Matyó: a tévéműsort szidtam, nem Csányit

Tagadja, hogy Csányit cigányozta. Ő megbocsát, és nem az a baja, hogy lecigányozták.
A szerző felvétele

Egymásnak esett az utóbbi hetekben közösségi oldalon két udvarhelyi civil, mondhatni influenszer. Matyó Magyari Lajosnak, az UTCA csoport vezetőjének több mint 4000 ismerőse van, Csányi Attila hivatalos oldalának pedig közel 3 ezer követője, ezen kívül több személyes oldalon is kommunikál követőivel, amelyeken nem nyilvános ismerőseinek a száma.

A komája is cigány

Matyó Magyari Lajos szerda reggel a kedden megjelent cikkünk nyomán előbb telefonon keresett, majd a szerkesztőségünkben is meglátogatott egy barátjával. Matyó azt mondja, tévesen állítja róla Csányi Attila, hogy cigányozik, neki nincs baja a cigányokkal, hiszen most is nekik gyűjt, s a komája is cigány, aki haragszik rá, ha „római”-nak nevezi.

Elmesélte az évekkel ezelőtti kórházi verekedése történetét, majd elmondta, hogy a Facebookon megjelent szöveg, amire Csányi hivatkozik a feljelentéséről írt bejegyzésében, félre van értelmezve, mert nem a Tegyünk Egymásért Egyesület vezetőjéről írta, hanem „egy jelenetről, ami a tévéből le lett véve”.

Karácsony körül egy éjszaka valamelyik magyar tévéadón látott egy hírt, amiben arról van szó, hogy gazdag cigányoknak adtak adományokat, miközben itt, nálunk sok gyermek lyukas cipőben szaladgál – cigány, magyar és román egyaránt, és ez nagyon felháborította.

„A legelső az, hogy bemegyek, pózolok, ügyesen nagy csinnadratta körülötte. Valahol ez a megalázó, nem az, hogy leírom, hogy cigány. Ha már annyira lelkén viseli a cigányságot, a legelső nem az, hogy mutogatom. Például most legyen Csányiról szó” – fogalmazta meg azt, hogy őt idegesíti, hogy sokan nem segítenek valójában, vagy nem az őszinte segítségadásért teszik, hanem a szereplésért. „Ha segíteni akar, hívjon el egy olyat, aki fejjel lóg a kukában, és adjon neki enni, vagy valami lábbelit, de nem kell azzal dicsekedni” – fejtette ki.

Amikor felhívtuk a figyelmét, hogy a szöveg kontextusából egyértelműen arra lehet következtetni, hogy Csányi Attiláról ír, árvaházi, cigány, jótékonykodás stb., miközben a tévéműsorról az írásban szó sincs, azt felelte: „Akinek nem inge, ne vegye magára”. Hirtelen felindulásból írta a tévéműsor tartalmáról a véleményét, a szöveg zárómondata, hogy „Csányi Attila ismerőse a szöveg?” pedig egy vicces megjegyzés és utalás volt részéről egy korábbi szóváltásukra, ami arról szólt, hogy mindketten helytelenül írnak. Nem tudok jól fogalmazni – magyarázta, hogy miért nem sikerült a tévéműsort megemlíteni, „a tévéadást pedig hogy lehessen belinkelni?”.

Valami nem stimmel Csányival

Matyó egyébként azt gondolja, hogy Csányi Attila közösségi oldalon végzett tevékenysége körül valami nem tiszta, ezt korábbi bejegyzésében próbálta megfogalmazni, és elmondani neki. Feltételezése szerint a gyermekvédelemben felnőtt fiatalember Szőcs Melinda álnéven is jelen van a Facebookon. Tény, hogy a felhasználó az utóbbi időben sok udvarhelyit bejelölt a közösségi oldalon.

Azt, hogy álfelhasználó, onnan gondolja, hogy ellentmondásos a névjegye:  bár a 90-es éveket adta meg az illető születési dátumként, nyugdíjast jelölt meg foglalkozásként, a Tegyünk Egymásért Egyesületet munkahelyként. A profilképén adományokkal foglalatoskodó középkorú nőként jelenik meg, ezért Matyó személyesen akart átadni adományt neki, de az illető lemondta a találkozót, és letiltotta, ahogy Csányi is, és törölt minden kényes információt.

Csányi tagadja, hogy Szőcs Melinda álprofil lenne, azt mondja, hogy szintén egy gyermekvédelmi rendszerben felnőtt személyről van szó.

