Meg tudod számolni, hány medve lakik a városban?

Lassan már nincs olyan nap, hogy ne szólnának a RO-Alert jelzések, riasztanának fel álmunkból, arra figyelmeztetve, hogy medve jár a környéken. Az utóbbi napokban igencsak gyakorivá váltak a figyelmeztető üzenetek: legutóbb a Tulipán utcában láttak medvét, de a Templom utcában, a Rét utcában és a Csereháton is járt nagyvad a Ro-Alert jelzések szerint. 

Felmerült a kérdés, vajon egyetlen, a városban gyakorta túrázni induló medvéről van-e szó, vagy több nagyvad is van a környéken. Ezért a Nagy-Küküllő Vadász- és Sporthorgászegyesület vezetőjéhez, MărmureanuBíró Leonardhoz fordultunk válaszért, és egy kész számtani feladvánnyal találtuk szembe magunkat.

Nem egyetlen egyedről van szó,

világosított fel a vadásztársulat vezetője, többről is tudnak, melyek a városban és környékén tanyáznak, majd sorolni kezdte:

Fenyéden egy anyamedvéről és három bocsáról van tudomásuk, Bethlenfalva területén még további két, maximum négy-öt éves medve tanyázik, ez már összesen hat medve. Rögtön a szomszédban, Kadicsfalván is van egy, amelyről a RO-Alert jelzés is szólt, s melyet a meggyfán, csemegézés közben lepleztek le – sorolta a vadásztársulat vezetője, majd folytatta: a Farcád felé vezető úton tegnapelőtt egy tehenet ütött le a medve, félig meg is ette, „el lehet képzelni, mekkora állat lehet, ha egy 400-500 kilós tehenet le tudott teperni” – ezzel a medvével már a nyolcadik vadállatról beszélünk. 

A szejkei anyamedvéről és két bocsáról feltehetően már mindenki hallott, minek után a városnapok alatt is folyamatosan róluk jelzett a RO-Alert – velük együtt tizenegyre nő azoknak a medvék száma, melyek a város közelében telepedtek meg. A Csillagvizsgálónál is tanyázik egy példány, emellett a Templom utcában is tudnak egy bocsról, a „poligonnál” további két medve ólálkodik, velük együtt tehát tizenötre nő a városban és környékén tanyázó medvék száma.

Létezik megoldás?

Szerdán hirdette ki Klaus Iohannis államfő azt a törvényt, amely a veszélyes medvékkel szembeni azonnali beavatkozást lehetővé teszi. A jogszabály ezentúl nem csak lakott területen, hanem a települések határán kívül is alkalmazható medvetámadás esetén.

MărmureanuBíró Leonard úgy látja, ez igencsak megterheli majd a vadásztársulatot, hangsúlyozva, a Nagy-Küküllő Vadász- és Sporthorgászegyesület nem állami szervezet, csak „állami közmunkát” hajtanak végre: 110 ezer hektárra terjed ki a terület, ahol beavatkozhatnak akár medveügyben is, és összesen 16 önkormányzattal van szerződésük, így el lehet képzelni, csak belterületen mennyit kell mennie a csapatnak egy medve feltűnése esetén – magyarázza a vadásztársulat vezetője. „Minden kezdet nehéz, ugyanúgy nehéz volt, amikor belterületre hozták meg a medvék kilövését engedélyező törvényt, de most, hogy külterületen is ki lehet lőni a veszélyes példányokat, nem lesz szabadságolás, lakodalmas hétvége, mert minden esetben menni kell a helyszínre” – magyarázta.

Egy lakossági tájékoztatás is hasznos lenne a vadásztársulat vezetője szerint, aki azt tanácsolja, ha külterületen látunk medvét, csak abban az esetben értesítsük a 112-őt, ha az emberre támadott. Ha csak látjuk, amint a vadállat lakott területen kívül, saját élőhelyén kószál, nem kell hívni a segélyhívószámot, mert a hívásra több állami szervezetnek ki kell vonulnia, amely a sokszor nehezen megközelíthető terepek miatt igencsak nehézkes.

A 81/2021-es sürgősségi rendelet szerint fokozatosan kell beavatkozni medve-ügyben, az első a riasztás, második a befogás, majd utána folyamodnak a kilövéshez. Ha egy valóban agresszív medvéről van szó, azonnal kilőhető, viszont a polgármesternek, alpolgármesternek kell meghoznia a döntést – magyarázta a vadásztársulat vezetője, hozzátéve, Udvarhelyen két medvét fogtak be és szállítottak el egy messze eső területre, szintén polgármesteri döntés alapján.

Kétszer is riasztanak

Míg korábban egy Ro-Alert üzenet is bosszúságot okozott, főként, ha az az éjszaka közepén érkezett, május 20-a óta néhány perc eltéréssel újból érkezik a veszélyre figyelmeztető üzenet. A Ro-Alert rendszeren keresztül ugyanis most már román, magyar és angol nyelven is kiküldenek figyelmeztetéseket, de mivel a szövegek hosszúak és nem lehet átlépni a megadott karakterszámot, ezeket csak egymás után, külön üzenetben tudják küldeni – válaszolta kérdésünkre Alina Ciobotariu, a Hargita Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) szóvivője, hozzátéve, noha ez sokak számára kényelmetlenséget okozhat, lehet, hogy másnak segítséget jelent.