Medvék mehetnek, Verespatak és az ombudsman maradhat

Több kényes, aktuális témát is érintett a szerdai kormányülés, közöttük volt a medvekérdés, Verespatak ügye és az ombudsmanváltás is, amelyekről, úgy tűnik, elvi egyetértés van a kormánykoalícióban. Bár a miniszterelnök pont nem volt jelen az ülésen, így az ő álláspontját nem ismerjük, több kormánypárti politikus is nyilatkozott.

A veszélyes medvék elleni beavatkozásról

Ludovic Orban PNL-elnök azt mondta: a koalíciós pártok elvi hozzájárulásukat adták a Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter által ismertetett tervezethez, de néhány részletét még véglegesíteni kell.

Florin Cîţu kormányfő nem vett részt a koalíciós egyeztetésen, a nagyobbik kormánypárt elnökének azonban meggyőződése, hogy a miniszterelnöknek sincs ellenvetése a tervezettel kapcsolatban, „hiszen egyértelmű, hogy egyre gyakoribbá vált a medvék jelenléte a lakott területeken” – írja az Agerpres.

Verespatak féltett UNESCO-jelölésével

kapcsolatban Mihai Goțiu természetvédelmi aktivista, az USR volt szenátora közösségi oldalán tette közzé, hogy a kormánykoalíciós pártelnökök megegyeztek: a jelölési dossziét nem vonják vissza. Ezt meg is erősítette az USR-Plus részéről Dan Barna társelnök, illetve Kelemen Hunor RMDSZ-elnök az Agerpresnek.

– Az USR PLUS álláspontja nagyon világos: elutasítunk minden olyan kezdeményezést, bármilyen irányból, amely Verespatak UNESCO-listára való felvételére vonatkozó dosszié visszavonását célozza – közölte Barna.

Én mindig a kulturális örökség védelme mellett voltam, éppen ezért nem írtam alá miniszterségem idején sem a régészeti, sem az épített örökséget képező objektumok leminősítését vagy törlését a műemlékek listájáról. Továbbra is amellett vagyok, hogy meg kell őrizni azt, ami egyedi, főleg a római kori és középkori tárnákat. Azt gondolom, hogy jelen pillanatban csaknem lehetetlen visszavonni a dossziét” – mondta Kelemen.

Mindketten megjegyezték azonban, hogy az UNESCO-s listázás még nem zárja ki a kitermelés lehetőségét a térségben – ha az környezetvédelmi szempontból megfelelően megoldható, fűzte hozzá Barna.

Ami az ombudsman személyét illeti,

Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes szerdán azt nyilatkozta, hogy a kormánykoalíció letesz a Nép Ügyvédjének leváltásáról, miután az Alkotmánybíróság úgy döntött, a parlament által menesztett Renate Webert vissza kell helyezni a tisztségbe.

Én nem akarok semmit. Az Alkotmányíróság döntést hozott, elfogadjuk. Tetszik vagy nem tetszik, elfogadjuk az állami intézmények döntéseit. Ez lezárult, van egy alkotmánybírósági döntés. Értelmetlen lenne ismét elindítani ezt az eljárást. Mi nem javasoljuk ezt” – mondta az RMDSZ elnöke a G4media szerint.