Matyóék szerint a Csányi személyes és közösségi oldalán megosztott információk nem egységesek, amikor személyesen ír üzenetet, vagy bejegyzést, akkor helytelenül ír és fogalmaz, amikor közéletről van szó, akkor úgy ír, mint egy „tanult ember”, tette hozzá a barátja. –  Én még nem ettem meg senkit – mondja arra, hogy elhívta nyilvánosan Csányi Attilát beszélgetni, mint férfi a férfival, de a fiatalember letörölte a hozzászólását. Ő azért akart találkozni vele, hogy elmondja neki, súlyos következményei lehetnek annak, ha valakit esetleg politikailag kiszolgál, például elmaradhatnak a civil szervezetének adományozók.

Csányi: el kell férnünk egymás mellett

Megkerestük Csányi Attilát telefonon, hogy mit gondol az őt ért vádakról, és Matyó Magyari Lajos magyarázatáról a bejegyzése kapcsán. „Nem azért jelentettem, hogy lecigányozott, mert én arra, – bár csak félig vagyok cigány, anyám magyar nő volt, aki 8 éves koromban meghalt, – büszke vagyok. Nem az számít, hogy félroma vagy félmagyar valaki, hanem hogy ember legyen” mondta.

Neki rosszul esett, amikor este 10 után felhívták, hogy látta-e mit osztottak meg róla a Facebookon. Kellemetlenül érintette, hogy munkatársai, főnöke is számonkérték. Sokáig úgy volt, hogy elengedi ezeket a negatív bejegyzéseket a füle mellett, de ezt a bejegyzést látva többen biztatták, hogy ne törődjön bele, ez tűrhetetlen, és jelentse. Sokan támogatják privátban, de nem mernek se lájkolni, se hozzászólni nyilvánosan, mert félnek a Matyó reakciójától, állítja.

Már régebb óta kapcsolatban vannak Matyóval, ő is kérte tőle a személyes találkozást, és nem látta Matyónak az erre vonatkozó hozzászólását. A kritikát elfogadja, ami a helyesírására, vagy a tevékenységére vonatkozik, tanul belőle, de a sértegetést nem.

Nem akar haragot tartani,

meg tud bocsátani, de nem ígéri, hogy a feljelentést visszavonja ezen magyarázat miatt.

Ő nem érti, mivel vívta ki az UTCA vezetőjének ellenszenvét. Szerinte az UTCA jó projekteket hajt végre, büszke rájuk. El kellene a két szervezetnek, a Tegyünk Egymásért Egyesületnek és az UTCÁ-nak férnie egymás mellett: „ne legyen ez a két szervezet olyan, mint két politikai párt” – fejtette ki.

–  Nem igaz, hogy gazdag családoknak adtam az adományokat, és nem igaz, hogy ingyenélők vagyunk, mert azt is írta rólam. Hat éve becsületesen dolgozom, és emellett végzem a Tegyünk Egymásért Egyesületben az önkéntes munkám, a karácsonyi csomagokkal is éjszakába nyúlóan dolgoztunk – cáfolta a vádakat, amit Matyó Magyari Lajos a Facebook-bejegyzésben fogalmazott meg.

Úgy gondolja, Matyót az bőszíthette fel, hogy Szabó Attila A szőnyeg alá söpört negyed című filmjében szerepel Csányi is, mint a cigányok segítését felvállaló szervezet képviselője.

Nem szeretném befolyásolni a választásokat

Székelyudvarhelyen, jelentette ki.

Csányi tagadja, hogy politikai célból irányítaná valaki a háttérből, a jelenlegi polgármesterrel sincs semmi baja. A Matyó által is emlegetett UIET-tel szintén jó, napi szintű kapcsolatot ápol, „mert mindenkivel együtt lehet és kell dolgozni”, az RMDSZ helyi ifjúsági szervezete fel is kérte, hogy szociális ügyekért felelős alelnök legyen, amit ő egyéb elfoglaltságai miatt már nem tud vállalni, de a Facebook megosztásaiba nem szólnak bele sem ők, sem mások, azokat ő kezeli.

Hogy milyen közéleti szerepet vállal a jövőben, az nem tartozik a nyilvánosságra egyelőre, de szeretne közéletben tevékenykedni, és úgy gondolja, hogy a Tegyünk Egymásért Egyesülettel már valamilyen szinten meg is teszi.