Leváltották a városi kórház ideiglenes főigazgatóját

A szerző felvétele | archív

Pénteken közleményt adott ki a városháza, amelyben az áll, hogy Gálfi Árpád polgármester március 11-én, tehát ugyanaznap visszavonja a székelyudvarhelyi városi kórház ideiglenes főigazgatójának, dr. Borka-Balás Attilának a 2021/1427-es számú polgármesteri rendelettel való kinevezését. 

Állítólag különböző levelezőlistákon már terjedt az erről szóló polgármesteri rendelet, talán ezért kellett erről sürgősen közleményt kiadni, ezt nem tudjuk bizonyítani, de mindenesetre hozzánk is hamarabb elért a rendelet, mint a közlemény. 

„Az azóta eltelt időszakban a kórház több nehéz időszakon ment át, amelyek menedzselésében a főigazgató úrnak is szerepe volt. Időközönként azonban az intézményvezetésben, a menedzseri feladatok ellátásában nem találkozott a teljesítmény az elvárásokkal. Ezért ma a felek közös megegyezését követően Gálfi Árpád polgármester visszahívta tisztségéből Dr. Borka-Balás Attila főigazgató urat. A következő időszakban új, ideiglenes menedzsert nevez ki a polgármester a Székelyudvarhelyi Kórház élére” – olvasható a közleményben. 

A marosvásárhelyi Borka-Balás Attilát 2020. december 22-én nevezte ki ideiglenes főigazgatóvá Gálfi Árpád polgármester, miután december 3-án az előző igazgatót, Lukács Antalt és a közbeszerzési munkatársat korrupció vádjával letartóztatták és 30 napra őrizetbe vették

A rendelkezés több kérdést felvet, mint amennyire válaszol. Többek közt azt, hogy miért hívták vissza tisztségéből a főigazgatót, mik voltak a célkitűzések, teljesítménybeli elvárások, amelyeknek dr. Borka-Balás Attila nem felelt meg, illetve mikor nevezik ki az új, ideiglenes főigazgatót, ki lesz az, és addig is ki vezeti a kórházat. 

Hogy kérdéseinkre választ kapjunk, felhívtuk a rendelkezést aláíró Gálfi Árpádot 3-4-szer, az utolsó alkalommal kinyomta. Venczel Attila jegyzőt, aki nem kívánt nyilatkozni. Zörgő Noémi, a polgármesteri hivatal és a városi kórház szóvivője sem vette fel a telefont és nem válaszolt a Facebook üzenetben feltett kérdéseinkre sem. Albert Sándor városmenedzsert is hiába csengettük. Teljes a csend. Nem akarnak nyilatkozni, vonhatjuk le a következtetést, ez esetben csak az nem érthető, hogy miért kellett meghozni ma a rendeletet, miért nem ért rá hétfőn vagy, amikor már akarnak és tudnak majd róla beszélni.

Pálfi Kinga alpolgármesterrel sikerült egyedül beszélnünk,

aki a kórház vezetőtanácsi tagjaként annyit tudott elmondani, hogy dr. Borka-Balás Attilával „menedzsment szemléletben nem találtuk meg a közös hangot, hogy tovább tudjunk haladni: időbeosztáson voltak különböző szemléleteink, mi azt szerettük volna, hogy többet legyen itt időben, neki nem volt lehetősége”

Arra a kérdésre, hogy voltak-e konkrét célkitűzések, teljesítménybeli elvárások, amelyeknek nem sikerült megfelelnie az ideiglenes igazgatónak, nem kaptunk igazából választ. 

Háromból kétmillió: nem tudott költekezni?

Az alpolgármester megerősítette az információt, hogy nem tudta a kórház elkölteni a 2021-ben a kormányköltségvetésből neki megítélt összeget, de nem tudta pontosan, mekkora összeget kellett volna beruházásokra fordítani, és azt sem, hogy végül mennyit költött el a kórház. „Szűk kétmillió lejt költöttek el, úgy tudom, de a közegészségügy gazdasági osztályát kell megkeresni, ők tudják a pontos összeget, rajtuk keresztül érkezik a pénz” – mondta. 

A fejlesztések meghiúsulása annak a számlájára írható szerinte, hogy korábban „egy nagyon autoriter és önkényes beruházási rendszer működött. Ebből át kellett váltani egy jóval demokratikusabb, rendszerben működő közbeszerzési tevékenységre, amire a személyzet nem volt felkészülve, és azt az egy személyt, aki értett hozzá, ugyanúgy elvitte a DNA, mint néhai Lukács Antalt. Nullából kellett felépíteni a közbeszerzési rendszert, mellé kellett tenni egy leltározási rendszert, ami folyamatban van, és nagyon sok ehhez kapcsolódó folyamatot kellett leírni, bevezetni, az embereknek megtanulni. Nyilván azt szerettük volna, ha a teljes összeg elfogy, de ez a csapat ennyi tudással ennyit tudott felhasználni” – mondta az alpolgármester.

Dr. Borka-Balás Attila részben másként emlékszik: „Ez nem igaz, én úgy tudom, hogy elköltöttük. A másik oldalon pedig azt mondanám, hogy nem mi voltunk az egyedüli intézmény, amely félszerencsésen futott neki annak az évnek, ez egy kicsit szerencsétlen sztori volt. A személyzet és a procedúrák szempontjából például”. A személyzet nem volt elég és nem volt megfelelően képezve, a procedúrák szempontjából pedig „kikaptak egy hölgyet tőlünk és ment minden vele együtt a levesbe. Nem akartam nevesíteni, és kérem, önök se tegyék” – erősítette meg a Pálfi Kinga által mondottakat. „A közbeszerzésekkel foglalkozó hölgyről van szó, ő volt képzett ebben” – bólintott rá arra, hogy ugyanarra a személyre gondolunk. 

