Még a végén diákpolgármester lesz belőlük!

Dübörög a 29. Székelyudvarhelyi Diáknapok, a résztvevőknek újabb és újabb kihívásokat kell kiállniuk, hogy a végén kiderüljön melyik a legjobb csapat, illetve ki az, aki a legérdemesebb a diákpolgármester tisztségre. Korábban már együtt szaladtunk a diákokkal a felvonuláson és vetettünk néhány pillantást az első napokban szerzett élményeikre is. 

Ezúttal a diákpolgármester jelöltekkel foglalkoztunk, hogy segítsünk a szavazó diákságnak. A napokban a jelöltek kaptak egy összeállított kérdőívet, amiben megkérdeztük tőlük, milyen rajzfilm/ sorozat/ film karakterek lennének, valamint, hogy mi volt életük első emléke. De olyan komoly kérdésköröket is feszegetünk, mint a teljhatalom, a jó diákpolgármester ismérve vagy a „politikai” célok. 

A legtöbb, szám szerint 16-ból 13 jelölt ki is töltötte a kérdőívet, amelyeket részletesen alább lehet olvasni. A TriceSquad, a T!meless és WONders nem válaszolt a kérdésekre. 

Mit tenne egy jelölt, ha korlátlan hatalma lenne? 

Az első kérdésre, amely úgy szólt, hogy Melyik rajzfilm/ film/ sorozat karakter lennél? Miért? a legtöbb diák olyan karaktert választott, amely vezetőegyéniség, szabad, szeretik az emberek. 

A kérdőív negyedik kérdésében arra voltunk kíváncsiak, hogy milyen társadalmi problémákat oldanának meg a jelöltek, ha teljhatalmuk lenne. Megszüntetnék a megkülönböztetést, az éhezést, a pazarlást, a globális felmelegedést, a magas inflációt. Javítanák az oktatás minőségét, elérnék, hogy ne a pénz legyen a világ mozgatórugója – derült ki a válaszokból. 

Az ideális diákpolgármester jellemtérképe olyan tulajdonságokat tartalmaz a jelöltek válaszai szerint, mint a jó kommunikációs készség, empátia, magabiztosság, céltudatosság, bevállalósság és jó kiállás. 

A május 12-én két órától esedékes szavazás előtt érdemes végigolvasni a fiatalok válaszait, képet adnak róluk és egy kis ízelítőt is arról, mire számíthat az udvarhelyi diákság attól a személytől, aki végül győztesen kerül ki. Szavazni a Márton Áron téren 14 és 18 óra között az ellenőrző felmutatásával lehet. 

A jelöltek:

ALBERT VALÉRIA – ÁlmodoZOOk

19 éves, a Tamási Áron Gimnázium filológia szakos tanulója. 

A Supergirl sorozatból lennék a főszereplő: Supergirl, másnéven Kara Danvers. Ő egy rendkívüli nő, kedves, segítőkész, támogató és egy jó vezető.

Igazából nem tudom, hogy ez-e életem első emléke, de emlékszem, hogy otthon ültem a kút melletti kövön, és zsírkrétával színeztem. Eközben melegen sütött a nap. Nagyon sokszor visszaemlékszem erre és mindig megnyugtat.

Unitárius papnő szeretnék lenni. Ez már régóta bennem volt, ez a pálya az, ami teljesen a szívem ügye. Nagyon vonz, ez álmaim hivatása. Sok munkával jár és kitartás kell hozzá, de bízok magamban, és tudom, hogy minden akadályt könnyen megoldok.

A globális felmelegedés problémájával foglalkoznék, mivel a bolygónk számomra nagyon fontos. Tudom, már a mi generációnk sem olyan természeti körülmények között él, és ha nem teszünk ellene, a jövő generációi számára a probléma elsúlyosbodhat.

ANDRÁS GERGŐ – MomentUS 

17 éves, a Tamási Áron Gimnáziumban tanul matematika-informatika szakon. 

Én személy szerint és csapatom szerint Micimackó lennék, nem a szerénységem miatt, van egy idézet tőle, ami nagyon passzol az én gondolkodásomhoz: „A nap legjobb része, amikor te meg én mi leszünk.”

Életem legelső emléke, amikor édesanyám értem jött az oviba, mert betört a fejem, két barátommal beleütöttük a WC-csészébe. Be voltam kötözve teljesen, úgy néztem ki, mint egy múmia.

Igazából én Kolozsváron szeretném elvégezni a Közgáz egyetemet, majd menedzserként szeretnék szerencsét próbálni. Később egy saját vállalkozási ötlettel szeretnék előállni. Egy kisebb célom, hogy ismerjenek páran, ne felejtsenek el.

