Magyar a magyart: korrupció az udvarhelyi városházán?

Egy gyanús közbeszerzés miatt mennie kellett egy magas beosztású köztisztviselőnek, a polgármester pedig feljelentést tett a DNA-nál. A politikai ujjalmutogatás közben kitálal a menesztett igazgatónő is.
fotó: EGYED Ufó Zoltán

Javában zajlik a közleményháború a hétfői MPP-közgyűlés óta, amelyen Gálfi Árpádot leváltották a  városi pártelnöki tisztségéből. Az MPP új elnöksége, élén a helyi tanácsos Mike Leventével, súlyos vádakkal illette a polgármestert, aki viszont törvénytelennek tartja a leváltását, és nem hagyta szó nélkül az elhangzott vádakat.

A jéghegy csúcsát az a korrupciógyanús ügy képezi, amelyre a hétfői ülésen derült fény. Az MPP új elnöksége azzal vádolja a polgármestert, hogy „a gőg és a gyűlölség vezette oda”, hogy a korrupcióellenes ügyészségnél (DNA) feljelentse munkatársait, párttársát, Orbán Árpád alpolgármestert és egy udvarhelyi vállalkozást. Szerintük más jogi eszközzel is lehetett volna élni, nem kellett volna egyből a DNA-val „meghurcoltatni” az embereket, ezért elhatárolódásra hívják fel a tagságot a „magyar emberek szabadságára törő polgármester”-től.

Hárít a polgármester

Az „állítólagos leváltását teljesen törvénytelennek” tartó Gálfi Árpád a következőket válaszolta egy nyilvános Facebook-bejegyzésben: „Nem értek egyet azokkal a lelki zsarolásokkal, melyek szerint »magyar a magyart nem jelenti fel román hatóságnál«.  Én egy felderített visszaélést, korrupció-gyanús ügyet nem tudok máshol orvosolni, mint a román hatóságoknál, ameddig Romániában élünk”.

Telefonon azt nyilatkozta, nem jelentett fel senkit, sem a polgármesteri hivatalban dolgozó munkatársait, sem az alpolgármestert, sem udvarhelyi cégeket, hanem a törvényeknek megfelelően és a polgármesteri hivatal mellett működő fegyelmi bizottság 5/06.11.2018 számú kivizsgálási jelentése értelmében, ami kötelezővé tette a hivatalos szervek értesítését, kérte a közbeszerzés lebonyolításával kapcsolatos gyanús eljárás jogi felülvizsgálatát a fegyelmi bizottsághoz benyújtott és a SEAP-on közölt dokumentumok alapján.

Ha ezt a lépést nem teszi meg, később hitelutalványozói minőségében és polgármesteri funkciójából kifolyólag bűnpártolással és bűnrészességel vádolhatják.

A számokat illetően azért gyanús a közbeszerzési eljárás mert  a közbeszerzési folyamat ideje alatt a Puskás Katalin által vezetett igazgatóság jogtalanul megváltoztatta a 27/2017 számú helyi tanácsi határozattal jóváhagyott és az állami alapokból finanszírozott Szejkei víz- és csatornahálózat építési dokumentációját. A polgármester által is jóváhagyott,  a SEAP-on publikált 764.395 lejre becsült szerződéssel szemben odaítélték a munkálatot a Macops Kft.-nek 1.605.077 lej plusz ÁFA értékben. Vagyis 110 százalékkal nagyobb összegről van szó, habár a törvény csak 15 százalékos értékingadozást enged meg. Mindezt olyan körülmények között, hogy a nyilvános dokumentumok alapján jogtalanul zárták ki azt a céget, amely 823.533 lejes ajánlatott tett a munka elvégzésére.

Puskás Katalin mindvégig félrevezette a közvetlen felettesét, az alpolgármestert is. A fegyelmi bizottságnál írásban bevádolta a kollégáit ezekért a hibákért, de nem óvta meg a mai napig azt a polgármesteri rendeletet amivel meg lett szüntetve a munkaviszonya a polgármesteri hivatalnál – állítja a polgármester.

