Majdnem életüket vesztették a hidegben

Homoródalmáson, Borzonton és Kozmáson is volt egy-egy hipotermiás eset.
Illusztráció: unsplash.com

A Hargita Megyei Mentőszolgálat munkatársától megtudtuk, a felmelegedés ellenére múlt hétre is jutott néhány hipotermiás esetük: Homoródalmáson, Borzonton és Csíkkozmáson is volt egy-egy kihűlt személy, aki a mentő segítségére szorult. A hipotermiaa szervezet fokozott mértékű kihűlése, amely akár halállal is járhat, komoly veszélyt jelent a szélsőséges hidegben lévőkre.

A mentőszolgálat múlt heti statisztikája szerint a magas vérnyomás volt a leggyakoribb probléma, ötvenegy esetet regisztráltak a megyében. Magas láz miatt negyvenhét, nehézlégzés miatt harminckét személyhez hívták ki a mentőket. Agyvérzése tizenegy személynek volt, két infarktus történt, míg huszonhárom ember más típusú szívproblémával szorult a mentősök segítségére.

Különböző traumák miatt huszonnégy ember került kórházba. Epilepsziás roham miatt kettő, ájulás miatt pedig tizenhárom esetben volt szükség segítségre. Asztmás rohamot hárman kaptak, feldúlt elmeállapot miatt huszonkét, rángógörcs miatt öt esetben kellett közbelépni.

Gyomormenés négy személynek okozott gondot, tápcsatornai vérzés kettőnek. Testi sértés miatt tizenegy embert kellett ellátni, különböző töréseket tizennégyen szenvedtek. A megye területén négy autóbaleset történt, amelyekben négyen sérültek meg.

Kómába öt személy esett, míg közterületről hét hívás érkezett a mentősökhöz a múlt hét folyamán. Hat allergiás eset történt, három esetben ismeretlen anyagra, a másik háromban gyógyszerre volt allergiás a panaszos. Öt személy mérgezést kapott, egyet kutya harapott meg.

A mentőszolgálat munkatársától azt is megtudtuk, hogy tizenhárom alkalommal halálesethez hívták ki őket, egy esetben sikerült újraélesztetniük a haldoklót. A számok arról számolnak be, hogy az átlagosnál könnyebb hete volt a mentősöknek, akik azért tizenhat alkalommal az előbb felsoroltaknál jobb kedéllyel szállhattak ki a helyszínre, ennyi szülő nőt szállítottak kórházba a megyében.