Medve járt a városban, nem is egy (frissítve, videóval)

Szombatról vasárnapra virradó éjjel medve járt a városban – riasztott a RoAlert, majd hírül adta a katasztrófavédelmi felügyelőség (ISU) is Whatsappon.

A szombati medvét egy arra járó sofőr fényképezte le.

Nem ez volt az egyetlen riasztás a hétvégén – tudtuk meg a Nagy-Küküllő vadásztársulat vezetőjét, Mărmureanu-Bíró Leonárdot, amikor a vasárnap hajnali esetről kérdeztük.

Mind a kétszer a terelőúti MOL benzinkút környékén volt dolguk a medvékkel, először szombat éjjel 3 óra 10 perckor, másodszor pedig vasárnap reggel 6 óra 30 perckor szólt az „ébresztő”.

Más-más medvéről van szó, ezt onnan tudják, hogy a szombati húzta a lábát és láthatóan kisebb is volt (olyan 80 kilós, max. 4 éves), mint a vasárnapi, ami 120 kg körüli lehetett. Mindkettőt sikeresen elkergették a csendőrökkel és a rendőrökkel közreműködve – számolt be a vadász, egyébként furcsállva a medvék bejárását a városba.

Nyomot is hagyott maga után? A vadász szerint bizony medveürülék, ami a Kisköved utcai járdán látszott vasárnap. Fotó: Magyari Tímea, uh.ro

– Persze, a gyümölcs, a takarmány vonzza őket, de odakint, az erdőben is van minden, például vadvackor – mondta, megjegyezve, hogy egyszerűen sok a medve, mással nem tudják megmagyarazni, hogy mit keresnek a városban, a Kauflandnál. A vasárnapi példányt ugyanis egészen onnan kellett a Fásokon és a Küküllőn át kergetniük a Rét utca felé.

Frissítés

A Hargita megyei csendőrség egyetlen udvarhelyi beavatkozásról számolt be hírlevelében: szombaton a második hívásra bukkantak rá a medvére, amelyről egy polgár értesítette őket. A vadat egy vegyes csapat üldözte vissza az erdőbe. Az elmúlt héten egyébként összesen 20 riasztás volt Hargita megyében, Udvarhelyszékről Zetelakán, Korondon, Székelyandrásfalván, Farkaslakán, Szentábrahámon és Homoródszentmártonban hívták a 112-t a medvék miatt.