Már bennük lehetett, ami elől menekítették őket

„Alapos a gyanú” arra, hogy a koronavírus omikron variánsával fertőződött meg két személy a Dél-Afrikából hazahozott román állampolgárok közül – közölte csütörtökön az egészségügyi minisztérium.

Kedden 46 román állampolgárt szállítottak haza Dél-Afrikából a román hatóságok, három személy koronavírustesztje pozitív volt. Mintáik szekvenálása több napig tart, de az első tesztek szerint alapos a gyanú, hogy ketten közülük az omikron variánssal fertőződtek meg – tájékoztatott a minisztérium.

A tárca közölte azt is, hogy mindhárom fertőzött személy teljeskörűen be van oltva. Mindegyikük tünetmentes, egészségi állapotuk jó, jelenleg megfigyelés alatt tartják őket, tájékoztat az Agerpres hírügynökség.

A román állampolgárok kimentésére

az új variáns okozta járványügyi helyzet miatt volt szükség.

Szombaton hét afrikai országot piros zónába soroltak a román hatóságok, az említett Dél-Afrikai Köztársaság mellett Botswana, Szváziföld, Lesotho, Mozambik, Namíbia és Zimbabwe államokat.

A Dél-afrikai Köztársaság által először november 24-én jelentett omikron variánst a nemzetközi egészségügyi szervezet (WHO) aggasztónak ítélte, mert gyorsabb mértékben terjedhet más változatokhoz képest, és az újrafertőződés fokozott kockázata is fennáll.