Koronavírus percről percre – május 8., péntek

Mit mondanak a tanítók az online-oktatásról?

21 óra 49 perc: a kommunikáció leredukálódott, a személyes szemkontaktus, a találkozás hiányzik a legjobban, állítólag a tanügyminisztérium fejében is egy jó nagy káosz van. Próbálnak úszni a mély vízben, még akkor is, ha nem biztosak abban, hogy helyesen tudnak úszni. Írtunk már korábban arról, hogyan boldogulnak az online oktatással a végzősök a koronavírus kellős közepén.

De mi a helyzet a tanárokkal? Négy oktatót kérdeztünk meg.

„Bedobtak a mélyvízbe,ússzunk, ha tudunk”  kezdi a beszámolóját Rácz Krisztina, a Móra Ferenc Általános Iskola romántanárnője. Viszonylag hamar sikerült feltalálni magukat, de ezt megelőzte az, hogy kicsitől-nagyig mindenki oktató videókat nézett, hogy hogyan kell használni a Google Classroomot. Alapjában véve „az online tanítás nem egy ördögtől való dolog”, de fontos, hogy mindenki figyelembe vegye a másikat: sok családban osztozni kell laptopon, számítógépen, ezért fontos, hogy tanárként  rugalmasak legyenek, és figyelembe vegyék, hogy nem csak az ő tantárgyuk létezik, és minden gyermek nem tud 6-7 órát a képernyő előtt tölteni, magyarázta.

„Nyilván a személyes kapcsolat hiánya megnehezíti az egészet. Sokkal nehezebb a kommunikáció is”, mesélte Péter Melinda. Falun tanít: nincs mindenkinek számítógép- , és internet hozzáférése, így nem tud mindenki bekapcsolódni. Akinek van, azoknak is nagyon lassú az internet. Próbálkoztak a Zoommal, de az óra fele olyan kérdésekkel telt el, hogy látsz?, hallasz?. Így ezt nem is erőltették tovább.

Magyari Tímea kolléganőnk kérdéseit, azokra a válaszokat ide kattintva olvashatják el.

Csupán négy az aktív fertőzöttek száma

14 óra 50 perc Továbbra is huszonegy az összesen regisztrált fertőzöttek száma Hargita megyében a prefektúra pénteken, május 8-án közölt statisztikája szerint. Ezek közül egy elhunyt, és tizenhat felgyógyult betegségéből, így csupán négy aktív fertőzöttet jegyeznek a megyében, ők mindannyian a székelyudvarhelyi kórházban fekszenek.

Az elmúlt napon 8-cal nőtt az intézményes karanténban lévők száma a megyében, így jelenleg 315 személyről számolnak be, míg 559-en már elhagyhatták a karantént. A járvány kezdete óta 4.838 személynél járt le az otthoni elkülönítés, 271-en továbbra is 14 napos elszigetelődésüket töltik.

Fej-fej mellett az új esetek és a gyógyultak száma

13 óra 30 perc A Stratégiai Kommunikációs Központ csütörtöki jelentése óta újabb 312 személynél mutatták ki a fertőzést, ez 80-nal kevesebb, mint egy napja.

Országos szinten így a fertőzéses esetek száma a mai napig összesen 14.811, közülük 6.423-an (279-el többen) győzték le a vírust.

Összesen 237.280 tesztet végeztek el május 8-ig a hatóságok, az utóbbi három napban 10 ezer körüli volt a napi átlag, az új esetek száma pedig naponta 300 (3%) körüli volt, a gyógyulások is hasonló tendenciát mutattak.

Vasárnap óta az újonnan fertőzöttek száma összesen 1.730, a gyógyultaké 1554 volt. Az elhunytak száma 898 (egy napja: 876). Jelenleg 232 beteget ápolnak az intenzív osztályon.

A grafikon forrása: a BBTE saját készítésű adatbázisa.

A mai országos adatokban változatlanul 21 esetet számolnak Hargita megyében. A prefektúra cikkünk megjelenéséig még nem erősítette meg. Intézményes karanténban 14.382 személy tartózkodik, házi elkülönítésben 20.989, ez is enyhén növekedett.

Az elmúlt huszonnégy órában a hatóságok 871 személyt büntettek a kijárási tilalmi szabályok megszegése miatt, a büntetés összege megközelíti az egymillió lejt.

Hétfőig sok mindent megtudunk

12 óra 12 perc: hétfőig közzéteszik a korlátozások fokozatos feloldásával járó intézkedések listáját, amelyet közvitára bocsátanak – jelentette ki csütörtökön a miniszterelnök, a kormányülést követően.

A miniszterelnök azt mondta, a tervezett intézkedésekről hétfőig értesülni fognak a cégek, az intézmények, az állampolgárok, és konkrét javaslatokat tehetnek arról, milyen szabályozásokat kell bevezetni a tömegközlekedés, az üzlethelyiségek, a fodrászatok és más érintett létesítmények esetében.

Ezzel kapcsolatban Lucian Bode szállításügyi miniszter közölte: pénteken megbeszélést folytat az illetékesekkel a tömegközlekedésben várható konkrét intézkedésekről, amelyek május 15-étől lépnek majd érvénybe – írja az Agerpres.

Mégsem lehet korlátozások nélkül utazni a települések közt

12 óra 7 perc: úgy tűnik, nem egyeztetett a kormányfővel Marcel Vela belügyminiszter, mielőtt csütörtökön bátran kijelentette: korlátozások nélkül lehet majd közlekedni az országon belül május 15-e után.

