Lemondott a belügyminiszter

Carmen Dan a Szociáldemokrata Párt (PSD) országos végrehajtó bizottságának (CEx) a kormányátalakításról döntő ülése előtt jelentette be, hogy lemondott tisztségéről.

„Emelt fővel távozom. (…) Nincs, amit felrónom magamnak” – mondta az újságíróknak.

Viorica Dăncilă miniszterelnökkel folytatott megbeszélése után nyilatkozta, hogy politikai nyomásra, politikai okból mondott le, nem merült fel a teljesítményével való elégedetlenség. Az utca népének nyomásáról is kérdezték a volt minisztert, aki azt mondta: egy éve még zavarta, most egyáltalán nem. Szerinte a PSD meghajlott Klaus Iohannis akarata előtt.

„Carmen Dan nem jól tájékozott,

ha valóban ezt nyilatkozta. A PSD soha nem fog engedni az államfő nyomásgyakorlásának. Hamarosan elkezdődik egy kampány, amelyben ellenfelek leszünk, tehát semmi esetre sem szabad a neki kedvező döntéseket hoznunk” – válaszolt a felvetésre a miniszterelnök, aki azt is nehezményezte, hogy a CEx-ülés előtt nyilatkozott Dan.

Az esetleges utódjáról is kérdezték, mire azt felelte, nem biztos benne, hogy végleges a döntés, de „gratulálni szeretne kollégájának” Nicolae Moga szenátornak. Értesülések szerint a Dăncilă-kabinet huszonhét miniszteréből nyolcat készül leváltani a kormánykoalíció.

Mediafax, Agerpres
Kiemelt kép: Europa FM