A romániai törvények szerint kizárólag a korrupciós elleni ügyészség dolga kivizsgálni az ügyet, a törvényszék csak a peres felek kéréseit dönti el – indokolta meg Gálfi, miért kellett az önkormányzatok és más közintézmények mumusához, a DNA-hoz fordulnia.

Mossa kezeit az alpolgármester

Orbán Árpád nem volt a közbeszerzési munkacsoport tagja, viszont a beruházási igazgatóság az ő felügyelete alatt áll, ezért szerepel az érintett személyek között. „Semmivel nem vagyok hibás, fölöslegesnek tartom a kivizsgálást, de állunk elébe, remélhetőleg az igazság győzni fog, és nem történik semmi baj” – nyilatkozta az alpolgármester, aki attól tart, hogy az emberek és a hivatal életét hosszú időn keresztül megnyomoríthatja a DNA.

Szerinte magyar emberek között nem az ügynökség kellene, hogy megoldja a konfliktusokat, és nehezményezi, hogy utólag szerzett tudomást a beadványról, nem egyeztetett vele Gálfi a lépése előtt. Ettől függetlenül Orbán nem tartotta jónak Gálfi hirtelen leváltását a párt helyi elnöki tisztségéből, állítása szerint nem is vett részt benne, mert MPP-tagként nem örül a konfliktusnak, a szakadásnak. Az ő javaslata az volt, hogy 2-3 hónap múlva legyen tisztújítás a jelenlegi tagsággal.

Mi a vád, ki a gyanúsított?

A városházáról megtudtuk, a szóban forgó beruházás a Szejkefürdőn végzett vízellátási és csatornázási munkálatokat érinti, a közbeszerzés adatai nyilvánosak, viszont a fegyelmi és a büntetőjogi eljárásról, az érintett személyről nem adhatnak ki több részletet a törvény értelmében.

Kiadta a részleteket valaki más. A 2019. június 26-án keltezett feljelentés teljes szövegét Mike Levente küldte szerkesztőségünknek. Ebből derült ki, hogy egy, a Macops Kft.-vel 2017. október 24-én kötött, 1,9 millió lejes összértékű szerződésről van szó. Habár igaznak bizonyult Gálfi azon kijelentése, hogy – a szó szoros értelmében – a feljelentés nem irányul senki ellen, a dokumentumból mégis  kiolvasható, hogy Puskás Katalin fejlesztési igazgatót nevezték meg a közbeszerzés felelősének, őt bocsátották el a városházától.

A feljelentő – Székelyudvarhely Polgármesteri Hivatala – értelmezése szerint a közbeszerzés értékét helytelenül becsülték fel a kiírás előtt, az eljárást törvénytelenül folytatták le, nem volt explicit megfogalmazva az a lehetőség, hogy a város utólag kiegészítheti az összeget, és a szerződést is túlárazva kötötték meg. Az ár emelése tehát nem átlátható módon történt a licitben résztvevő cégek számára, és ez eleve eltántoríthatott egyeseket tőle, a felelős személy pedig 257 ezer lejjel megkárosította a várost – áll a szövegben.

Azt állítják benne, már a közbeszerzési eljárásban szabálytalanságok voltak: három cég jelentkezett az elektronikus közbeszerzési eljárásra a megszabott időpontig, vagyis 2017. május 19-ig, hogy elvégezné a 764 ezer lej körüli munkálatokat. Ezek egyike sem a Macops Kft. volt.

Két vállalkozás úgy vesztette el a licitet, hogy a kiírásban 24 hónapos jótállást szabtak meg az elvégzett munkálatokért, amit utólag módosítottak az egyébként törvény által is megszabott 36 hónapra, de erről a kiírók nem tettek közzé 3 munkanapon belül hibajavítást, mint ahogy azt a törvény előírja. Mindkét cég fellebbezését, javítási kísérletét elutasították.

