Koronavírus percről percre – április 9., csütörtök

14.30 Egyre kevesebb Hargita megyei van házi karanténban

A prefektusi hivatal csütörtöki tájékoztatása szerint még mindig négy fertőzött van Hargita megyében. 52 fő azoknak a száma, akik érintkeztek a fertőzöttekkel, és emiatt házi elkülönítésbe helyezték őket.

A megyében 224 személy van intézményes karanténban, eddig 83-an hagyhatták el azt. Még 1.115 személy tartózkodik otthoni elkülönítésben, eddig összesen 3.130-an hagyhatták el otthonukat a 14 nap leteltével.

A rendőrök április 8-án 766 személyt ellenőriztek otthonukban, 98 esetben állapítottak meg kihágást a kijárási tilalom megszegéséért, 219 ezer lejre büntettek.

13.25 Meghaladta az ötezret a fertőzöttek száma

Közölte a legújabb, április 9-ei adatokat a Stratégiai Kommunikációs Csoport. Jelenleg 5.202 fertőzött van Romániában, ez 441 új esetet jelent. Közülük 4 Hargita megyében található.

647 személyt nyilvánítottak gyógyultnak, és engedtek ki a kórházakból. 229 koronavírussal fertőzött személy haláláról számoltak be a mai napig, ebből 20 az elmúlt 24 órában vesztette életét. 178 beteget ápolnak az intenzív terápiás osztályokon országszerte.

További adatok a karanténba helyezett személyekről, elvégzett tesztekről itt olvashatók.

12.50 Szájmaszkot vennél?

A polgármesteri hivatal összegyűjtötte a helyi gyártókat, és néhány hasznos tippet is ad a helyes használattal kapcsolatban.

12.30 Összeveri a családot a szükség

Tíz pontban foglalta össze közösségi oldalán az oroszhegyi helyzetet Bálint Elemér, a község polgármestere. A szerdai posztban kitér a koronavírus miatt hozott intézkedésekre, adatokkal szolgál az elkülönítettek számáról, a hivatal működéséről. Többet itt lehet olvasni.

11.30 Segítenék az országba hazatérőket

Programot fog kidolgozni a kormány a diaszpórából hazatért román állampolgárok beilleszkedése érdekében, de anélkül, hogy akadályoznák azokat, akik a krízis után vissza szeretnének térni külföldre – mondta Ludovic Orban miniszterelnök a B1 televíziócsatornának adott szerda esti interjújában.

Nagy szükség van munkaerőre például az építőiparban, de a mezőgazdaságban is – tette hozzá.

10.50 Váltásban dolgozhat a közalkalmazottak egy része

A koronavírus-járvány megfékezése miatt kényszerszabadság bevezetését fontolgatja a kormány a közszféra bizonyos ágazataiban. Az intézkedések nem vonatkoznak majd olyan területekre, ahol a teljes humán erőforrásra szükség van, vagy éppen személyzethiánnyal küzdenek, mint például az egészségügyben, a belügyi és védelmi egységekben, illetve a szociális védelemben.

A közszféra többi ágazatában viszont az alkalmazottakat két részre osztanák: 15 napig az egyik váltás, 15 napig a másik váltás tartaná fenn az intézmény működését. Az alkalmazottak a bérük 75%-át kapnák meg. A rendelet nemcsak a központi közigazgatás struktúráira lenne érvényes, hanem a parlamentnek alárendelt, vagy autonóm struktúrákra is, vázolta fel a miniszterelnök a kormány tervét.

9.00 Otthonmaradásra buzdítják a Budvár negyedieket

Az elmúlt időszakban a Budvár utcai helyzet kezelésére több intézkedést tett a polgármesteri hivatal, áll az oldalukon. Élelmiszer-csomagokat osztottak, vízcsapot szereltek, fertőtlenítették a lépcsőházakat, és tájékoztatták a közösséget a koronavírussal kapcsolatos tudnivalókról. Részletek itt.

8.50 Rossz hírrel indul a nap

220-ra emelkedett a pandémia áldozatainak száma Romániában – közölte a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS). A legutóbbi öt áldozat férfiak, a legfiatalabb 35, a legidősebb 85 éves volt.

A következő két-három héten még nőni fog a koronavírusos megbetegedések és az elhunytak száma is – mondta szerdán Nagyszebenben az egészségügyi miniszter, Nelu Tătaru.

Mi történt eddig?

Az összes, eddig a témában megjelent cikkünket megtalálja ide kattintva.

A koronavírus terjedésének romániai és udvarhelyszéki helyzetéről gyorshírekben tájékoztatunk, ugyanakkor élő hírfolyamot indítunk minden nap, amelyben megtalálhatók az aznapi információk az országos és helyi intézkedésekkel kapcsolatos tudnivalókról, illetve a vírus terjedésének mértékéről.

Kérjük olvasóinkat, hogy vegyék komolyan a vírusveszélyt, tartsák be a hatóságok ajánlásait, határozatait. A megelőzés érdekében maradjanak otthon. Amennyiben feltétlenül szükséges elhagyniuk az otthonukat, tartsanak másoktól két méter távolságot. Mossanak gyakran és alaposan kezet. Ne essenek pánikba, de kövessék a fejleményeket és tegyenek meg mindent, ami egyénileg lehetséges a betegség terjedésének elkerülése érdekében. A külföldről hazaérkezők vonuljanak önként otthoni karanténba. Vigyázzunk magunkra és egymásra!