Kormányválság: sztrájkol az AUR, sürget az USR-Plus

Méltatlankodnak a Cîțu-kabinet ellen szövetkező pártok amiatt, hogy a két hete bejelentett bizalmatlansági indítványukat nem terjeszthetik a parlament elé. Az ellenzéki AUR parlamenti sztrájkba fogott, a kormányból kilépő USR Plus pedig az alkotmánybíróságnál próbálja sürgetni az eljárást. A kormány ugyanis alkotmányossági kifogást emelt az indítványukkal szemben, ezt csak szeptember végén fogják tárgyalni.

Meghatározatlan ideig parlamenti sztrájkba lépnek a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) törvényhozói, a bizalmatlansági indítvány napirendre tűzésének akadályoztatása miatt – jelentette be hétfőn Sorin Lavric, a párt szenátora.

A politikus elmondta: a parlamenti sztrájkot csak akkor szüntetik be, ha a bizalmatlansági indítványt a két ház együttes plénuma megvitatja, majd szavaz róla. – Ez nem fog megtörténni a Nemzeti Liberális Párt kongresszusáig, nincsenek illúzióink – jelentette ki az AUR szenátora, vélhetően arra utalva, hogy a kormánybuktatás Florin Cîțu pártelnöki esélyein ronthat.

Ezzel egyidőben az USR PLUS

felkérte az alkotmánybíróság elnökét, Valer Dorneanut, hogy a taláros testület tárgyalja a kijelölt időpontnál (szeptember 28.) korábban a kormány bizalmatlansági indítvánnyal kapcsolatos beadványát. Az alakulat gyors döntéshozatalt sürget „a jelenlegi patthelyzetből való kilépés” érdekében.

Az USR PLUS hétfői közleménye szerint az alkotmány 113-as cikke világosan leszögezi, hogy a bizalmatlansági indítvány vitáját és a szavazást a dokumentum felolvasása után három nappal kell megtartani. Az USR PLUS képviselője, Oana Murariu szerint minél inkább elhúzódik a beadvánnyal kapcsolatos döntéshozatal, annál inkább mélyül a jelenlegi politikai válság.

Az alkotmánybírósághoz benyújtott beadványában Florin Cîţu kormányfő a kormány és a parlament közötti alkotmányos természetű jogi konfliktus megállapítását kéri az USR PLUS és az AUR bizalmatlansági indítványa kapcsán. A miniszterelnök úgy véli, hogy a bizalmatlansági indítvány nem üti a minimális aláírásszámot, korábban azt vetette fel, hogy az AUR sorai között csalás történhetett.

Kiemelt fotó: DIGI24