Korlátozza a magyarok vízummentességét az Egyesült Államok

Az Egyesült Államok kedden jelentősen korlátozta Magyarország részvételét a vízummentességi programjában a 2011 és 2020 között kiadott új útlevelekkel kapcsolatos biztonsági aggályok miatt – számol be a POLITICO globális, pártatlan politikai és szakpolitikai híroldal.

Az amerikai vízummentességi programban részt vevő országok állampolgárai turisztikai vagy üzleti céllal akár kilencven napra vízum nélkül utazhatnak az Egyesült Államokba, ehhez csupán egy úgynevezett elektronikus utazási engedélyezési rendszerre (ESTA, Electronic System for Travel Authorization) van szükségük.

Keddtől a magyar útlevéllel rendelkezők számára az ESTA érvényessége két évről egy évre csökken, és csak egyszeri használatra lesz érvényes. A módosítás azonnali hatályú, és mindaddig érvényben marad, amíg az alapjául szolgáló biztonsági aggályokat nem kezelik.

Az ESTA érvényességének csökkentése kizárólag a nyilatkozat hatálybalépése után beérkezett új ESTA-kérelmeket érinti, és nem visszamenőleges hatályú.  A 2023. augusztus 1-je előtt kiadott engedélyek továbbra is két évig és többszöri beutazásra érvényesek – olvasható az Amerikai Nagykövetség közleményében.

Az említett közlemény szerint ennek az elhatározásnak az eredete 2010-re nyúlik vissza, amikor az Orbán-kormány állampolgárságot biztosított a határon túli magyaroknak. David Pressman, az Egyesült Államok budapesti nagykövete a bejelentés előtt a POLITICO-nak adott interjúban elmondta: „Több százezer olyan útlevél van, amelyet a magyar kormány az egyszerűsített honosítási program részeként bocsátott ki anélkül, hogy szigorú személyazonosság-ellenőrzési mechanizmusok lennének érvényben”.

A nagykövet szerint az amerikai kormány évek óta foglalkozik ezzel a „biztonsági sebezhetőséggel”, de a magyar kormány úgy döntött, hogy nem orvosolja a felmerült aggályokat és nem tett azért, hogy a program követelményeinek minden szempontból megfeleljen. „Ez egy igazán szerencsétlen nap” – fogalmazott David Pressman, és hozzátette: az Egyesült Államok nem erre az eredményre törekedett.

Az amerikai döntésre reagálva a magyar belügyminisztérium közölte, hogy az ország „nem fogja nyilvánosságra hozni a kettős állampolgárságú határon túli magyarok adatait, mert ez veszélyeztetné a biztonságukat”, és azzal vádolta a Fehér Házat, hogy az „bosszút áll a magyarokon az új vízummentességi korlátozással”.

Telex
A kiemelt kép illusztráció/archív