Meg nem emelt fizetések balladája

Én még soha életemben nem láttam egy helyen egyszerre ennyi csalódott és felháborodott embert – ez volt az első gondolatom, amikor kiléptem múlt pénteken, december 29-én az Orbán Balázs terembe összehívott azonnali tanácsülésről. A téma – most már harmadjára – a polgármesteri hivatal munkatársainak béremelése volt, aminek az előterjesztése, a kért és kiküldött anyagok és még ki tudja, hogy mi, olyan agyafurt gordiuszi csomót dobott össze, hogy a tervezetet nem hagyta jóvá a képviselő testület. 

A szerző felvételei

Az első előterjesztésnél nem voltam jelen, a második pedig valójában a nyilvánosság előtt meg sem történt, hiszen a december 27-ei maratoni szakbizottsági ülést nem vészelte át, mert kiderült, hogy míg a korábbi egyeztetés alkalmával összesen 3 milliónyi növekedésről beszéltek a hivatal munkatársai, a múlt szerdai ülésre valahogy 11 millióra nőtt ez az összeg. Még ott és akkor a testület, főleg az RMDSZ frakció több információt és új időpontot kért a tervezet megtárgyalására – ez lett a 29-e, péntek reggel 9 óra. Az volt a kérés a hivatal munkatársai felé, hogy az emelés ne haladja meg a 20 százalékot, valamint a 3.5 millió lejt.

A pénteki gazdasági szakbizottsági ülésen, bár nagy viták közepette, de épp-épp – Benedek Árpád Csaba és Berde Zoltán RMDSZ-es képviselők személyes érintettségre hivatkozva nem szavaztak, a POL-ból pedig több hiányzó is volt, így alig lett meg a kvórum és a szükséges szavazatszám – pozitívan véleményezték a korábban szabott feltételeknek eleget tevő tervezetet. Az ülés online volt, csak a hivatal munkatársai ültek a teremben, tapintható volt az izgalom, amikor hivatalosan is megnyitották a tanácsülést. 

Hogy a kedves olvasó ne az egyik fogával kelljen, hogy megpróbálja kibogozni azt a csomót, amit fent említettem, megpróbálom egyszerűre fogni a dolgokat: a hivatal munkatársai 

tartották magukat a megígért feltételekhez,

20 százalékos emelés áll a tervezetben, ami összesen 3 millió 445 ezer 500 lejt jelent, ebbe beletartozik a hivatali apparátus, a lakosságnyilvántartó és a szociális osztály irodai dolgozóinak bére is. Hogy ne nyíljon az olló – az alacsony fizetéssel rendelkezők ne kapjanak keveset, a magas bérezésűek pedig többet –, az emelést fix összegben, bruttó 1.300 lejben határozták meg, illetve a vezetői pozíciót betöltő személyekre a 115-ös számú sürgősségi kormányrendelet által előírt 5 százaléknyi emelés vonatkozik. 

Mint a tanácsülés során, illetve az ülést követő beszélgetésekből kiderült, valóban ebbe a 3.5 millióba csak az említettek bére tartozik bele, a fizetésüket érintő bérrács viszont vonatkozik a helyi rendőrség munkatársaira, valamint a városi könyvtár és a művelődési ház néhány alkalmazottjára is. 11 millió lejig a különbözetet pedig olyan költségek adják, amelyeket nem a hivatal fizet ki, csupán átfolyik rajta a pénz, a kormány utalja, hangsúlyozta nagyon sokszor Gergely Ida Hajnal. Értik ezalatt a beteggondozók bérét, ami 2023-ban 6 millió lej volt, azonban a tavalyi évben kétszer is emelték a minimálbért, a beteggondozók pedig idéntől kapnak már kajabont is, valamint 135-ről 140-re nő a beteggondozói munkakörre alkalmazható személyek száma 2024-ben a testület által jóváhagyottak szerint. 

Az előterjesztés után 

szót kért Bíró Jolán POL-os képviselő, hogy megismételje a szakbizottságin elhangzott mondatot, miszerint a béremelés tartalmazza a reálbérek mellé tartozó juttatásokat is, például a kajabont. 

A polgármester is meg kívánta ismételni a korábbi gondolatát, miszerint az elmúlt időszakban a munkatársak bebizonyították, hogy igenis azt a munkát, ami rájuk hárult, azt megpróbálták elvégezni. „Bízom abban, hogy ha önök ezt jóvá hagyják, akkor ez még csak egy plusz motivációt fog jelenteni mindenki számára. Egy nagy, 2021-27-es európai uniós ciklus áll előttünk, amiben rengeteg lehetőség, rengeteg pénzforrás, rengeteg olyan dolog tud megtörténni, olyan pályázati források tudnak lehívódni a város számára, ami a közösségünk jövőjét tudja befolyásolni. Ehhez kérem az önöknek a bölcs döntését és a támogatását.” 

Reménykedő tekinteteket láttam a teremben, néha halkan ki-ki mondva sürgették a dolgot: jöjjön már a szavazás. 

Azonban a fent leírt magyarázat bonyolultabb levezetésének függőnnyeit széthúzták, 

a reflektorok a színpadra irányultak:

a főszerepet Szakács Tibor RMDSZ-es képviselő és a hivatal munkatársai kaptak, illetve közbe-közbe kiabált a főjegyző is, hogy ez utóbbiak magyarázzák már el végre, hogy mit takarnak a számok. Magyarázták is, újra és újra, néha ellentmondások is be-be csúsztak, én magam sem értettem, hogy akkor most ki kivel van. Szakácsnak is újra és újra volt kérdése, nem értette, hogy nem lehet úgy összeállítani egy előterjesztést, hogy abból egyértelműen érthető legyen minden. Jakab Zoltán is közbeszólt, bár a legutóbbi ülésen ő kérte a kiigazításokat és a több információt, továbbra sem volt elégedett, úgy érezte, „bevitték őket az erdőbe”, nem látják át az egész történetet. 

„Szerdán volt egy kérdéssorozat, megfeleltünk neki. Ha folyamatosan újabb és újabb kérdéseket tesznek fel, és mindig újabb és újabb kiegészítéseket, akkor ez soha nem ér körbe. Tehát mi megoldjuk a feladatot, de teremtenek egy újabb problémát, amit megoldunk, és akkor megint teremtenek egy újat” – mondta az érdekképviselet részéről Lőrincz Árpád, mellette az asztalnál a polgármester és az alpolgármester helyeslően bólogatott. 

Szakács azzal védekezett, hogy nem akar kekeckedni, de ők úgy tudnak felelős döntést hozni, hogyha megvan hozzá minden szükséges információjuk. „Nem az, hogy az egyik osztály átküld egy anyagot, ahol van 13 millió lej növekedés, a másik osztály átküld egy anyagot, ahol elmondja, hogy van 3.5 millió lej növekedés és a két osztály nem tudja megmondani, hogy a különbség miből adódik. Nekünk nem fáj a kezünket felemelni, nem erről van szó, csak nem talál a költségvetésben 110 millió lej, amit jövőben valahonnan elő kell teremteni. Úgy kell döntsünk, hogy arról felelősek vagyunk” – szögezte le, hozzátette, úgy érzi, hogy a legutóbbi kérdéseikre sem kaptak egy egységes választ.  

A jegyző ekkora már egyre türelmetlenebb volt, ismét közbekiabált, hogy vezessék már le, hová megy a pénz. Végül sikerült kibökni:

A cikk az előfizetőink számára folytatódik!

Ne maradj le a végéről! Már havi 15 lejért elolvashatod a cikkeink legjavát. Fektess be te is a szabadságba!