Kirúgják az oldalát

Az erdélyi táncházasok már nagyban készülődnek a hatodik alkalommal megszervezésre kerülő szabadtéri táncházra, ami 2019. augusztus 23. és 25. között várja a néptánc szerelmeseit, most Székelyvarságra.

Egy kicsit táncházas szabadegyetem, egy kicsit fesztivál, egy kicsit találkozási lehetőség is. András Lóránddal, az esemény főszervezőjével beszélgettünk a tánccal teli napok programjairól, az esemény jellegéről, szervezésének történetéről.

Tánc a szabadban

2012-ben Ágnes barátjával, és a Kedves zenekarral közösen támadt az az ötletük, hogy szervezzenek egy olyan táncházat, ami nincs keretek közé szorítva, nem teremben van tartva, hanem kint, a szabadtéren. A tábortűz melletti mulatást minden évben máshol szervezték meg, vándor fesztiválként járta be a térséget a rendezvény. Azért, hogy mindenki közel érezhesse magához, hogy lehetősége legyen minél több embernek a házigazda szerepét gyakorolni.

A muzsikaszó ezidáig eljutott Mikóújfaluba, Rugonfalvára, Jobbágyfalvára, Zeteváraljára, és Varságra. Idén újra Varság csalogatja vissza a táncoslábúakat, a csíki, vásárhelyi, és udvarhelyszéki táncházak szervezőinek közös eseményére.

– Olyan rendezvényt akartunk szervezni, ami nem csak táncházasoknak szól, hanem azoknak is, akik érdeklődnek, hogy a táncházas közösség bővüljön. Aki néptáncot szeretne tanulni, annak itt helye, minden este helyi jellegzetességekkel találkozhatnak. Említeném Márton Sándort, aki székelyderzsi táncokat fog tanítani – mondja a szervező.

Táncol a nép Udvarhelyszéken

Erdély-szerte egyre több embert szippantanak be a néptánc-közösségek, de táncház szempontjából Udvarhelyszék az egyik legaktívabb térség rendszerességében, és a látogatók számát tekintve is. Udvarhelyszéken tíz nagyobb tánccsoport van, de emellett vannak kisebb, több éves múlttal rendelkező csoportok is.

Ez köszönhető a Táncműhely mellett létrejött Kaszaj Kulturális Egyesület tevékenységének, akiknek a táncházak szervezésében, és népzene oktatásában is nagy szerepük van. Közrejátszhat benne a néptánc népszerűségének növekedése is a fiatalok körében.

Korábbi szabadtéri táncházak. Forrás: Székelyföldi Szabadtéri Táncház közösségi oldala

Lóránd arról számol be, hogy több településen felnőttekből, harmincon túliakból alakulnak tánccsoportok, akik nem kifejezetten a színpadra tanulnak táncolni, hanem élvezetből, szórakozásból járnak össze.

– Régebben az volt a jellemzőbb, hogy a szülők erőltették gyermekeiket be valamelyik tánccsoportba, most látom azt is, hogy már ők is fontosnak tartják a táncot, szeretnének a gyermekükkel együtt táncolni. Kedvet kaptak hozzá, a gyermek hozza a táncházba a szüleit – fejtegeti a szervező.

A táncházas körben több éve mozgolódó emberek állandó kapcsolatot ápolnak egymással. A közösségekbe bekerült fiatalok viszont nem ismerik egymást, ezen is segítene a szabadtéri táncház.

Hozzávetőleg száz-kétszáz ember szokott megfordulni az eseményen. Két-három térségből jönnek: Udvarhelyszékről, Gyergyóból, Csík és Maros vidékéről, de vannak esetek, amikor Szeben környékéről, Brassóból, Kolozsvárról is.

Milyen programokkal várjátok az érdeklődőket?

Minden évben figyelnek arra, hogy az aktuális, táncházas témákat behozzák a rendezvényre, olyanokat, amik Székelyföldön, Erdélyben történnek. Például, ha egy zenekarnak megjelenik egy új cédéje, akkor azt bemutatják. De ilyen a Romániai Magyar Néptánc Egyesület egyik projektje, amely során olyan oktatókkal készítettek interjút és oktatóanyagot, akik elsajátították egy-egy tájegység táncát. Ebből született egy online videóanyag, amiből bárki tanulhat.

A Hagyományok Házának erdélyi hálózata is van, ők támogattak egy olyan projektet, melynek keretében minden egyes térségben egy zenekar mesés hangszerbemutatókat tart. Ezek általában stúdióelőadások, melyek során megfoghatják a hangszereket a gyerekek, tanulnak. Péntek délután 18 órától azzal kezdődik a program, hogy Kásler Magdi és az Üver zenekar megmutatják ezt a jelenlévőknek.

A Kedves és Lelkes zenekarok koncertjére szintén pénteken kerül sor, 21 órától húzzák a talpalávalót, amit táncoktatás és táncház követ.

A Folk Activity, egy tévé showműsorhoz hasonló vetélkedő, ami nem feltétlenül játék. Jelentkezési határidőhöz kötött, fények, mikrofonok által kísért program. Hat darab négy személyes csapatot várnak, másfél órát tart, a hagyományos activity minden formája fellelhető benne: mutogatnak, rajzolnak, beszélnek. Egy szórakoztató, táncházas műveltséget gyarapító programpontnak szánják a szervezők. A program szombaton, este 21 órától kezdődik.

Idén a néptánc oktatásáról, színpadi előadásáról fognak beszélni meghívott szakemberek, szombaton délelőtt 10 órától.

Mindenki betesz valamit a közösbe

A rendezvény “pro bono” alapon szerveződik, ezt azt jelenti, hogy bármilyen fellépő eljön, nem kap ezért tiszteletdíjat. A zenekarok teljes ellátását biztosítjuk, hozhatják a családtagjaikat is. Én a szervezést teszem be, a zenekar például a produkciót. Van egy jelképes belépő, amiből a járulékos, szervezési költségeket fogjuk fedezni – mondja Lóránd.

Ha valaki szállást, étkezést igényel, annak szándékát jeleznie kell a szervezők felé, még van hozzávetőleg 15-20 hely. Lehetőség van házban szállást kapni, korlátlan sátorhellyel rendelkeznek az udvaron, de arra is van lehetőség, hogy valaki ottalvás nélkül részt vegyen a programokon. További információ az esemény közösségi oldalán, vagy a 0740 127412-es telefonszámon igényelhető.

Táncra fel!