Meg kell maradnunk embereknek

Facebook-videóban osztotta meg a városi kórház sürgősségi osztályán megélt tapasztalatait a székelyudvarhelyi László Előd még október 22-én. A videó elején – amit majdnem háromezren osztottak meg – kihangsúlyozza, nem vírustagadó, de a rendszerrel szemben fenntartásai voltak korábban is, és ezen személyes élményei sem javítottak.

Hozzátartozójával hatnapos betegeskedés után döntöttek úgy, hogy bemennek a székelyudvarhelyi sürgősségire, elmondása szerint nem szerették volna terhelni az egészségügyi rendszert, amíg nem érezték a probléma súlyosságát. „45 perc várakozás után a hideg aszfalton, beengedték az illetőt. Nem azért mentünk, hogy látogassunk valakit, hogy egy vérnyomást méressünk, lázat mérjenek, hanem mert nagyon rosszul van” – hangzik el a videóban. Végül egy asszisztens kérte meg a munkatársakat, engedjék meg, hogy a fűthető kicsi sátorban várakozzanak. „Ahogy bement a sürgősségire, 

az első szó: mit keresel itt?” 

– emlékszik vissza a videóban a fogadtatásra Előd, majd hozzáteszi: fel sem mérték hozzátartozója állapotát, azt javasolták neki, hogy menjen haza pihenni és szedjen Paracetamolt, mintha az előző napokban nem ezt csinálta volna.

Felvették hát a kapcsolatot a családorvossal, aki azt tanácsolta, ha az illető nagyon rosszul van, hívják a 112-t, de a mentős asszisztens a telefonban meg azt mondta, hogy csak két nap múlva tudnak mentőt küldeni tesztre. Miután elmagyarázta neki Előd, hogy ők nem tesztet, hanem ellátást szeretnének, azt javasolták, hogy hívja a családorvosát. A megyei sürgősségi kórházat hívta végül a csiki-csuki helyzet miatt, akiktől azt a választ kapta, hogy „be kell menni”. Így is tettek, a csíkszeredai kórház előtt panaszolja Előd az általa megosztott videóban, hogy óriási különbség van aközött, ahogy Csíkszeredában és ahogy Udvarhelyen fogadták őket.

„Megértem, hogy nagy a vírushelyzet, sok a meló, nagy energiát igényel a munka, de 

meg kell maradni embereknek. 

Megértem, nincs kapacitás, de ettől függetlenül el lehet mondani szépen, hogy figyeljenek, nem tudjuk fogadni, próbáljanak egy segítő kezet nyújtani” – osztotta meg véleményét a videóban.

„Miért nem ment el kapusnak? Ott nem lenne stresszhelyzet. Tisztelet a kivételnek, mert az asszisztensek nagyon kedvesek voltak. Ha rajtuk múlna, lehet, hogy Udvarhelyen kezelést kapunk, megvizsgálnak” – vélte az udvarhelyi fogadtatásról. Utólagos megkeresésünkre elárulta, hogy az említett beszólást leszámítva mindenki, akivel kapcsolatba léptek, nagyon jóindulatú volt, ahogy a 112-s mentős asszisztens is, aki vette a hívást. „Jó lenne, ha hívná a családorvost, ő mégiscsak egy orvos, én egy asszisztens vagyok. Ha nem tudnak vele dűlőre akkor megkérem, tessék visszaszólni, ahogy lesz mentő, adok” – idézi a mentős asszisztens szavait. Előd külön kihangsúlyozta, hogy nem a kórház ellen irányult a videója, hanem egy modortalan személy fogadtatása miatt borult ki a bili nála, és a kommenteket olvasva, tudja, nem ő az egyetlen, akinek hasonló panaszai vannak.

Előd hozzátartozójának tesztje pozitív lett, de meggyógyult, később egy másik, veszélyeztetett családtagja is megfertőződött. „Aznap egy órakor látom, hogy van egy üzenetem, egy doktornő volt a kórházból, hogy adjam meg a telefonszámomat, mert tudta, hogy a hozzátartozóm bekerült a kórházba, és az állapotáról szeretett volna beszámolni: kezelés alatt van, elmondta, hogy hol van most, másnap hová helyezik át” – emlékszik vissza, és elmondja, ez némiképpen elégtételt jelentett számára.

Az üggyel kapcsolatban Dr. Domokos Ivánt, a Hargita megyei mentőszolgálat orvosigazgatóját és a székelyudvarhelyi kórház vezetőségét is megkérdeztük. Dr. Domokos Iván azt nyilatkozta, leszámítva az életveszélyes eseteket, bármilyen egészségügyi problémával 

mindenkinek először a háziorvosát kellene keresnie, 

neki kellene útmutatást nyújtania, és akár meg is vizsgálnia a pácienst, még ha koronás tünetei is vannak. Utóbbi esetben elvileg plusz juttatást is kapnak a háziorvosok, ha pozitív teszt igazolja a fertőzést, és kezelik a pácienst.  A családorvosi ellátás nagyon fontos szerepet kapott a pandémia idején, ugyanis a családorvos az, aki a beteggel először kapcsolatot teremt bármilyen egészségügyi probléma adódik, a sürgősségi esetek kivételével. Ha felmerül a fertőzés gyanúja, protokoll szerinti tesztelésre programálást a háziorvos kérhet a páciensnek, ettől függetlenül természetesen lehet saját kérésre, térítés fejében is tesztelni.