A közbeszerzés kiírói a jelentkezési határidő után 40 nappal, június 26-án módosították a jelentkezési feltételeket és tolták ki a határidőt július 18-án 16 órára úgy, hogy erről nem tettek közzé értesítést, még a polgármester sem tudta. Egy nap sem telt el a módosítás után, a Macops Kft. jelentkezett, s miután csak egy céggel maradt versenyben, a legkisebb ajánlott ár alapján meg is nyerte a munkálatokat.

Megalapozottnak tűnik a gyanú – részletezi a polgármesteri hivatal ügyvédje az indoklást – , hogy a Macops Kft.-nek közvetlenül átadták a munkálatokat úgy, hogy a transzparenciának és a valódi versenynek csak a látszatát keltették, és éppen a Macops ajánlata volt törvénytelen.

A Macops-szal kötött szerződés 1.605. 077, 41 lej plusz TVA-ról, összesen 1.910.042,12 lejről szólt, ami 867.184,43 lejjel több, mint a helyi tanács által elfogadott összeg és 110 százalékkal magasabb, mint a közbeszerzési kiírásban meghirdetett 764.394,44 lejes költségvetés.  A helyi tanács ennek megfelelően a szerződés odaítélése után módosította a projekt költségvetését 1.427.000 lejre.

2018-ban ezt az összeget Puskás Katalin igazgatónő indítványára kiegészítették további 907.331 lejjel, így már 2,4 millió körüli kivitelezési díjnál járunk az eredetileg becsült 700 ezreshez képest.

Az iratban megemlítik, hogy már az építkezési engedély sem volt érvényes, mivel  2012-ben készült tervek alapján adták ki, noha időközben változott a helyzet különféle építési módosítások miatt, illetve hiányzott a Brassói Utak és Hidak Területi Igazgatóságának engedélye hozzá.

Puskás Katalin a polgármester kérésére megmagyarázza a kialakult helyzetet, az ezt tárgyaló többoldalas e-mailt Gálfi Árpád, Orbán Árpád, Szilágyi István és Ember Attila kapja meg – olvasható az ügycsomóban.

Lett pénz és áteresz

Az igazgatónő szerint a 2012-es tervek használatára, amelyeket évek óta nem sikerült megfinanszíroztatni, azért volt szükség, mert szorított az idő, hogy részt vegyenek a PNDL programban, és nem volt idő újat készíttetni. Az összegeket pedig azért kellett megemelni, mert időközben emelkedett a minimálbér 700-ról 1900 lejre, és az építkezési eszközök bérlésének ára is 25 százalékkal növekedett, az áfa pedig 24-ről 19 százalékosra csökkent.

A technikai terveken is kellett változtatni, mert változott az erre vonatkozó törvény 2014-ben. A kedvező véleményezés érdekében bizonyos vezetékeket át kellett helyezni az út egyik oldaláról a másikra és átereszekre, meg egyéb nagyértékű technikai módosításokra volt szükség, ezért nőtt a korábban 764 ezer lejre becsült munkálat értéke 2,4 millió lejre.

„A polgármester agyában állhat korrupció”

– reagált megkeresésünkre Puskás Katalin, aki nem kívánt részletesen kitérni az ellene szóló vádakra, de igazságtalannak érzi, hogy 22 év munka után így bánnak vele. „Aljas, megalapozatlan gyanúsítgatásnak” tartja a feljelentést, amelyben „olyan csúsztatások vannak”, hogy a polgármester aláírása nélkül ment volna át egy papír, de bizonyítani tudja az ellenkezőjét. – Hagyjuk a bíróságra, mondja.

