Koronavírus percről percre – május 4., hétfő

Kiborult a bili az udvarhelyi kórházigazgatóra

17 óra 57 perc: A városi válságstáb állítja, az igazgató csak ballaszt a koronavírus elleni harcban. Félrevezet, nem kommunikál, lassítja és nehezíti a folyamatokat.

Kollégánk néhány ismerőse panaszkodott: ahhoz, hogy vállalkozásaikat tovább tudják működtetni, szükségük lenne arra, hogy alkalmazottaikat teszteltetni tudják. Nem ingyen, pénzért. Erre nincs jelenleg lehetőség Udvarhelyen, minimum Vásárhelyre kell menni. Egyik ismerősöm felkeresett a panaszával, hogy ő még egy stratégiát is kidolgozott ez irányba, amit megosztott a válságstábbal, ahol egyetértettek vele, de azóta sem történik semmi. Olvasóink panaszkodnak, hogy külföldi munkavállaláshoz szükségük lenne egy tesztelésre, de itthon nincs lehetőség. Többen is felteszik a kérdést, az adományból vásárolt gépeket miért a kapacitásuk töredékén használják csak? Miért dicsekednek azzal, hogy napi több száz tesztre van kapacitás a megyében, ha ennek egynegyedét, egytizedét használják csak ki erre-arra hivatkozva? Egy lejárató kampányoldal azzal vádolja Gálfit, hogy elherdálta az adományként összegyűjtött pénzt. Többen is kértek, foglalkozzunk ezzel a témával. Ide kattintva olvashatnak erről.

Ha egyformán osztják el, ez 1600 euró személyenként

17 óra 11 perc: Mintegy 75 ezer egészségügyi alkalmazott kap kockázati pótlékot – nyilatkozta hétfőn a Digi 24 televízió műsorában Marcel Boloş. Az európai alapokért felelős miniszter hozzátette: erre a célra 120 millió eurót különítettek el.

A tárcavezető szerint nem tudják pontosan, hogy hány ember vett részt a koronavírus elleni küzdelemben, de reménykedik abban’, hogy beleférnek ebbe a keretbe. Ha nem, bővítik az alapot – biztosított Boloş.

Elmondta: a pótlékot újabb kategóriákra terjesztették ki, illetve a kórházigazgatók saját hatáskörükben is adhatnak ebből olyan személyeknek, akik közvetlen kapcsolatban voltak a koronavírus által megfertőzött személyekkel.

A miniszter szerint a kockázati pótlékot a szükségállapot ideje alatt, azaz két hónapra fizetik. – írja az Agerpres.

Készen állunk  a készenléti állapotra?

16 óra 23 perc: A szükségállapotot nem hosszabbítjuk meg, nem fogok újabb elnöki rendeletet kiadni a szükségállapot meghosszabbítására. Május 14-e lesz a szükségállapot utolsó napja. Május 15-étől a járvány fékentartása érdekében készenléti állapotot hirdetünk, amelyet külön erre vonatkozó törvény szabályoz” – mondta hétfői sajtótájékoztatóján a Cotroceni-palotában az államfő.

Lépésről lépésre, körülbelül kéthetes periódusonként történik majd a lazítási folyamat a szükségállapot feloldása után. Az első tehát május 15-én, a következő várhatóan június elején lesz” – mondta még Iohannis, aki be is számolt az első rendelkezésekről.

Május 15-e után kinyitnak a szépségszalonok, a fogászati rendelők és a múzeumok, de speciális higiéniai és távolságtartási feltételek mellett. Kötelező lesz a maszkviselés a nyilvános zárt terekben és a tömegközlekedési eszközökön.

Nem lesz többé szükség felelősségvállalási nyilatkozatra ahhoz, hogy településen belül közlekedjünk, de korlátozások lesznek érvényben a település elhagyására vonatkozóan. „Nem kell túlzásba vinni, továbbra is csak a feltétlenül szükséges helyekre menjünk” – hangsúlyozta Iohannis. A szabadabb mozgáslehetőség nem lesz adott a karantén alatt levő települések esetében, amíg a szakértők nem javasolják.

Ahogy eddig is, a lakhely szerinti települést csak munkavégzés céljából, egészségügyi okból szabad elhagyni, és – május 15. után – egyéni sportolás (pl. bicikilizés) céljából is megengedik a kijárást. Három személynél nagyobb csoportok továbbra sem alakulhatnak ki közterületen.

