Mákos gubát ettek, de vajon kenyeret is kaptak románul?

A TEDxUdvarhely két román nagyágyúja, Lucian Mîndruță újságíró és Tudor Giurgiu filmrendező is beszámolt a Facebook-on arról, hogy miként érezték magukat az eseményen meg városunkban.

Mîndruță (jobbról) már csütörtök este nekifogott a beszámolónak, kétszer is posztolt.

Először azzal viccelődött, hogy a „snițel”– vagyis a bécsi szelet – kétszer akkora és feleannyi, mint Bukarestben, és hogy szerinte pont ezzel hibáztuk el először is (mi, magyarok): túl jó volt itt élni, s erre megjelentek ők is (a románok). “Aoleu, elfelejtettem a történelem hivatalos változatát! Vajon mit tehettek a snițelbe?”.

Később meg arra csodálkozott rá, hogy este pontban 10 órakor hirtelen leállt a zenebona a központban, a konyha a vendéglőben, a forgalom, “abszolút minden”. “S ha még elveszik a villanyt, és hoznak egy-egy gyertyát a szobába, az maga a tökély. Mert semmi sem szebb, mint egy kisváros nyugalma, ahol nem ismersz senkit” – áradozott a Küküllő szálloda tetejéről.

Pénteken a hobbibiciklis Mîndruță jelentkezett be, a szentpáli tavakhoz tekert egy helyi bringás csapattal (a szinte 70 kilométeres útvonal itt látható), dicsérve a bálákkal teli dombokat, illetve a jó és befogadó helyi embereket, akik között egyedüli románként csodálatosan érezte magát: “Valami összeköt minket. Nem csak a biciklizés. Hanem ezeknek a helyeknek a szeretete, amelyeket megtanultam magam is úgy tisztelni, mint ők”, mondta, megköszönve magyarul is túratársainak, különösen egy bizonyos Árpinak.

A következő szelfi már szombat délelőtt, a TEDx napján készült a művelődési ház előtt. Bejegyzésében arra “panaszkodott” a bukaresti meghívott – a Székelyföldön kizsákmányolt román sztereotípiáját kifigurázva –, hogy: “Éppen mentem át nyugodtan Udvarhelyen, amikor egy kereszteződésben néhány magyar rám szökött, és megtettek a TEDxUdvarhely speakerének. Itt is a románok kell dolgozzanak, szerencsétlenek”. Később még rúgózott egyet a munka toposzán, megtanulva, hogy magyarul hasonlóan mondjuk, mint románul: “Hát akkor a lustaság, testvéreim, a nemzeti ellenállás egyik formája!”.

A TEDx lejártával egy hosszabb bejegyzésben felsorolta fellépőtársait, de szándékosan nem említve a nevüket (úgyis látszott az a csatolt fotókon), sem a nemzeti hovatartozásukat. 

Mert nekem nem az számított: mert ez a nap az emberekről és a tapasztalataikról szólt, nem etnikumokról és konfliktusokról. Én is beszéltem, de főleg hallgattam. És azt hiszem, hogy az év egyik legjobb kulturális élménye volt. Kifogástalanul megszervezve. Képzeljétek, még kenyeret is adtak románul nekünk…” – dicsért, egyben rombolt még egy mítoszt, magyarul is köszönetet mondva Udvarhelynek.

Tudor Giurgiu még visszatér

A neves filmrendező, akinek a legújabb – az 1989-es forradalomról szóló – filmjét is bemutatták Udvarhelyen a TEDx előtt, egyetlen összeszedett bejegyzésben számolt be élményeiről, egyfajta útinapló formájában.

Elmondása szerint korábban sose járt városunkban, pedig sokszor volt már a környéken, és “teljes meglepetés” érte nálunk. Azt tudta, hogy a környező dombok, erdők, vadon, a tiszta levegő álomszerű, de az emberek, akik “igen, többségében magyar nemzetiségűek”, “komoly, de humoros székelyek” teszik a helyet.

Bejegyzése hátralevő része egy hosszú felsorolás, amelyben méltatja a város nevezetességeit: a Fazakas Szabolcs és csapata által létrehozott Mini Erdély parkot, a Legendárium rajzfimjeit, a város tisztaságát, nyugalmát és az egymás és mások iránti tiszteletet, a felújított templomainkat és iskoláinkat, külön kimelve a Tamási Áron Gimnáziumot, a “jó ízléssel felújított” Küküllő szállodát (ő is ott szállt meg), illetve a Schwarz Bistrót egyenesen csodának nevezte, a “to die for” kategóriájú vendéglők közé sorolva a mákos gubájával. 

A helyiekkel való beszélgetéseiből pedig egyrészt azt szűrte le, hogy örvendenek a házigazda szerepnek, másrészt pedig fájlalják a mozi hiányát, a gyenge román nyelvtudást – utóbbival kapcsolatban Giurgiu meg is jegyzi, hogy szerinte a régió enklavizálása nem feltétlenül a legjobb megoldás. “Még visszatérek, a várost érdemes (újra) felfedezni”, zárta posztját, melyhez több fényképet is csatolt a látottakról.