Közel húszmillió lej a csíki kórháznak

Csíkba visznek.
fotó: Pál Edit Éva

19,34 millió lej értékben egészségügyi felszerelésekkel gazdagodik a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház. A beruházást az Európai Fejlesztések Minisztériuma nyújtja a Nagy Infrastruktúra Operatív Programon keresztül, az erről szóló szerződést már aláírták – tájékoztatott Hegedüs Csilla államtitkár az rmdsz.ro-n olvasható közleményben.

Az orvosi eszközökkel az intenzív terápia részlegét, valamint az egészségügyi intézmény COVID-19 kórházi osztályát szerelik fel. Ebből a támogatásból védőfelszereléseket is vásárolnak, hogy megakadályozzák a fertőzés terjedését az egészségügyi dolgozók és a betegek körében.

A beruházás az év végéig valósul meg. Ennek köszönhetően a kórház gyorsabb és hatékonyabb lehet a koronavírus-járvány megfékezésében.

Ehhez képest

A székelyudvarhelyi kórház március 31-én arról tájékoztatta a sajtót: nemhogy a bevételeik nem nőnek, de 3,7 millió lejes adósságot örököltek a régi vezetéstől, illetve a beruházásokra (felszerelés, infrastruktúra bővítés) kért összegnek kevesebb mint egyötödét ítélték oda az állami költségvetésből az intézménynek. A kórház által igényelt 16 millióból csupán 3 milliót hagytak jóvá, miközben a csíkszeredai kórház 12,2 milliót, a gyergyói 6,4 milliót kapott. Szatmárnak ugyanekkor 18 milliót, Sepsiszentgyörgynek 13-at juttattak – számolt be szintén közleményben a kiemelt fontosságúnak értékelt intézményekről, projektekről még februárban az RMDSZ. Hogy melyik projekt pontosan mennyit ért, itt olvasható.

Egy nappal azután, hogy az udvarhelyi városi kórház az anyagi gondjairól beszámolt, Cseke Attila fejlesztési miniszter 32 millió eurós támogatást ígért beruházásokra a csíki kórháznak.

közlemény/a szerk.