Lopták, törték, zúzták a környezetünket

Fotók: a polgármesteri hivatal Facebook-oldala

Az elmúlt napokban ismét számos rongálás történt Székelyudvarhelyen – számol be róla Facebook-bejegyzésében a polgármesteri hivatal. Eszerint a Malom utcai hídon lévő virágládákból muskátlikat loptak el, a részben elkészült szombatfalvi idősek nappali foglalkoztatójának lépcsőjét még az átvételezés előtt összetörték, autóval ráhajtva arra, a városi parkban lévő új ivókútról lelopták a csapot, ismét összetörték a kerékpáros tanulópálya tábláit, ellopták a Lábbuszos kiszászló tartóját a Csereháton, több csemetét törtek ketté a város különböző pontjain.

Amely helyszíneken a felsoroltak közül van kamera, azoknak megnézik a felvételeit, és a kamerarendszert pályázati úton bővíteni fogják – írják, megjegyezve, hogy „más munkájának a megbecsülése, értékelése, tiszteletben tartása lenne a célravezető!”

László Szabolcs, a helyi rendőrség vezetője megkeresésünkre elmondta, csökkent a rongálások száma, valamiért valakinek a városi parkban lévő tanulópálya azonban „nagyon útban van”, és ide csupán a bővítés után kerülnek kamerák. Egyelőre dolgoznak a rongálók azonosításán, ami azért is különösen nehéz, mert egy viszonylag nagy, egyhetes periódus alatt történtek a felsorolt incidensek, és éppen abban az időszakban, amikor a munkatársaik a kicsengetéseken, az aszfaltozási munkálatoknál felügyelték a rendet, „nem lehetünk ott minden tábla mellett”, fogalmaz László Szabolcs.

Ugyan a rongálás bűncselekménynek minősül, ezek az esetek azért sem egyszerűek, mert nagy százalékban kiskorúak követik el őket, és a rongálások közösségre mért hatása egyenként nem túl nagy, ami miatt megúszható a bűnvádi eljárás. „A legtöbb esetben a rongálók, vagy éppen a szüleik felajánlják a kár megtérítését, és a törvény lehetőséget ad arra, hogy ilyen esetben a bűnvádi eljárás el se induljon” – magyarázza a helyi rendőrség vezetője.