Ha korlátlan hatalmam lenne, először is a sok éhező, hajléktalan emberen segíteni világszerte. Szeretnék több hajlékot építeni nekik, teljesen ingyen, valamint kantinokban meleg ételeket osztanék nekik. Egy másik ötletem, hogy helyre hoznám Romániában a sport akadémiákat, gondolva a fiatal tehetségek kinevelésére.

Szerintem a rugalmasságtól és a jó problémamegoldó képességtől lesz valaki jó diákpolgármester. Még nagyon fontos, hogy a megválasztott személynek legyen egy jó kiállása, valamint legyen tisztában a diákok kívánságaival.

A legfőbb célom, hogy fényessé tegyem a diákéletet, hetente rengeteg diákesttel készülnék a csapatom segítségével, gondolok ezalatt különböző előadásokra, karaoke estekre, sport bajnokságokra stb.

BALÁZS LÁSZLÓ – FreeSouls

18 éves, a Benedek Elek Pedagógiai Líceum természettudományok-bilingv angol osztályában tanul. 

Aang a levegőidomár (Avatar, az utolsó léghajlító – szerk. megj.), mivel nagyon jól tudok azonosulni a sorozatban alkotott karakterével, főként azzal, ahogy egy vezéregyéniség alakul ki belőle.

Az, amikor a szüleim először vittek magukkal sízni, nagyjából 3-4 éves lehettem, és az első csúszásom felénél sírva leültem, azt mondogatva, hogy haza akarok menni.

Orvos szeretnék lenni. Kemény munkával, kitartással és végtelen önbizalommal, szerencsésnek mondhatom magam azért, hogy fiatal korom ellenére már viszonylag sok tapasztalatot szereztem az élet elég sok területén, így tudom hogy mi a kemény munka és az azért járó jutalom.

Az egyenlőtlenségek, amelyek sajnos az élet elég sok területén megmutatkoznak és rengeteg problémát okoznak. Számomra ez az a társadalmi probléma, amely mellett nem tudnék soha úgy elmenni hogy ne tegyek ellene, mivel alapelvem hogy mindannyian egyenlőek vagyunk és egyenlő jogokkal rendelkezünk, ezért esett erre a választásom.

A fékezhetetlenségétől, ez az amit magamban is leginkább szeretek, hogy a céljaim érdekében addig megyek el, ameddig csak kell és nem létezik semmi olyan, ami meg tudna állítani annak elérésében.

Nagyon sok program van fiataloknak, de én ezt szeretném még hatványozni, és a fiatalság minden napját örömmel, felszabadultsággal megtölteni és rengeteg felejthetetlen élményt szerezni nekik, mert nincs annyi időnk ebben a világban hogy akár egy percet is elpazaroljunk belőle, minden pillanatot meg kell élnünk.

BOLDIZSÁR ANDREA – Dézsa-Vú

18 éves, a Tamási Áron Gimnáziumban tanul, természettudományok és bilingv angol osztályban.

Ha választani kéne, szerintem Maeve Wiley karakterét választanám a netflixes, Sex education sorozatból. Maeve mindig szem előtt tartotta a jövőjét és megcsillogtatta a képességeit, ugyanakkor felkarolt másokat, törődött mások lelkével is. Nagyon erős karakternek gondolom, független és nagyon könnyen megszerethető, mindemellett az emberek adnak a véleményére, kivívta magának az emberek bizalmát.

Őszintén, én nagyon esetlen gyerek voltam, ehhez is kapcsolódik az első emlékem. Körülbelül 2-3 éves lehettem. Otthon volt egy sarok elkerítve, ahova az összes játékunk be volt dobálva. Nagyon szerettem volna játszani, ezért a nagy kajtatásban beborultam fejjel előre a sarokba, nem igazán tudtam kijönni. Kívülről biztosan viccesnek nézett ki, mert emlékszem, hogy a nővérem és édesanyám is elég erőteljesen nevetett, én viszont nagyon kétségbeestem, azt gondoltam nem fogok onnan kiszabadulni.

Jogi pályán szeretnék majd elhelyezkedni. Nagy falat, de mindig is igyekeztem nagyot álmodni, és azt minden erőmmel megvalósítani. A boldogság részét pedig majd kitölti szerintem egy biztos karrier és nem utolsó sorban a család, remélem, lehetek majd egy-kétgyerekes anyuka, úgy igazán boldog és biztosan, hogy felnőtt is lennék.