A volt igazgatónő úgy gondolja, hogy minden törvényesen történt, a kiírás, a szerződéskötés is, a fellebbezésnél is neki és a bizottságnak adtak igazat. Nem érti, hogy két év után mi kivetnivalót talált a város első embere. „S ki fogja azt a kamatot kifizetni, amivel tartozik a város? Mert, ha közpénzből, azért ki felel?” – kérdi. Szerinte azt próbálják kijátszani, hogy a DNA-feljelentés felfüggeszti a kivitelező követelését, és addig sem kell fizetni a munkáért. A rendelkezésünkre bocsátott dokumentumban valóban szerepel egy ilyen jellegű kérés, amit a hivatal iktatott a polgári perben illetékes Marosvásárhelyi Ítélőtáblán.

A kivitelező (Macops Kft.) 2018 decembere óta kéri, hogy vegyék át a munkálatokat és fizessék ki, de ezt a hivatal megtagadta, sőt, szerződésbontást kezdeményezett. Puskás Katalin elmondása szerint „nincs erre precedens az országban”, a Macops Kft. nem hiába nyert elsőfokon pert a város ellen, és a végleges döntést akarják a DNA-val megkerülni.

Az ügy előzménye, hogy a feljelentés tárgyát képező és két másik, túlárazottnak tartott közbeszerzésről heves vita folyt a februári tanácsülésen (11.25-től). Akkor a polgármester ügyvéd fogadását kérte a tanácstól, hogy peres úton rendezzék az ügyeket a kivitelezőkkel. Több tanácsos már akkor furcsállta, hogy a polgármester a kivitelezés után kérdőjelezi meg a közbeszerzést. Akkor Gálfi azt mondta (kb. az utolsó félóra szól erről), hogy a városháza beruházási osztályának vezetője felelős azért, amiért az Unicons Kft.-vel kapcsolatos szerződés összegének módosítását követően nem változtatták meg a késedelmi kamat kiszámításának alapösszegét, hanem az eredeti, nagyobb összeg szerint fizettetnék ki, ami nem jogszerű és napi 2500 lejbe kerül a városnak.

Puskás Katalin az időhúzás mellett személyes bosszút és politikai haszonszerzést sejt az ügy mögött. A polgármester „mondta, hogy nem kíván látni ebben a posztban”, és „megtalálja a módját, hogy megszabaduljon”. Úgy véli, a fegyelmi bizottság is Gálfi nyomása alatt hozta meg a döntését, ami eredetileg csak a fizetés levonásáról szólt. Ő maga a munkaviszony felfüggesztését, majd a közös megegyezéses felbontását kérte, de elutasították, és – az idegállapota miatt kért – betegszabadságról visszatérve arra ébredt, hogy azonnali hatállyal menesztik. Április 5-én volt az utolsó munkanapja, ő félreállt, „ha egyszer nem akarnak vele dolgozni”, de perel a maga igazáért. Csak attól tart, hogy a nagy beruházások leállnak Udvarhelyen, ha ilyen a légkör.

Nem ez az egyetlen udvarhelyi ügy, amely 2019-ben korrupció gyanúja miatt a DNA elé került. Mike Levente többször is számon kérte a polgármesteri hivatalt egy „gyanúsan rövid idő alatt” végrehajtott közbeszerzés miatt, ami egy cekendi út aszfaltozására vonatkozott. A júniusi tanácsülésen (11.08 után) pedig elhangzott a polgármester részéről, hogy névtelen feljelentés történt az ügyben.

Gálfi a személyes bosszútól határozottan elhatárolódik, azt mondja, 2 évig teljes bizalommal volt az igazgató iránt. A felfüggesztésről szóló ötletet nem kommentálta, majd az ügyészség eldönti, hogy történt-e törvénytelenség – mondta.

A Macops Kft. egyik képviselőjét is megkerestük, ám ő, folyamatban levő ügy lévén nem kívánt nyilatkozni, jövő héten a marosvásárhelyi táblabíróság tárgyalja az ügyet, az után kérdezhetjük – mondta a cég jogi ügyeivel foglalkozó személy, aki azt állítja, szerinte a polgármester nem ért ezekhez a dolgokhoz, valószínűleg felbujtják a hivatalban bizonyos személyek.