Ludovic Orban ugyanis még aznap hozzátette, hogy egyelőre elemzik a helyzetet, a járványügyi kockázatot, és még nem született végleges döntés arról, hogy milyen esetben lehet majd települések között utazni Romániában. Az új szabályokat várhatóan május 14-én jelentik be – írja a Maszol, a stiripesurse.ro hírportálra hivatkozva.

Tény, hogy korábban az államfő, Klaus Iohannis is azt mondta: csak kivételes esetben (pl. munkaügyben, egészségügyi okból) és – újabban – egyéni sport (pl. biciklizés) céljából lehet elhagyni a településeket május 15-e után, amikor megszűnik a szükségállapot.

Ingyen laptop és internet a rászoruló diákoknak

10 óra 56 perc: a kormány 150 millió lejt különít el, hogy táblagépeket vagy laptopokat vásároljon azoknak a diákoknak, akik anyagi okok miatt nem férnek hozzá technikához, hogy online kapcsolatot tudjanak tartani az iskolával – nyilatkozta a csütörtöki kormányülés után a Realitatea Plus televíziónak Monica Anisie tanügyminiszter, aki elismerte, hogy az oktatási rendszer nem volt felkészülve ilyen kihívásra. Az eszközöket a minisztérium vásárolja meg és osztja szét a megyei tanfelügyelőségeknek, és két éves internetbérletet is biztosítana. (Forrás: unplash.com)

Az udvarhelyi válságstáb a tesztelést szorgalmazza

10 óra 49 perc: az udvarhelyi válságstáb vezetője, Jakab Attila városmenedzser csütörtöki közleményében válaszol néhány pontban Lukács Antal kórházigazgató replikájára. Cáfolja, hogy ők a „helyi médiával közösen írnának cikkeket”, a válságstáb néhány tagja értetlenségét fejezte ki a kórházban zajló folyamatok láttán, ezt mondták el a kérdéseket feltevő újságírónak – állítja a Kiborult a bili a kórházigazgatóra című összeállítás kapcsán.

„Már az első percekben láttuk azt, hogy a hagyományos beszerzési csatornákon nehézkes és lassú a folyamat, és el akartuk kerülni, hogy az ország más városaihoz hasonlóan, védőfelszerelések és eszközök nélkül maradjanak orvosaink, asszisztenseink” – írja Lukács válaszára Jakab, hogy miért látták szükségesnek az első, zaklatott időkben, amikor mindenből hiány volt, a válságkezelő stáb felállítását.

Az egészségügyi válságstáb „feladata a megelőzésre és védekezésre összpontosult, beleértve az egészségügyi intézmények szervezési támogatását (kórház, családorvosok, fogorvosi ügyeleti ellátás), valamint az eszközfejlesztések és védőfelszerelések beszerzéseinek koordinálását, amelyekhez jelentős anyagi támogatás érkezett a magánszféra részéről”.

Jakab Attila szerint sok szereplő közös munkájával sikerült is eleget tenniük a vállalt feladatnak: van védőfelszerelés és a stáb által megrendelt orvosi berendezéseket is átadták már.

Most, hogy megvannak az eszközök, azt szeretnék, ha használatba vennék azokat. Elsősorban a tesztelésre szolgáló PCR-gépet – mondta megkeresésünkre.

„Első perctől úgy láttuk, hogy a tesztelés kulcsfontosságú ahhoz, hogy a betegséget idejekorán fel lehessen fedezni, és a fertőzötteket elkülöníteni ahhoz, hogy ne alakuljon ki itt is olyan helyzet, mint például Olaszországban”.

Azokban az országokban, ahol sokat teszteltek, látványosan kevésbé terjedt el a betegség, és kevesebb a halott is, mint azokban az országokban, ahol szabadjára engedték a folyamatok alakulását, vagy későn kezdték el az intézkedéseket.

A kórházigazgató válaszként megfogalmazott cáfolatait a válságtsáb tagjai magyarázkodásként értékelik, amelyekre nem kívánnak újabb replikát megfogalmazni, ehelyett kérdéseket intéznek az igazgatóhoz. Ezeket és a kórházigazgató álláspontját ide kattintva nézhetik meg.

Országos koronavírus-adatok

8 óra 05 perc: a mai napig 144.499 koronavírusos fertőzéses esetről számolnak be a hatóságok. A fertőzöttek közül 6.144-en meggyógyultak. Intenzív osztályon 234 beteget ápolnak. 226.613 tesztet dolgoztak fel. Az elhunytak száma 888.

Az összes, eddig a témában megjelent cikkünket ide kattintva találod.

A koronavírus terjedésének romániai és udvarhelyszéki helyzetéről gyorshírekben tájékoztatunk, ugyanakkor élő hírfolyamot indítunk minden nap, amelyben megtalálhatók az aznapi információk az országos és helyi intézkedésekkel kapcsolatos tudnivalókról, illetve a vírus terjedésének mértékéről.

Kérjük olvasóinkat, hogy vegyék komolyan a vírusveszélyt, tartsák be a hatóságok ajánlásait, határozatait. A megelőzés érdekében maradjanak otthon. Amennyiben feltétlenül szükséges elhagyniuk az otthonukat, tartsanak másoktól két méter távolságot. Mossanak gyakran és alaposan kezet. Ne essenek pánikba, de kövessék a fejleményeket és tegyenek meg mindent, ami egyénileg lehetséges a betegség terjedésének elkerülése érdekében. A külföldről hazaérkezők vonuljanak önként otthoni karanténba. Vigyázzunk magunkra és egymásra!