Úgy gondolom, hogy a mai napig is a legnagyobb gond a világgal a rasszizmus és a különbségtevés további formái. Ha nekem korlátlan hatalmam lenne, mindenképpen azon lennék, hogy ezt a világból eltöröljem és különböző sztereotípiákat leromboljak. Fontos belátni azt, hogy az ember képes felsőbbrendűnek érezni magát, olykor még saját embertársaival szemben is, innen adódnak a legnagyobb konfliktusok és további problémák.

Szerintem az embereknek reményt ad az, ha azt látják, hogy egy fiatal határozott és gondol a jövőjére, ugyanakkor a jelenben él. Egy jó diákpolgármester véleményem szerint, mindenek előtt legyen határozott a döntésében, ugyanakkor legyen rugalmas, engedje ott a gyeplőt, ahol szükséges és lehetséges.

Diákpolgármesterként szeretném elérni, hogy pezsegjen az udvarhelyi fiatalság, nem ilyen kis klikkekben, hanem úgy egészében. Ugyanakkor szeretném, ha kicsit környezettudatosabb, felvilágosultabb lenne a diáksereg, hiszen akármennyire is kliséssé vált ez a mondat, attól még igaz marad: a jövő mi vagyunk!

GÉCZI ERZSÉBET ZSUZSA – Abzugerek

16 éves, a Tamási Áron Gimnáziumban tanul, matematika-informatika osztályban.

Talán a Korona című sorozatból lennék Anna hercegnő, mivel hasonlít a személyiségünk, nagyon tetszik benne az, hogy nem hagyja, hogy irányítsák.

Életem legelső emléke a 2 éves szülinapom körül mozog, amikor a tortám egy Thomas gőzmozdony volt.

Jelen pillanatban építész szeretnék lenni. Az alapszakot mindenképp Kolozsváron végezném, mesterizni pedig műépítészként szeretnék Budapesten.

Mindenképp a pazarlás problémájára fektetném a hangsúlyt, mivel ezzel nem is egy, hanem egyszerre több dolgot is tudnék orvosolni. Nem keletkezne annyi szemét, elkerülnénk a túlzott mennyiségű fogyasztást is, illetve segíthetnénk olyan embereknek, akik hiányban élnek.

Úgy gondolom, hogy legfőképp az empátiától és a határozottságtól, mivel egy jó diákpolgármesternek elszántan kell képviselni a diákokat és kell tudnia  óhajaikat, meg kell értenie, hogy ők mire vágynak, mit szeretnének.

Legfőbb célom, hogy a mindennapokat színesítsem programokkal, foglalkozásokkal, hogy igazán örömteli pillanatokat biztosítsak a diákság számára.

GERGELY PÉTER – Whookers

17 éves, a Tamási Áron Gimnáziumban tanul matematika-informatika szakon. 

Tony Stark lennék, mert megéli a pillanatokat, majd feláldozza magát az emberiségért.

A legelső foci edzésem 4 évesen.

Sikeres lenni akár sportban, akár a munkámban. Ezt rengeteg erőfeszítéssel, munkával és edzéssel elérni.

Szeretném, ha nem a pénzben látnánk a boldogságot, hanem az egymással megélt pillanatokban, ez csatlakozik az idei témához is.

Az empátiától, mert úgy nincs problémája senkivel és más is támogatja őt.

Céljaim teljesítése, székelyudvarhelyi diákélet fellendítése.

JÓZSA MÁTÉ KÁROLY – SnapShot

18 éves, Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium társadalomtudomány szakos diákja. 

Villám McQueen (Verdák című animációs film – szerk. megj.), a versenyszelleme miatt.

Magyarországi utazás a családommal 4-5 évesen.

Profi futballjátékos, ezt mindennapi kemény gyakorlással szeretném elérni.

Az éhezést oldanám meg világszinten, mivel napi szinten jönnek szembe olyan hírek, amelyek erről szólnak, és eléggé rosszul esik látni, hogy van, aki így kell éljen.

Csapatjátékos, együttérző, megértő, céltudatos.

A legfőbb célom, hogy a diáktársaim diákéveit feldobjam.

LAJOS ATTILA – flashElek

18 éves, a Kós Károly Szakközépiskola diákja és kereskedelmet tanul.

Shrek lennék, ugyanis vallom, hogy a szépség belülről fakad és ő az egész életét a barátaival, családjával élte le, egy kalandokkal teli világban.

A szülinapjaim, anyukám mindig nagyon kitett magáért és felejthetetlen ,,bulikat” szerevezett nekem, nekünk.

