Lezuhant az ukrán belügyminiszter helikoptere

Kijev közelében lezuhant szerdán, január 18-án egy, a frontvonal felé tartó helikopter, amelyben az ukrán belügyminiszter, Denisz Monasztirszkij is ült – írja az Agerpres hírügynökség az ukrán elnöki hivatal jelentésére hivatkozva.

Fotó: BBC

A BBC információi szerint 14 ember meghalt a Kijev széli Brovaryban, ahol helyi idő szerint reggel 8.30 körül lezuhant a helikopter. A 42 éves Denisz Monasztirszkij belügyminiszter mellett ült a helyettese és egy államtitkár is, akik ugyancsak szörnyethaltak, összesen 9-en voltak a fedélzeten. A 25 sérült között 11 gyermek van, a halálos áldozatok között is van egy, ami összefüggésben lehet azzal, hogy a helikopter egy napközibe csapódott.

Bár nincs arra utaló jel, hogy nem baleset történt volna, az ukrán nemzetbiztonsági szolgálat több forgatókönyvet is számításba vesz: a repülési szabálysértés, a műszaki hiba mellett a szabotázs lehetőségét sem zárja ki. Egy ott lakó szerint nagyon ködös volt az idő és nem volt áram, így az épületek is nehezen láthatóak voltak.

Több európai vezető, köztük Nicolae Ciucă miniszterelnök is részvétét fejezte ki. A Twitteren Denisz Smihal ukrán kormányfőnek üzent, hangsúlyozva, hogy „ezekben a szomorú pillanatokban” a bukaresti hatóságok szolidárisak az ukrán néppel, és továbbra is elkötelezettek abban, hogy segítsék Ukrajnát a háború megnyerésében.