Könnyen havazásra válthat az esős idő

Esőre, helyenként havazásra és erős szélre lehet számítani országszerte. Több megyére, köztük Hargita megyére is sárga riasztást adtak ki a várható havazás miatt.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) szombati figyelmeztetése értelmében vasárnap 10 órától hétfő 21 óráig az ország nagy részén esni fog, délen és délkeleten villámlással kísért záporok várhatók. A lehulló csapadék mennyisége meghaladja a 20-30, helyenként a 40-50 litert négyzetméterenként. Moldva északi részén, a Keleti-Kárpátokban és a magas hegyekben havazás várható, friss hóréteg rakódik le.

Helyenként megélénkül a szél, a hegyekben, majd a hétfői nap folyamán a tengerparton is 60-70 km/órás széllökésekre lehet számítani, tájékoztat az Agerpres hírügynökség.

Amíg szombaton 11 – többnyire moldvai és munténiai – megyére, addig vasárnap már 18 megyére adott ki sárga riasztást az ANM a várható havazás miatt. A meteorológusok szerint Erdélyben, Moldva, Munténia és Olténia északi részében, főként az 1500 méter fölötti régiókban hétfő reggel 5 órától este hat óráig havazni fog, helyenként akár 10 centiméteres hóréteg is lerakódhat.

Hargita megyén kívül a  következő megyék állnak riasztás alatt: Fehér, Brassó, Neamţ, Argeş, Buzău,  Vâlcea, Bákó, Iaşi, Prahova, Vrancea, Beszterce-Naszód, Kovászna, Szeben, Botoşani, Dâmboviţa, Maros és Suceava.