Az orvosigazgató nem tudja, hogy az udvarhelyi sürgősségin mi folyt le, de onnan folyamatosan vesznek át mentővel betegeket, és viszik át ők maguk Csíkszeredába, ha szükséges. Szerinte feszültségkeltésre nincs szükség, mégis sok van belőle, ami nem segít a leterhelt a rendszeren, csak türelemmel, jó hozzáállással, odafigyeléssel lehet ezt az időszakot túlélni. Éppen ennek hiányát fájlalta László Előd is.

A súlyos légszomj és gyengeség esetén természetesen mentőt kell hívni, akár közvetlenül, akár a családorvos által – tette hozzá. Maguk a mentősök is járják a településeket, minden reggel mintákat vesznek azoktól, akiknél jelezték a fertőzés gyanúját. A sajnálatos csúszások a szűrésnél azért vannak, mert nem hanyagolhatják el a főtevékenységüket, az életmentést sem.

Lukács Antal kórházigazgató még a városvezetéssel közösen tartott sajtótájékoztatóján mondta el, hogy 

mindenkinek joga van az ellátáshoz, 

és úgy gondolja az emberi jogokat nem sértették meg. A páciensek nyugodtan fordulhatnak a kórházhoz, bármilyen panaszuk van, a járóbeteg-rendelő is a lakosság rendelkezésére áll, de a családorvosokat ne kerüljék meg: ha valakinek kovidos tünetei vannak, nála jelentkezzenek. „Családorvosi küldőpapír nélkül nincs mit keresni a kórháznál, kivéve a valóban sürgős eseteket”. Van egy protokoll, amit korábban közöltek, azt kell követni – hangsúlyozta ki.

László Előd ügyével kapcsolatban nem vették jó néven, hogy kérdés nélkül jelentette meg a videóját, anélkül, hogy hozzájuk fordult volna, Lukács Antal a lájkok száma miatt azt feltételezte, hogy szervezett akcióról lehetett szó, amit Előd tagad, ő nem akart rivaldafénybe kerülni, egyszerűen a modortalanság kiverte nála a biztosítékot.

 „Butaság lett volna válaszolni egy ilyen provokációra, amíg ki nem nyomozzuk, hogy mi történt Udvarhelyen, azt pedig nem tudjuk, hogy Csíkszeredában kik és hogyan fogadták. Szervezünk egy alkalmat, hogy be tudjanak jönni a kórház udvarára: beöltöznek és megnézik a betegeket, a körülményeket, hogy mire mennyi idő kell. Nyugodtan videózhat, filmezhet is a fiatalember” – ígérte a kórházigazgató, majd hozzátette: Előd hozzátartozóját a szűrősátorban tudták fogadni, a főasszistens ment oda, türelmet kért, és programálták tesztelésre, addig azt ajánlották, hogy a családorvossal vegyék fel a kapcsolatot. „Ki van zárva, hogy törvénytelenül vagy helytelenül jártak volna el”.

Dr. Lőrinczi Csaba orvosigazgató azzal egészítette ki Lukács nyilatkozatát, ha éppen nincs mentő, akármilyen eszközzel a kórházba kell jönni. Ígérete szerint nem utasítanak el senkit, de a járványügyi szabályokat be kell tartani, ezért lassabb a folyamat. Felhívta a figyelmet arra is, hogy addig a kórház kapuján senki nem jöhet be, amíg el nem dől, hogy fertőzöttségre van-e gyanú vagy nincs, ezért van az előszűrés a mentőben vagy a sátorban.

A járvány előtt az előtérben 8-10-en tudtak várakozni, ezt most nem lehet, sajnos kényelmetlen helyeken, például az udvaron kell várakozni, amíg az ember be tud jutni a sürgősségire – mondta. A gyanús eseteknél be kell öltözni, más az eljárási folyamat, két helyiség van erre a vizsgálatra a sürgősségin, a másik oldalon pedig egy olyan helyiség három rendelővel, ahol a tünetet nem produkáló eseteket látják el – magyarázta az orvosigazgató.

„Nem mondhatjuk, hogy hibátlanok vagyunk, 

kérjük, jelezzék, megpróbáljuk kiküszöbölni. De László Elődnek nem kellett volna elmennie Csíkszeredába”.

Az eset után néhány nappal, a már említett sajtótájékoztatón jelentették be, hogy mobilkórházzal próbálják tehermentesíteni az ellátást, és megszüntetni a hideg aszfalton való várakozást. Az ehhez szolgáló konténereket pénteken, november 20-án helyezték el a kórház udvarán, erről ide kattintva olvashatsz többet.