rendszeresen be lehet menni a templomokba, és zenét hallgatni, ezt is próbálják meghonosítani.

Az egyesület eddig két 4-4 alkalmas sorozata alatt sikerült behozni egy-egy újabb orgonát a köztudatba, mint a gyepesi „gyönyörű szép” hangszert, az unitárius templom orgonáját, és a ferences templom megújult orgonáját. „Az a szerencsénk, hogy van szakemberünk is Lászlóffy Árpád személyében, aki a Dr. Palló Imre Művészeti Szakközépiskola zongora és orgonatanára, és ennek a négy alkalmas sorozatnak a házigazdája és helyi fellépője” – konferálta fel az orgonaművészt Sófalvi Emese, és egyben a

négyalkalmas idei hangversenysorozatot.

Udvarhelyen két helyszínen: a ferences templomban és a belvárosi unitárius templomban, illetve Zetelakán lesznek majd a hangversenyek, ahol van egy „fantasztikus” hangszer. „Ez az impozáns hangszer Pap Zoltán udvarhelyi orgonaépítő mester műhelyéből került ki, egy három billentyűsoros, több mint 2000 sípos, 47 regiszteres, gyakorlatilag az orgonairodalom minden korszakából elő lehet adni ezen a hangszeren. Ez a legnagyobb orgona a környéken” – mutatta be néhány szóval a zetelaki darabot Lászlóffy. Itt lesz majd a sorozat utolsó hangversenye, amelyen Steffen Markus Schlandt orgonaművész, a brassói fekete templom kántora zenél október 29-én, pénteken.

„Jó tapasztalataink voltak eddig, mert kijöttek az emberek, volt, aki kibiciklizett” – mondta el a Legato Egyesület elnöke a vidéki koncertekről.

Lászlóffy Árpád

Az ezt megelőző három hangverseny Udvarhelyen lesz, az első most csütörtökön, szeptember 16-án 18 órától: Miklós Noémi orgonaművész, a Babeș-Bolyai Tudományegyetem adjunktusa játszik a ferences templomban. A szervezők fenntartottak egy koncertet a fiatal tehetségeknek is, ez lesz szeptember 30-án a belvárosi unitárius templomban, Rémán Roland fiatal kolozsvári orgonaművészt hallhatjuk. „Az itteni orgona a 19. század végén épült, és a homlokzati sípokat az első világháborúban elvitték, mivel hadifém volt. Pap Zoli öntötte újra a sípokat 3 éve, gyakorlatilag senki nem látta, hogy nézett ki az eredeti orgona” – oszt meg néhány érdekességet Lászlóffy. Október 14-én éppen az ő koncertjével folytatódik a sorozat, egy restaurált orgonán játszik, amit szintén szeretnének behozni a köztudatba. 

A harminc perces koncertekre valami csavart is be szerettek volna csempészni, „Miklós Noémi például vetít is közben, csatazenéhez csatajelenetekről, tehát vizuális és auditív élmény is egyszerre” – magyarázta Sófalvi Emese, hozzátéve, hogy Lászlóffy műsorában is lesz meglepetés.

Orgonatáj Udvarhelyszék

Udvarhelyszéken maximum tíz olyan orgona van, ami koncertképes, „úgy képzeljétek el, hogy pont azért, mert elmaradott régió volt Udvarhelyszék 200 évvel ezelőtt is, ide régi hangszerek kerültek, amiket kiszuperáltak a szászok. Nem újították fel őket a 19. század végén, nem volt pénzük a gyülekezeteknek, ezért lett egy ilyen műemlék-orgonás régió, gyönyörű barokk hangszerek vannak, de nem funkcionálisak. Orgonatájnak is hívják, ide jönnek az orgonisták túrákra, hogy végignézzék ezeket. Amikor a templomokat újítják, az orgonaújítást nagyon kevés gyülekezet vállalja be, mert nagyon költséges. Ha támogatók révén megvalósul, nem használják ki. Mi legalább egy kicsit megbolygatjuk őket, és felteszünk a térképre olyan pontokat, amelyek eddig nem voltak” – magyarázta az egyesület elnöke, aki szerint mivel nincsen Udvarhelyszéken hagyománya a templomban való muzsikálásnak, meg kell szoktatni a templomi elöljárókat és a közönséget, hogy a templom koncerthelyszínként szolgálhat, és olyan zene szólal meg, ami nem sérti a szakrális közeget.

Tifán Csaba

Idén ugyan őszi koncertsorozatot szerveznek, jövőre szeretnének visszatérni a nyári időpontokhoz – jegyezte meg Tifán Csaba, az egyesület alelnöke. Azt is megtudtuk a szervezőktől, hogy a 30-40 perces hangversenyek ingyenesek lesznek, mindegyikhez tartozik egy műsorfüzet, ami bemutatja a hangszert, és a művészt.