FRISSÍTVE: Laufer lenácizta Iohannist

A zsidó származású miniszterjelölt odaszúrt egyet az államfőnek, miután az megtagadta kinevezését.
Fotó: Inquam Photos / Alberto Grosescu

Az antiszemitizmus újabb megnyilvánulásának tartja Ilan Laufer, hogy Klaus Iohannis államfő nem járult hozzá a regionális fejlesztési tárca élére való kinevezéséhez – közölte az Agerpres.

A zsidó származású Laufer kedden este, a PSD Országos Állandó Tanácsának ülését követően ezt nyilatkozta, súlyos vádakkal illetve az államfőt:

„Úgy vélem, az, hogy Iohannis elnök visszautasított, az antiszemitizmus újabb megnyilvánulása, és szeretném felhívni a figyelmet, hogy Klaus Iohannis államfő az utóbbi évben folyamatosan antiszemitizmusról tett bizonyságot. Köztudott, hogy Iohannis úrnak több zsidóellenes kirohanása és antiszemita nyilatkozata volt”.

Laufer konkrétan arra utalt, hogy szerinte Iohannis rosszhiszeműen akadályozta meg egy nagykövet kinevezését Izraelbe, és hozzájárult az izraeli–román közös kormányülés szabotálásához is. A PSD miniszterjelöltje az Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál (CNCD) fog panaszt tenni, mert szerinte az államelnök egyértelműen diszkriminál.

Szászok ünnepi viseletben a 2014-ben tartott szászsebesi találkozón. Fotó: Povești săsești

„Fontos megjegyezni, hogy Klaus Iohannis német etnikumú, minden szempontból gyanús kapcsolatot ápol a Romániai Német Demokrata Fórummal, ami egy náci szervezet örököse, amelyet a második világháború utáni párizsi egyezmény révén törvényen kívülinek nyilvánítottak. Románia történelme során Nicolae Ceauşescu zsidókat adott el. Ma biztos vagyok benne, hogy Iohannis elnök is eladott egy román zsidót. Nem tudom, kinek, és nem tudom, mennyi pénzért” – tette hozzá Ilan Laufer.

A CNCD elnöke, Asztalos Csaba azt nyilatkozta az egyik tévécsatornának, hogy várják Laufer panaszát, de a vádak igen súlyosak, és nem szabadna ilyesmivel játszadozni a társadalomban. Asztalos arra emlékeztetett, hogy voltak már hasonló ügyek a tanács asztalán, Darius Vâlcov miniszterelnöki tanácsost és Liviu Pop szenátort meg is bírságolták október elején, amiért Iohannist és a romániai német közösséget indokolatlanul kapcsolatba hozták a nácikkal.

Frissítés:

Az elnöki hivatal sem hagyta sokáig válasz nélkül a beszólást. A néhány órán belül kiadott közleményben elítélik az érzékeny társadalmi témák politikai célra fordítását, és felelőtlennek tartja a nácizmus emlegetését ebben a kontextusban, amely műveletlenségre és a diplomáciai érzék hiányára utal.

„Az antiszemitizmus relativizálása egy veszélyes dolog, amely gyűlöletkeltésre alkalmas, antiszemita és diszkriminatív cselekedetekre úszíthat” – figyelmeztet az elnöki hivatal.

Liviu Dragnea PSD-elnök és Viorica Dăncilă miniszterelnök is elhatárolódott Ilan Laufer nyilatkozatától.