A 2021-es év elején a kórház és a polgármesteri hivatal tartott egy közös sajtótájékoztatót, ahol elhangzott, hogy 3 millió lejt irányzott elő számukra az egészségügyi minisztérium fejlesztésre, amit méltánytalanul kevésnek éreztek ahhoz képest, hogy COVID-19 háttérkórházként működtek és 16 millió lejes beruházási listát írtak össze. Csíkszereda és Gyergyószentmiklós is jóval többet kapott, a méltánytalanság ellensúlyozására petíciót is indítottak, amelyet a kórházból több százan aláírtak. 

Kigyógyította a kórházat az örökségből

Pálfi Kinga szerint Borka-Balás Attila javára írható, vállalta a feladatot. Azok most „könnyen mutogatnak”, akik akkor nem vállalták a feladatot. „Ilyen szempontból mi hálásak vagyunk neki, mert azt az időszakot, ami a legnehezebb volt, és ami egy korrupciós ügyben elvitt igazgató öröksége volt, ő átvette és rendezte, nagyon sok mindent megoldott”. Arról, hogy mi volt mégis a baj, ennyit árult el virágnyelven: „ő másként értelmezte ennek a menedzseri munkának a lényegét, ami a krízishelyzetben nem látszott meg, de amikor már folyamatokat kellett volna beindítani, akkor kezdett látszani”.

A Lukács által hátrahagyott kaotikus helyzetet, ügyeket kezelte, sokat elrendezett belőlük. Ezekről nem kívánt nyilatkozni konkrétabban, nehogy baj legyen belőle. 

Borka-Balás Attila is ezt emelte ki ideiglenes főigazgatósága eredményeként: „– Mindenféleképpen!” – válaszolta arra a kérdésre, hogy sikerült-e ezeket az ügyeket rendbe tenni. Elfelejtettünk rákérdezni, hogy sikerült-e rendezni, de tudomásunk van róla, hogy 2021 elején 3,7 millió lejes adóssággal rendelkezett a kórház még Lukács Antal idejéből, és állítólag nem működő berendezések engedélyeztetése, működtetésének elindítása is a volt ideiglenes főigazgató érdemei közé sorolható. 

Borka-Balás nem kívánt arról nyilatkozni, hogy mivel nem volt elégedett a polgármester a munkája kapcsán, erről őt vagy a hivatal/kórház szóvivőjét kérdezzük, felelte. Szerinte a polgármester helyesen járt el, hiszen a törvény alapján bármikor visszahívható a tisztségéből. „Én az én részemről azt mondanám, hogy nem voltunk összhangban. Ezt nem szeretném kommentálni” – felelte arra a kérdésre, hogy voltak-e a teljesítményével kapcsolatos kifogások. „Nem tudom, mi volt a polgármester úr fejében, de biztos vagyok benne, hogy tiszták a szándékai és a város érdekében tette” – mondta arra, hogy addig is ki viseli a felelősségét az intézménynek. 

Mettől meddig volt igazgató?

Pálfi Kingához hasonlóan a volt ideiglenes főigazgató sem tudta megmondani pontosan, hogy mikortól meddig érvényes a leváltott, ideiglenes intézményvezető kinevezése. Pálfi Kinga említette a törvényt, hogy az ideiglenes igazgatót 6 hónapra lehet kinevezni, ezzel szemben dr. Borka-Balás Attila azt mondta, hogy ő havonta írta alá a kinevezéséről szóló iratot. 

Tudomásunk szerint Lukács Antal főigazgató valamikor tavaly decemberben kérte a kinevezése felfüggesztését annak érdekében, hogy nyugdíjba tudjon menni, addig az ellene indított korrupciós eljárás miatt volt felfüggesztve hivatalából, amit hónapról hónapra meghosszabbítottak. 

A veszélyhelyzet ideje alatt az 55/2020-as törvény alapján az egészségügyi minisztérium ügykezelésébe tartozó intézményekben versenyvizsga nélkül, kinevezéssel lehetett betölteni az üres tisztségeket, amelynek hatálya legtöbb 30 nappal a veszélyhelyzet után vagy az alkalmazó által megszabott határidőben jár le. Mivel kedden lejárt a veszélyhelyzet, az ideiglenes igazgatót is le kellett 30 napon belül váltani. 

A nem vészes időkben a 95/2006-os egészségügyi törvény előírásai szerint kell eljárni, amelyben az áll, hogy a régi igazgató mandátumát annak lejárta után szükség esetén kétszer három hónapra lehet meghosszabbítani, az ideiglenes igazgatót 6 hónapra lehet kinevezni, kinevezése egyoldalúan visszavonható a kinevező által. Ez alatt a félév alatt kell a versenyvizsgát lebonyolítani. Ez a törvényi háttér, aminek jelen helyzetben való alkalmazásáról a főjegyző tudna többet mondani, csak nem akart. 

Ki lesz helyette?

Arra a kérdésre, hogy szándékában áll-e részt venni a főigazgatói tisztségre kiírandó versenyvizsgán, Borka-Balás azt felelte, hogy jó kérdés, nem tud rá válaszolni. Elég nehéz volt száz kilométerről naponta ingáznia Marosvásárhelyről, szerinte kellene keresni valaki helyit. 

A kórházban nem lát megfelelő személyt, „nem hiszem, hogy lenne”, akit ki lehetne nevezni a helyére.