Még 37 nap van karácsonyig, de már nyitnak a vásárok

Még 37 nap van hátra karácsonyig, de nem kell már annyit várnod, ha az ünnepre hangolódnál, ugyanis november 17-én, pénteken, az ország több pontján is karácsonyi vásárok nyitják meg kapuikat.

Köztük van a nagyszebeni vásár is, amely az ország egyik legszebb és egyes vélemények szerint Európa egyik legolcsóbb karácsonyi vására, írja a Transtelex. A rendezvényt először 2007-ben szervezték meg a Szeben megyei városban, amikor az elnyerte az Európa kulturális fővárosa címet.

Szintén pénteken nyit a craiovai vásár is, aminek idei tematikája Andersen klasszikusa, A hókirálnyő című mese. Mindkét helyszínen január másodikáig tart az ünneplés.

Nem kell sokat várni a brassói és a kolozsvári vásár megnyitásáig sem, mindkét városban felállították már a karácsonyfát. Kolozsváron november 24-én startol el az esemény az Untold fesztivál szervezőinek irányítása alatt, így a fesztivál túlburjánzó mesevilágát idéző hangulatra kell számítani és magyar kiírásokra, amelyek hiánya miatt sok kritika érte a korábbi szervezőket, idén azonban még az önkormányzat is külön kérte, hogy azok ne maradjanak el.

A brassói vásárig a december eleji hosszúhétvégig kell várni, november 30-án lesz a hivatalos megnyitó, Nagyváradon is ugyanekkor. Az előbbi városban január 7-ig, az utóbbiban december 26-ig tart a rendezvény.

Székelyudvarhelyen

előreláthatólag advent harmadik vasárnapján, december 17-én nyit meg a vásár, és december 23-ig fog tartani, tudtuk meg Zörgő Noémitől, a városháza szóvivőjétől. Felhívta a figyelmet arra, hogy egyes karácsonyi vásárokkal szemben, az udvarhelyi önkormányzati finanszírozású, így az október 27-én megjelent sürgősségi kormányrendelet átszabja a terveket. „A Művelődési Házzal közösen a rendelethez próbáljuk igazítani az egészet, terveink szerint lesz, de még most zajlanak a mit lehet és mit nem lehet egyeztetések”, magyarázta a szóvivő. Hozzátette, jövő héten tudnak talán majd több információval szolgálni, egyelőre folynak az előkészületek, nemsokára meg fog jelenni a felhívás az árusok irányába, hogy jelentkezhetnek azok, akik szeretnének a vásáron jelen lenni portékáikkal.

Zörgő Noémitől azt is megtudtuk, hogy idén is lesz városi karácsonyfa, ami a tervek szerint november 28-án fog megérkezni.

A kiemelt kép archív