Bízom benne, hogy igényeim szerint szabad és független. Szeretnék saját vállalkozást indítani, hogy teljes mértékben magam tudjam beosztani az időm és az életem.

Az iskolai, gyermekkori bántalmazást, úgy gondolom ez nagyon kihat az egész életünkre.

Attól, hogy bevállalós és tud hirtelen teljesíteni és összpontosítani, úgy gondolom ezen készségek nélkül nem lehet jól teljesíteni.

Hogy az Udvarhelyi fiatalok jól érezzék maguk, és EGYÜTT élvezzék ki a középiskolás éveiket, a hangsúly ezen van!

NAGY DÁVID – MomenTour

18 éves, a Tamási Áron Gimnázium diákja, filológia osztályba jár.

Legszívesebben Rick Grimes lennék a The Walking Dead-ből, mivel ő egy nagyon jó vezető, határozott ember, mindenre van megoldása. Legjobban azt tisztelem ebben a karakterben, hogy nyomás alatt is nyugodt tud maradni, és nem adja fel sosem, bármilyen nehézséggel áll szemben. Egy nap én is ilyen ember akarok lenni, és ha megválasztanak diákpolgármesternek, akkor ilyen tulajdonságokkal karöltve szeretném képviselni az diákközösséget.

Életem legelső emléke az, amikor kaptam egy olyan szettet, amiből egy farmot lehetett kirakni állatokkal és minden extrával. Azért maradt meg ez az emlék, mert a testvéremmel egész nap ezzel ügyködtünk és, ha jól emlékszem, egyszer se vesztünk össze.

Felnőtt koromban hotel menedzser/ tulajdonos szeretnék lenni, mivel nagyon vonz a vendéglátás, és ebben a munkakörben érezném teljesnek magam. Először is egy diplomával járulnék hozzá az utamhoz, utána pedig keményen dolgoznék mindaddig, amíg nem lenne elég bevételem, hogy egy saját szállodát, szállodakomplexumot hozzak létre.

A hatalommal az a problémám, hogy elveszi az ember eszét, szóval egy olyan társadalmi problémát oldanék meg, amit tényleg szükséges. Ez lenne a világbéke és ezen belül a rászorulók, hajléktalanok, szegény emberek támogatása. A világ sokkal jobb és élhetőbb hely lenne, ha nem lenne annyi konfliktus országok és emberek között, ha nem lenne egyáltalán környezetszennyezés, és ha az emberek elfogadnák egymást.

Véleményem szerint a legfontosabb az önzetlenség és a határozottság, ugyanis a diákpolgármester egy egész közösséget képvisel, és segít az előrehaladásban, amit nem lehet félvállról venni. Az önzetlenség pedig abban segít, hogy a diákpolgármester ne a saját céljait, vágyait akarja megvalósítani, hanem a közösség érdekeit, és hogy tényleges problémákra keressen megoldást.

Legfőbb célom diákpolgármesterként, hogy kiutat nyújtsak a diákközösségnek a mindennapokból és felpezsdítsem a szürke hétköznapokat. Azt szeretném, hogy a diákok büszkén mondják el, hogy székelyudvarhelyi lakosok, mert igenis Udvarhelyben van potenciál, csak fel kell hozni a felszínre azt.

NAGY GERGŐ – ExistEnd

18 éves, Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium matematika-informatika osztályában tanul.

Villám McQueen, a Verdákból. Elsősorban azért, mert ki van mind a négy kereke. Másodsorban pedig piros, önerőből 320 km/h-val hasít, és a barátnője egy kék carrera. Remek társaság veszi körül és egy sikeres, boldog életet él.

Kitörtem a babaágyam deszkáit, hogy megszabaduljak a fogságtól.

Kaszkadőr szeretnék lenni. Ezt úgy tudom elérni, hogy elmegyek egy kaszkadőr akadémiára, tanulok, tapasztalatot szerzek, és lediplomázok.

A magas inflációra megoldást kéne keresni. Sokan küszködnek pénzügyi problémákkal, a magas üzemanyag- és élelmiszerárak nagy kihívást jelentenek az átlag családok számára.

Bevállalósnak, elszántnak és céltudatosnak kell lenni, hogy megvalósíthasd a diákközösség akaratát.

A legfőbb célunk, hogy létrehozzunk egy internetes oldalt, amely összefoglalja az Udvarhely környéki diákmunka lehetőségeket, ezzel megkönnyítve a diákok számára a munkavállalási  lehetőségek megtalálását.

ORBÁN TAMÁS – Csókolom

16 éves, az Eötvös József Szakközépiskolába jár és mechatronikát tanul.

