Mást is műtenének az udvarhelyi orvosok, de nem lehet

Nem csak a kovidból áll a világ, más patológiát is szeretnének ellátni.
archív fotó: Egyed Ufó Zoltán

Nem tartja fent arra vonatkozó kérését a kórház vezetősége, hogy az intenzív terápiás osztályt átszervezze, a nem koronavírusos betegek számára is megnyissa – tudtuk meg dr. Borka-Balás Attila ideiglenes kórházmenedzsertől, aki elmondta ennek az okát is. Dr. Szöllösi Attila orvosigazgatót arról kérdeztük, hogy a betegellátás szempontjából miért is lenne fontos legalább részben visszatérni a járványhelyzet előtti működésre. Az ügyben illetékes közegészségügyi igazgatóság (DSP) álláspontját is kikértük, dr. Tar Gyöngyi válaszolt a hívásunkra.

Az említett, február 23-ai kérésről a február végi tanácsülésen szereztünk tudomást, amikor a polgármester és alpolgármester mellé a teljes tanács felsorakozott és aláírását adta az ügy érdekében. Az ülésen elhangzottak alapján az intenzív osztályon a tíz ágyat egyenlő arányban osztották volna el a koronavírussal fertőzött és nem fertőzött betegek között. Mivel az átszervezéshez a DSP jóváhagyására is szükség volna, a kérést nekik címezték, az önkormányzat támogató levelével nyomatékosítva.

Borka-Balás azzal indokolta a kérés leadását, hogy az azt megelőző időszakban biztatók voltak az adatok és országos közbeszédben is felerősödött az az igény, hogy a kórházak fokozatosan visszatérhessenek a járvány előtti kerékvágásba. Számításaik azonban túl optimistának bizonyultak az elmúlt hét folyamán, most már egy újabb, harmadik hullámra készülnek mindenhol, ezért az év közepéig biztosan elhalasztanák erre vonatkozó kérelmület, és nem is tartják valószínűnek, hogy a DSP jóváhagyta volna. Jelenleg is teltház van a súlyos koronavírusos esetek miatt az intenzív terápián, jegyezte meg.

Az ideiglenes igazgató nagyvonalakban arról is beszélt, hogy a COVID-háttérkórház besorolás miért okoz gondot a városi kórháznak, konkrét példaként a sebészek munkáját hozta fel, akiknek csak az életfontosságú beavatkozásokat engedélyezik, a nem sürgős eseteket halasztaniuk kell, vagy átküldeni más, non-COVID kórházba, például Csíkszeredába. Ettől még tudnak nem fertőzött betegeket is fektetni a városi kórházban, úgy tudja, az összkapacitás (527 ágy) kb. 15 százalékát kell fenntartaniuk koronavírusos pácienseknek, viszont az épület szerkezete nem engedi meg minden részlegen a koronás és koronamentes zónák egyidejű kialakítását.

Pedig fontos volna

Dr. Szöllösi Attila orvosigazgatót arra kértük, fejtse ki bővebben, miben is állt ez a kérés, illetve miért tartották fontosnak orvos és beteg szempontjából. Elmondta, hogy az osztályvezetők egyöntetűen azt szerették volna, ha az ágyak felét a nem koronavírusos betegek ellátására tarthatnák fenn. Erre azért volna szükség, hogy tudjanak helyben műteni, ne kelljen máshová küldeniük vagy váratniuk a betegeket, mert lassan egy éve ez a helyzet. Főleg a sebészeti ágak: általános sebészet, ortopédia, urológia, nőgyógyászat, belgyógyászat, onkológia és kardiológia működését szeretnék megkönnyíteni, mert a járványhelyzet nagyon befolyásolja a betegellátást.

– Akiknél felmerül, hogy műtét után intenzív ellátásra szorulnak, nincs hová tenni őket, emiatt az életfontosságú műtéteket sem tudják elvégezni, ahogy a daganatos betegségeket sem tudják helyben kezelni – fejtette ki. Hogy ez szám szerint mit jelent, az orvosigazgató közölte: a járvány előtt a műtött páciensek közül „elég sok, jó hányada” 24 órás megfigyelésre került, hozzávetőlegesen csak az általános sebészeten naponta 12 műtétből 3-4 nagy műtét volt, amelyek utólagos megfigyelésre szorultak, és esetlegesen intenzív ellátásra.

– Egy része a pácienseknek elfogadja ezt az állapotot, hogy Csíkba kell menni, de egy másik része jogosan szeretne itthon kezelésben részesülni, és várják a megfelelő időpontot, van aki már egy éve. Szeretnénk, ha normalizálódna a helyzet, mert a világ nem csak a kovidról szól, más patológiákat is szeretnénk ellátni – mondta dr. Szöllösi, aki ugyanakkor belátta, hogy nem megfelelő az időzítés, mert jelenleg tele vannak az ágyak, „ebben a helyzetben nem lehetséges”.

Mit szól hozzá a DSP?

Dr. Tar Gyöngyi, a DSP igazgatója megerősítette, hogy érkezett egy ilyen igény a városi kórház részéről, amiről múlt pénteken egy videokonferencia keretében is beszéltek. Úgy volt, hogy a konkrétumokra hétfőn visszatérnek, azonban a kórházmenedzserrel folytatott telefonos egyeztetésen tudomásul vette, hogy a felerősődött járványhelyzet miatt a kérés okafogyottá vált. Hogy mikor, milyen feltételek, paraméterek mellett lehetne erről újra beszélni, arra Tar Gyöngyi nem tudott választ adni, mert azt sem lehet tudni, hogy mikor lesz vége a járványnak, „ezt megjósolni nem lehet”. Egyrészt afelől biztosított, hogy igyekeznek rugalmasan kezelni a kórházak igényeit, másrészt megjegyezte, hogy hozzájuk panasz nem érkezett olyan udvarhelyi páciensektől, akik nem jutottak volna kezeléshez, mióta „megnyíltak” a kórházak.

A DSP vezetője egyébként a harmadik hullám körvonalazódását egyértelműen az iskolák megnyitásának tulajdonítja, és azzal számol, hogy a fiatalok, akik eleve könnyebben, akár tünetmentesen is átvészelik a betegséget, a saját „portájukon”, családon belül is elterjeszthetik. Erre pedig rátevődhet a nyári turistaszezon is, ezért is ajánlja, hogy mindenki oltassa be magát, ne féljenek az AstraZenecától sem, amiből éppen több van készleten, mint a másik két oltásból. S ha Udvarhelyen be is telnek a helyek, a szentegyházi oltásközpontba is lehet iratkozni, ajánlotta, akár az online platformon, akár a telefonközponton keresztül – utóbbihoz külön kérték, hogy magyar diszpécsert is biztosítsanak. De az oltáskampány üteme alapján ítélve azt „mesének” tartja, hogy április elsejétől elkezdhetnék a tömeges beoltást, szerinte még a nyarat járványhelyzetben fogjuk tölteni, a nyájimmunitásra pedig ősz előtt nem számít a szakember.

Ha többet szeretnél tudni az oltásokról és a programálásról, akkor ezt a cikket ajánljuk figyelmedbe, amelyben a leggyakoribb kérdéseket igyekeztünk megválaszolni.