Már egy hete nulla a fertőzöttség

Már egy hete nem szorul intenzív ellátásra egyetlen beteg sem a székelyudvarhelyi kórházban, a fertőzöttségi arány is ugyanennyi ideje 0. Az elmúlt héten a kórházban kezelt páciensek száma is napról-napra csökkent: a hét elején nyolcan voltak, a hét közepére ez a felére csökken, péntekre pedig ismét megfeleződött, úgyhogy jelenleg mindössze két koronavírusos beteg van a kórházban. Ilyen az utóbbi kilenc hónapban – amióta az intézmény szinte napi szinten közli az adatokat – nem volt.

A megyében nem regisztráltak május vége óta egy nap alatt ötnél több beteget, még tavaly nyáron sem voltak ilyen alacsonyak húzamosabban a számok, csak a koronavírus kezdeti hónapjaiban. Magasabb értékek néha csak a gyógyultak számánál tűnnek fel: a héten az egy nap alatt legtöbben a csütörtöki jelentés szerint gyógyultak meg.

A napi koronabeszámolónk heti beszámolóvá lett! – Ezentúl péntekenként követheted végig, hogy lazul a korona vagy épp bekeményít. De ne aggódj, fél szemmel követjük még a statisztikákat. Ha valami égetően fontos és izgalmas történik, nem fogsz lemaradni róla!

Az országban az egy nap alatt regisztráltak száma száz és kétszáz között mozog, akárcsak egy évvel ezelőtt. Ami igazán szembetűnő az országos adatok esetében az az egy nap alatt regisztrált halálesetek száma, ezek az elmúlt időszakhoz képest nagyon magasak, sőt, június 8-án 277-ről jelentettek, ami az eddigi legmagasabb értéknek számít. Ez azonban azért van, mert naponta több mint száz korábban történt halálesettel igazítják ki a hivatalos Covid-statisztikát: eddig hozzávetőleg korábban – többnyire még tavaly – bekövetkezett elhalálozást vezettek be utólag. Erre azért volt szükség, mert jelentős eltérés van a közegészségügyi intézet adataira épülő „hivatalos” és a kórházak közvetlen bejegyzéseit összesítő minisztériumi adatbázis között. A kormányfő által elrendelt, és a múlt hónapban lezárult vizsgálat igazolta, hogy a kórházak márciusig hétezerrel több Covid-halottat vezettek be saját rendszerükbe, mint amennyi a közegészségügyi hatóság nyilvántartásába is bekerült, áll az MTI weboldalán.

A Stratégiai Kommunikációs Csoport, a Hargita megyei prefektusi hivatal és a székelyudvarhelyi kórház június 11-én, pénteken közzétett közleményei szerint

az országban

A grafikonok trükkös dolgok: keresgélhetsz bennük dátumok, helyek szerint, a fenti fülecskéket is váltogathatod, cserébe pedig csupán egyes böngészőkben esznek meg egy-egy ékezetet.

A megyében

 

Székelyudvarhelyen