Rimuru Tempest lennék a That Time I Got Reincarnated as a Slime című anime sorozatból. Rimuru a semmiből lett a legnagyobb uralkodó a megbízhatósága és vezéregyénisége miatt.

Legelső emlékem az, amikor kimondtam az első szavam, ami az volt, hogy könyv.

Szeretnék egy turisztikai társaságot nyitni, ha nagy leszek. Szeretnék elvégezni egy bussiness és menedzsment képzést és elhelyezkedni a turisztikában, mert abban van a jövő.

SIMÓ GYÖNGYIKE – Flashback

17 éves, a Tamási Áron Gimnáziumban tanul természettudományok osztályban. 

A választásom az Aladdin című Disney-mese egyik karaktere, a dzsinn, mert a történetben rengeteg humorral és kreativitással rendelkezik. Ismeri a világ sok különböző aspektusát, így különböző témákban tud tanácsot adni, vagy segítséget nyújtani. A humorral, kreativitással és sokoldalúsággal rendelkező Dzsini személyiségében képzelem magam, lehetőségem lenne arra, hogy másoknak segítsek, tanácsokkal lássam el őket, vagy éppen szórakoztassam őket.

Életem legelső emléke az első szülinapom, nagyon jól emlékszem erre a napra, annak ellenére, hogy nagyon régen volt. Ez egy nagyon kedves emlék számomra, amikor megkaptam életem első tortáját, és elfújhattam rajta azt a kis gyertyát.

Én informatikus szeretnék lenni, azon belül is programozó, mert nagyon érdekel az informatika sokoldalúsága. A középiskola elvégzése után Kolozsvárra szeretnék menni továbbtanulni, informatika szakon.

Ha korlátlan hatalmam lenne a társadalmi problémák megoldásához, az egyik prioritásom az oktatás minőségének javítása lenne. Az oktatás az alapja egy társadalom fejlődésének és jövőjének, és a problémák többsége gyökerezhet az oktatási rendszer hiányosságaiban. Az oktatás minőségének javítása számos előnyt hozna. Először is, egy erős és átfogó oktatási rendszer lehetővé tenné, hogy az emberek kibontakoztassák a tehetségüket és képességeiket, ami hozzájárulhat a társadalmi fejlődéshez.

Az oktatás minőségének javítása segítene kiegyensúlyozottabb és hatékonyabb munkaerőpiac kialakításában, ami elősegítené a gazdasági fejlődést és a munkahelyteremtést. Másodszor, egy minőségi oktatási rendszer lehetőséget adna minden gyermeknek, függetlenül származásuktól vagy társadalmi helyzetüktől, hogy megkapják a szükséges eszközöket és ismereteket a sikeres jövőhöz. Ezzel együtt csökkenthetnénk a társadalmi egyenlőtlenségeket és az esélyegyenlőtlenséget. Ezért az oktatás minőségének javítása lenne az egyik fő prioritásom, mert ez hosszú távon hozzájárulna a társadalom fejlődéséhez, csökkentené a társadalmi egyenlőtlenségeket és elősegítené a fenntartható jövő kialakítását.

Kommunikációs készségek: a jó diákpolgármester hatékonyan kommunikál a diákokkal, a tanárokkal, az iskolavezetéssel és más érdekeltekkel. Képes meghallgatni és megérteni mások véleményét, és hatékonyan közvetíti a diákok igényeit és javaslatait.

Az a fő célom diákpolgármesterként, hogy a sport minél nagyobb szerepet kapjon a fiatalok életében, mert a sport egy olyan biztos pont, ami segíthet a tinédzser élet bonyolult, zavart és bizonytalan éveiben egy kis kapaszkodót adni.

TÓDOR KRISZTINA – BeReal.zzz

16 éves, a Bányai János Műszaki Szakközépiskola sport szakos diákja. 

A Hupikék törpikékből Törpilla, azért, mert én is olyan picike vagyok és aranyos az emberekkel.

Életem legelső emléke az első szerelmem.

Sportmasszőr/csontkovács, továbbtanulással, minél több tapasztalatszerzéssel fiatalon.

A rasszizmust, megkülönböztetést az emberek között, azért, mert olyan világot élünk, ahol az emberek nem tudják öszintén önmagukat adni, mert félnek felvállalni magukat.

A legfontosabb, hogy határozott legyen és magabiztos, próbálja a legjobb érdekeket szem előtt tartani. Szeresse azt, amit csinál.

Az, hogy olyan közösségeket alakítsak ki a diákok között, hogy mindenki szívesen menjen mindenhova.