Kiemelt versenyt nyert Krakkóban, újra világelső Györgydeák

Fotók: a Góbék Teqball Team Facebook-oldala, és Tomasz ZABIELSKI

Zajlott az élet a Góbék Teqball Team háza táján az elmúlt héten. Mielőttt elindult volna a csapat a Teqball World Series lengyelországi állomására, amelyet szeptember 14. és 18. között rendeztek Krakkóban, Facebook-bejegyzésben jelentették be, hogy a tokaji Levik Boldizsár személyében Ifjúsági válogatott játékost igazoltak Magyarországról.

„A 18 éves játékos a támadó teqball híve és kiváló adottságainak köszönhetően – 187 centiméter magas – erőssége a befejezés” – írta bejegyzésében a csapat. Azt is elárulták, hogy a fiatal játékos a sikeres érettségije után, de egyetemi felvételije előtt, már a nyáron velük készült az őszi szezonra, hivatalos bemutatójával viszont megvárták

a krakkói kiemelt versenyt.

A Boldi becenévre hallgató versenyző Krakkóban egyéni kategóriában, valamint párosban is indult a feltörekvő, fiatal tehetséggel, Simó Bencével, aki szintén versenyzett egyéniben is. Rajtuk kívül Kis Jani és Györgydeák Apor volt érdekelt ebben a kategóriában. Utóbbi a világelsőség visszaszerzésért szállt harcba Krakkóban.

„Legutóbb heroikus csatában győzte le a négyszeres világbajnok Blázsovics Ádámot a nápolyi torna döntőjében, aminek köszönhetően nagyon megközelítette az aktuális világbajnokot a világranglistán. Az első és a második külön ágon, a döntőben találkozhatnak Krakkóban. Aki itt előbb végez, az nagy valószínűséggel világranglistavezető is lesz októbertől” – jelentette még a versenyt megelőzően a csapat, amely páros kategóriában az Ilyés Szabolcs és Györgydeák kettősét, illetve a Simó-Levik párosát indította, míg vegyes-párosban, Ilyés a spanyol válogatott barcelonai teqballozóval, Silvia Ferrer Garciával az oldalán állt asztalhoz. És a torna első napján, szeptember 14-én, már jöttek is az első

eredmények.

A férfi egyéni versenyben Simó Bence és Kis Jani búcsúzott a tornától, míg Levik Boldizsár két győzelemmel továbblépett csoportjából, azonban sokáig ő sem menetelt a legjobb 64 között egy nagyon szoros, háromszettes találkozón kapott ki, nem jutott így a legjobb 16 közé. Sajnos párosban sem termett több babér számára, Simóval az oldalán esett ki a csoportból, ahogy az Ilyés-Garcia vegyespárosunk is.

Egyéniben tehát Györgydeák maradt, párosban ő is és Ilyés. Kiemeltekként számukra pénteken kezdődött meg a verseny, onnantól meg sem álltak az elődöntőig, ahol jöhetett a komolyabb erőfelmérő.

A székelyudvarhelyi páros itt a kétszeres világbajnok Bányik Csaba és társa, Katz Balázs alkotta párost már nem tudta legyőzni. Ígéretes kezdés után, amikor is az első szettet 12-5-re nyerték, végül háromszettes találkozón kaptak ki a budapestiek ellen. Miután Nikolat Mitrót és Bogdan Marojevic-cset nagy meglepetésre legyőzte Blázsovics Ádám és Bakó Ádám, a góbék a kisdöntőben a világbajnok szerbekkel meccselhettek. Ők végül két szettben múlták felül Ilyéséket, akik így a negyedik helyen végeztek. A számot a Katz és Bányik duó nyerte meg.

A lányok páros versenyében nem jött össze a magyar győzelem, Janicsek Zsanettet és Vasas Leát legyőzte a döntőben a brazil Fontes-Guitler kettős. Vegyespárosban Bakó Ádám és Vasas Lea ért fel a csúcsra, és a női egyéniben Ács Krisztina lett a legjobb, de hátra volt még

a számunkra legfontosabb férfi egyéni verseny.

Ahogy fentebb írtuk, Apor magabiztosan menetelt az elődöntőig. A legjobb 32 között a lengyel Pokwap ellen 12-9, 12-6-os szetteredményekkel harcolta ki a legjobb 16-ba kerülést, ahol a magyarországi Cseri Soma következett. Ez sem okozott különösebb gondot, azonban az eldöntős helyért már Katz Balázs volt Györgydeák ellenfele, aki párosban megviccelte a góbékat Krakkóban, de már korábban is, például a marosvásárhelyi Europe Tour versenyen is, ahol mi is ott voltunk. Ennek értelmében Györgydeák és Katz nagyon szoros mérkőzést játszottak: az első szettet Katz húzta be 12-10-es eredménnyel, a következő két szett, és így a győzelem már az udvarhelyi játékosé lett.

Következhetett az elődöntő, ahol az a lengyel Duszak volt az ellenfél, akit Györgydeáknak ezidáig nem sikerült legyőznie: egy brazíliai tornadöntőben és a világbajnoki kisdöntőben is a lengyel örülhetett. Krakkóban azonban Aporon nem tudott kifogni a lengyel sem, esélye sem volt, amit az eredmény is jól mutat: 12-3, 12-3 arányban nyerte szettjeit az udvarhelyi játékos.

A vasárnapi döntőben Györgydeák ellenfele az egyik másik mumusa, a francia válogatott Julien Grondin volt, de most az ő megverése sem okozott különösebb gondot Apornak, aki az első szettet 12-9-re, a másodikat 12-4-re nyerte, és ezzel tornagyőzelmet ünnepelhetett. A döntőket az Eurosport is közvetítette, ide kattintva végignézhető a vasárnapi program, Apor döntőjét a közvetítés 45. percétől láthatjuk.

Az udvarhelyi játékos győzelme azt is jelenti, hogy ismét visszaküzdötte magát az egyéni világranglista élére, és így elsőszámú kiemeltként várhatja a European Series következő, budapesti állomását, amelyet szeptember 29. és október 2. között rendeznek.