A profi sportolók újrakezdhetik az edzéseket a szükségállapot lejártával, a sportversenyeket azonban egyelőre nem tartják meg, és a sportközpontokat sem nyitják meg az amatőr sportolók számára.

Megszüntették vagy felfüggesztették a munkahelyed?

14 óra 35 perc: A munkahely elvesztése, a munkaviszony felfüggesztése több család számára komoly anyagi nehézséget okoz, ezért a városháza szociális igazgatósága az áprilisi rendes havi tanácsülésen javasolta gyorssegély biztosítását a teljesen vagy részben jövedelem nélkül maradt személyek, illetve a többgyermekes vagy egyszülős családok számára.

Miután az említett (április 30-ai) tanácsülésen elfogadta a testület a programot, a polgármesteri hivatal hétfőn, május 4-én honlapján meg is hirdette azt.

A segélyt igénylőknek a következő kritériumoknak kell megfelelniük:

A gyorssegélyt két hónapra, májusra és júniusra lehet igényelni, a támogatás értéke a következőképpen alakul:

Jövedelemnek minősül a gyermekpénz, a családi pótlék, a szociális segély és az ösztöndíj is.

Az iratcsomó a következő dokumentumokat kell tartalmazza:

Az igénylők a dokumentációt online küldhetik el a városháza szociális igazgatóságára (fulpesi.gyula@udvarhely.ro), vagy benyújthatják az iratcsomókat a polgármesteri hivatal portájára.

Közben Udvarhelyen

14 óra 33 perc: Május 4-én kinyitott a polgármesteri hivatal pénztára: a hétfőtől csütörtökig 9-től 13 óráig lesz nyitva. Belépéskor mindenkinek kötelező a maszk használata, illetve át kell esnie egy szűrésen az udvaron felállított sátorban.

Megyei adatok

14 óra 32 perc: A Hargita megyei prefektúra közleménye szerint hétfőig továbbra is 21 koronavírusos fertőzést tartanak nyilván. Ezek közül kilenc személy gyógyult meg, egy pedig elhunyt. További tizenegy személyt a székelyudvarhelyi, illetve a csíkszeredai kórházakban ápolnak. Tizenkilenccel csökkent az állami karanténban lévő személyek száma, jelenleg 239-en vannak elkülönítve intézményes karanténban. A házi karanténban lévők száma 261.

Országos koronavírus adatok

14 óra 27 perc: a Stratégiai Kommunikációs Központ legutóbbi tájékoztatása óta 349 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában, és ezzel 13.512-re nőtt a fertőzöttek száma hétfőig. A fertőzöttek közül 5269-et gyógyultnak nyilvánítottak és kiengedtek a kórházból. Jelenleg 243 beteget ápolnak az intenzív osztályon. Az elhunytak száma 803.

Románia területén jelen pillanatban 12.830 személy van hatósági karanténban, 20.085-en pedig otthoni elkülönítésben, orvosi megfigyelés alatt. A 2-es számú katonai rendelet hatályba lépése óta 2253 személyt helyeztek hatósági karanténba, mert nem tartották tiszteletben a lakhelyi elkülönítésre vonatkozó előírásokat. Továbbá 186, hatósági karanténban lévő személy elhagyta a karanténközpontot, ezért újabb 14 napra vesztegzár alá vonták őket.

Ez idáig 199.068 tesztet végeztek országszerte. További részleteket ide kattintva olvashatnak.

Az összes, eddig a témában megjelent cikkünket ide kattintva találja.

A koronavírus terjedésének romániai és udvarhelyszéki helyzetéről gyorshírekben tájékoztatunk, ugyanakkor élő hírfolyamot indítunk minden nap, amelyben megtalálhatók az aznapi információk az országos és helyi intézkedésekkel kapcsolatos tudnivalókról, illetve a vírus terjedésének mértékéről.

Kérjük olvasóinkat, hogy vegyék komolyan a vírusveszélyt, tartsák be a hatóságok ajánlásait, határozatait. A megelőzés érdekében maradjanak otthon. Amennyiben feltétlenül szükséges elhagyniuk az otthonukat, tartsanak másoktól két méter távolságot. Mossanak gyakran és alaposan kezet. Ne essenek pánikba, de kövessék a fejleményeket és tegyenek meg mindent, ami egyénileg lehetséges a betegség terjedésének elkerülése érdekében. A külföldről hazaérkezők vonuljanak önként otthoni karanténba. Vigyázzunk magunkra és egymásra!