Lesznek táncoló-rappelő dinoszauruszok, napraforgók

Tizennegyedik alkalommal rendezi meg a Tomcsa Sándor Színház a dráMA kortárs színházi találkozót szeptember 18. és 23. között. Magyar és román kortárs szövegekből, hazai és magyarországi előadásokat felvonultató fesztivál programjáról Nagy Pál színházigazgató és Dálnoky Réka főszervező beszéltek a szeptember 12-ei, keddi sajtótájékoztatón. 

„Minden évben kihívás, hogy elég előadás lesz-e és elég jók lesznek-e. 

Úgy gondolom, hogy ez a fesztivál egy rálátást nyújt arra, hogy az előző évadban milyen előadások készültek. Mit kezdünk mi erdélyi és romániai színházak a kortárs drámával” – mondta Dálnoky Réka.

Az idei év mottóját a produkciók üzenete alapján választották ki, mondta el az igazgató. Az Otthon…vagy? a hovatartozás, a választás lehetőségnek és a tudatos otthonteremtés kérdéskörére utal, ami több előadásban is visszaköszön majd. 

Hogy mit tűztek műsorra, javarészt a színházigazgatón és Dálnoky Rékán múlik, mondták el, ők szemlézik, hogy milyen kortárs előadások kerültek színpadra az előző évadban, és azok közül mit szeretnének ők meghívni. „Most már akkor múltja és presztízse van a kortárs színházi találkozónak, hogy be-be jelentkeznek maguktól is színházak, és igazából van, amikor ki is kell hagyjunk dolgokat. Például a gyergyóiaknak és a Csíki Játékszínnek is vannak még kortárs darabjai, de egyszerűen nem fértek be. Vannak idő és pénzbeli korlátai egy ilyen rendezvénynek, és ilyenkor muszáj, hogy arra koncentráljunk, hogy a lehető legjobb menüt tudjuk a nézők elé tenni” – magyarázta Nagy Pál.

Hozzátette, az idén a korábbi évekhez képest több nagyszínpadi előadást is megtekinthet a közönség:

Fotó: PÁL EDIT ÉVA

A hazaiak két előadással is készülnek, a Tóth Tünde által Tamási Áron regénye alapján írt és rendezett Ábel. Rengeteg című drámával a nagyszínpadon, illetve a Győri Nemzeti Színházzal közösen játszott stúdióelőadással, a Matei Vișniec tollából származó EXiT/KiJÁRAT című kétszemélyes drámával, Zakariás Zalán rendezésében. Az előbbi előadás a magyar dráma napján kerül színpadra, amely köré épül az egész dráMA. 

Stúdióelőadások:

Alexa Băcanu: Visul, (rendező: Dragoș Alexandru Mușoiu) Reactor de creație și experiment, Kolozsvár – magyar felirat  

Teljes lényeddel – Polcz Alaine élete (rendező: B. Török Fruzsina), Gubás Gabi önálló estje, Budapest, 

Frankie, a király és a kárhozott (rendező: Zakariás Zalán), Győri Nemzeti Színház,

Ștefan Caraman: Întoarcerea de acasă (rendező: Dana Lemnaru), Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem – angol felirat 

Ifjú barbárok (rendező: ifj. Vidnyánszky Attila), a Kolozsvári Állami Magyar Színház és a Gyulai Várszínház közös produkciója, 

Egressy Zoltán: Portugál (rendező: Tóth Árpád), Figura Stúdió Színház, Gyergyószentmiklós, 

Lackfi János: Lélekfitnesz (rendező: Sebestyén Aba) Yorick Stúdió, Marosvásárhely.

Több nem fér bele?

A nagyszínpadi produkciókra egyenként 430 férőhely van, ami öt előadással számolva több mint 2 ezer nézőt jelent, az intézmény igazgatója szerint ez elég kell legyen arra, hogy aki szeretne, az el tudjon menni valamelyik előadásra. A stúdióelőadásokra már sokkal nehezebb bejutni, a sajtótájékoztatón szóba is került, hogy nem lehetne-e valamit kitalálni, hogy több ember meg tudja nézni ezeket 70-100 személynél.

„Nem tudunk mit tenni”, mondta Nagy Pál, ahhoz hogy egyes előadásokat kétszer is el lehessen játszani, ahhoz legalább két hetesre kellene bővíteni a programot, amihez még több pénzre lenne szükség, illetve azzal is kell számoljanak, magyarázta, hogy a vendégségbe jövő színházak programjába mi fér bele. Példaként felhozta az Ifjú Barbárok című stúdióelőadást, amit már a tavaly is el akartak hívni, de nem sikerült időpontot egyeztetni. Az idén is csak úgy tudott eljönni a Kolozsvári Állami Magyar Színház és a Gyulai Várszínház közös produkciója, hogy már akkor megkezdték az egyeztetést, amikor lejárt a 13. dráMa.

A vádakkal szemben, hogy a dráMA a kevés férőhely miatt egy elérhetetlen szakmai rendezvénynek tűnik, azzal védekeztek, hogy az idén még a szokásosnál is kevesebb vendéget hívtak meg, helyeket pedig javarészt saját részre tart fenn a szervezői gárda.

A cikk az előfizetőink számára folytatódik!

Ne maradj le a végéről! Már havi 15 lejért elolvashatod a cikkeink legjavát. Fektess be te is a szabadságba!