Kiutasították Romániából az orosz diplomatákat

A román hatóságok úgy döntöttek, hogy az ország területén nemkívánatos személynek nyilvánítanak az Orosz Föderáció bukaresti nagykövetségén dolgozó 10 személyt, mert tevékenységük sérti a diplomáciai kapcsolatokra vonatkozó 1961-es bécsi egyezmény előírásait – jelentette be kedden a külügyi minisztérium.

Ki kell üríteni az bukaresti orosz nagykövetséget. Fotó: Orosz Föderáció Bukaresti Nagykövetsége (Facebook)

A tárca által kiadott közlemény értelmében a döntést kedden közölték az orosz féllel, amikor Bogdan Aurescu külügyminiszter parancsára berendelték a bukaresti orosz nagykövetet, Valerij Kuzmint. A külügyi tárca elismételte az orosz nagykövetnek, hogy Románia határozottan elítéli a Bucsa városában és Ukrajna más területein elkövetett háborús bűncselekményeket, amelyekért Oroszországot terheli a felelősség.

Az intézkedést egy nappal azután hozták meg, hogy Zelenszkij ukrán elnök üzent a román parlamentnek, beszámolva a bucsai mészárlásról, a támogatás mellett további szankciókat kérve Oroszországgal szemben.

Szerdán reggel pedig éppen a bukaresti orosz nagykövetségnél történt egy öngyilkos merénylet, az elkövető az ukrán nép melletti kiállását bizonygatta utolsó Facebook-bejegyzésében, azonban hitelességét – szexuális zaklatás vádja miatt – megkérdőjelezték a román közbeszédben.

Az orosz nagykövetség reakciója

kimondottan a 2022. április 6-ai incidenssel kapcsolatban jelent meg a Facebook-oldalukon, de a bejegyzésben ennek apropóján burkoltan válaszolnak a külügyminisztérium, a „nyugati világ” háborús vádjaira is.

A nagykövetség „legmélyebb részvétét” fejezi ki az elhunyt férfi hozzátartozóinak és barátainak, de azért lábjegyzetben átveszi a román sajtótól, hogy a sofőrt előző nap ítélték el egy kiskorú lány bántalmazása miatt (mi nem találtuk az ítéletet az igazságügyi portálon, de tény, hogy van ellene folyó per szexuális bűncselekmény miatt – szerk.). Ugyanakkor megjegyzik, hogy az eset következtében a nagykövetség és a román rendfenntartó erők munkatársai közül senki sem sérült meg.

Az orosz nagykövetség szerint bármilyen indítattásból is követte el a merényletet a férfi, az „kétségtelen”, hogy „az az oroszellenes hisztéria” volt hatással tettére, amelyet a Bucsa városában „megrendezett provokáció” váltott ki. Azt állítják, hogy Kijevtől nem messze fekvő városban valójában az ukrán nacionalisták mészárolták le a civileket, az orosz katonákat hibáztatva, és hogy a merénylő a kijevi „neonáci vezetők és nyugati főnökeik ellenőrizetlen katonai propagandájának áldozata lett”. Ugyanakkor „meg vannak győződve” arról, hogy az ukrán és a nyugati média, a blogoszféra „igazságalkotói” elhallgatják az orosz hadifoglyok kínzását, a mariupoli és más városok lakói által elkövetett brutális bűncselekményeket.

A bukaresti képviselet kitart az orosz diplomácia által – a háború elejétől fogva – hangoztatott álláspont mellett, miszerint „az ukrajnai különleges katonai művelet” célkitűzései: 1) a Donyecki és Luhanszki Népköztársaság lakosságának megvédése az „ukrán neonácik által nyolc éve elkövetett népirtástól”; 2) Ukrajna demilitarizálása, amely a „NATO oroszellenes katonai előörsévé” vált, és veszélyezteti Oroszország nemzetbiztonságát; 3) Ukrajna „denacifikációja”, ahol „a Nyugat szándékosan tolerálta a radikális jobboldali érzelmek felerősödését egy Oroszország-ellenes geopolitikai projekt létrehozása érdekében”.

Az orosz agressziót mentegető rész zárósora Putyint mint legfelsőbb parancsnokot idézi: „a legfontosabb prioritás a polgári áldozatok minden eszközzel való elkerülése”, amely az ukrajnai civileket célzó hadműveletek tagadásaként értelmezhető.

A külügy sem hagyja szó nélkül

A román külügyminisztérium közleményben utasította el az orosz diplomáciai képviselet bejegyzését.

A külügyminisztérium elhamarkodottnak, teljes mértékben helytelennek és időszerűtlennek tartja ennek az incidensnek bárminemű minősítését. A MAE elutasítja továbbá, hogy a tragikus incidensnek bármilyen kontextust vagy politikai jelentőséget tulajdonítsanak, és felszólítja az Orosz Föderáció nagykövetségét, hogy a lehető legnagyobb visszafogottsággal javasoljon bármilyen értelmezést, amíg az illetékes hatóságok által folytatott vizsgálat le nem zárul. Addig minden előzetes kijelentés csak megalapozatlan találgatásnak minősül – szögezi le a külügyminisztérium az Agerpres hírügynökséghez eljuttatott közleményében.

A külügyi tárca ugyanakkor megismételte, hogy elítéli az ukrajnai Bucsa és más településeken elkövetett gyilkosságokat, amelyekért Oroszországot teszi felelőssé. Románia álláspontja szerint nagyon fontos, hogy ezeknek a tetteknek minden elkövetőjét kivizsgálják, bíróság elé állítsák és feleljenek a tetteikért, hangsúlyozza a MAE.