Könyvtárt venne, Buntával cserélne, Szejkét tisztázná a város

Negyvenhat napirendi ponttal hívta össze a polgármester a helyi tanács februári rendes ülését, ezek jelentős része – 16 tervezet – olyan adókedvezményekre vonatkozik, amelyeket a korábbi években is jóváhagytak: műemléképületekre, közhasznú épületekre, hibrid autókra.

Mivel a január végi ülésen elfogadták a város költségvetést, meghirdethetik a helyi pályázatokat, jóváhagyásra várnak az egyházaknak, civileknek, sportkluboknak szánt keretösszegek is

Díjak, szerződések

Több tanácshatározat is vonatkozik a csereháti ifjúsági lakásokra: frissítik az ifjúsági lakások bérleti díjait, új bérlői névjegyzéket fogadnak el, bérlők cserélhetnek lakást egymással. Ezúttal lakásvásár nincs napirenden, amelyhez a nemrég bejelentett áremelkedésnek is köze lehet.

Az önkormányzatnak frissítenie kell azt a vállalt összeget, amellyel a város a megye szociális intézményeinél elhelyezett személyek ellátásához járul hozzá. Módosul továbbá a legelők bérleti szerződése, miután nemrég az új bérleti díjat jóváhagyták.

Iskolaügyek

Ha a tanács jóváhagyja, a Benedek Elek és a Bányai János iskolák bérbe adhatják egyes helyiségeiket, az Eötvös régi bentlakását visszavenné a város (korábban kettéosztották az ingatlant, hogy az épülethez tartozó poligont megtarthassa az iskola).

Ahogy minden évben, a hivatal idén is frissíti a katolikus és a református egyháznak a tanügyi épületekért fizetett bérleti díjakat.

Ingatlanügyek

A napirendből kiemelkedik a Kőkereszt tér 2. szám alatti épület, vagyis a könyvtárépület magántulajdonban lévő felének megvásárlása, amelyet már 2022 végén a tanács elé terjesztett a polgármester, ám akkor még nem indíthatták el az eljárást (az ügyről itt írtunk részletesen).

Egy másik ingatlanvásárt is nyélbe ütne a hivatal, az IKOS Conf-tól egy, annak gyárterületén található telket venne meg, amelyen egy “nem családos bentlakás” is található. Ez az egykori női bentlakás, amit az indoklás szerint szociális lakásokká szeretnének átalakítani.

Mindkét ingatlan megvásárlásának lehetősége felmerült a tavaly novemberi tanácsülésen, de arra hivatkozva, hogy nincsenek előirányozva a költségvetésben, illetve túl rövid idő alatt kell döntést hozni, a képviselők egyöntetű tartózkodásával elkaszálta a testület.

Ezeken kívül megoldódni látszik az a vitatott jogi helyzet, ami a Mini Erdély park „elköltözésekor” pattant ki: a város által koncesszióba adott ingatlant pontosabban behatárolják egy friss kataszteri felmérés alapján.

Egy régóta húzódó területcsere is napirenden van: a volt polgármester, Bunta Levente cége négy kisebb beltelket  (egy út és három kaszáló rendeltetésű) ad a városnak egy nagyobbért cserébe a Bükktető zónában, a Rét utca környékén. A nagyobb teleknek még 2019-ben változtatták meg a rendeltetését (útként szerepelt, de nem létezett), és vették be a város magánvagyonába, azzal a céllal, hogy cseréljenek Buntával, kinek a Boróka lakóparkjával szomszédos. A tanácshatározat dokumentációjából kiderül, hogy a cserébe adott területek egy leendő közút nyomvonalának részét képezik.

A Mikes Kelemen utcában több magánterületet leadnának a városnak, hogy – majd egyszer – járdát, utat építsen rá. Egy korábban elfogadott tanácshatározatot ugyanakkor visszavonnának, amely a patakok és csatornák közvagyonba vételéről szól.

Projektek

A tanács áldását kéri a hivatal a következő projektekre:

A tanácsülés a hónap utolsó csütörtökén, február 23-án 9 órától kezdődik a városházán.