Ez rajtam ment el – súgta társának 9-7-es Góbé vezetésnél

Ott voltunk a vásárhelyi European Teqball Touron és megismerkedtünk a teqball családdal.

– Ez rajtam ment el – súgja oda Katz Balázs társának, Velkey Balázsnak 9-7-es Györgydeák-Ilyés vezetésnél egy időkérés során. – Még nem ment el – szól vissza Velkey. És tényleg nem ment el, a magyarországiak visszakapaszkodnak, majd kiejtik a negyeddöntőben Ilyés Szabolcs és Györgydeák Apor székelyudvarhelyi teqballosokat, a Góbék Teqball Team játékosait. És ami még fájóbb, hogyha lehet mondani a Marosvárhelyen rendezett European Teqball Tour versenyre, a góbék számára hazai pályán teszik ezt. 

Amikor belépek a csarnokba, feltűnik, hogy minden teqballosítva van: hajlított asztalok állnak a bejárat előtt, teqballos mindenféléket árulnak az előtérben, világbajnokságokról készült fotók díszítik a falat, és labdarúgó sztárok mérkőzéseit vetítik az ide-oda kihelyezett képernyőkön. Már a játéktérben azon kezdek el izgulni, vajon hogyan sikerül majd fotózni ebben a színes reflektorfényekkel megtöltött, viszonylag sötét teremben. Györgydeák Aporral később beszélgetve kiderül, neki bejött a szervezés, a fények picit zavarták az elején, de hangulatosnak tartja, azt is mondták nekik, hogy a shownak mennie kell.

És a show nem az igazi gallérok nélkül, Novák Károly Eduárd sportminiszter – aki 10 percet a tribünön tekintett meg a versenyből – beszédében főleg a sportág térnyeréséről beszél, arról, hogy büszke rá, hogy Románia is ilyen mértékben hozzájárul ennek a szakágnak a fejlődéséhez. Huszár Viktor, a Nemzetközi Teqballszövetség végrehajtó bizottságának elnöke szerint ez a fejlődés meg sem fog állni az olimpiáig, és ezt az egész teqballcsalád, azaz a játékosok, szövetségi tagok, bírók és rajongók csapatmunkája fogja meghozni. Na, de vissza a versenyekhez.

A férfi negyeddöntőket

a verseny második napján, szombaton, április 30-án reggel 9 órakor játsszák, miután az első napon a csoportmeccseket és a nyolcaddöntőket rendezték. Ilyés és Györgydeák minden meccsét nyerve, mindössze egy szettet veszítve jutott tovább a csoportjából, majd egy magyar páros, Borbély és Levik ellen is simán, két szettben jutottak túl a nyolcaddöntőn is.

A Katz és Valkai elleni negyeddöntőben az első szettet megnyerték, a másodikat mondhatni simán elveszítették, a harmadikban pedig székelyudvarhelyi vezetés után fordítja meg az állást, és nyeri meg a meccset a magyarországi páros.

Visszahoztuk őket a meccsbe – nyilatkozza csalódottan Apor, akinek a szülei is kint szorítanak a tribünön, majd így folytatja az értékelését: „az első szervák nem voltak jók, abból csinálták nagyjából a pontokat, a támadójátékunk is jobb kellett volna, hogy legyen”.

És ha jó támadójátéknál tartunk, akkor ezen a versenyen sem tudunk elmenni az országos szövetség, bármiféle, klub, vagy utánpótlás nélküli a kétszeres világbajnok szerbek, Nikola Mitro és Bogdan Marojevic mellett. Ők Vásárhelyen is hozzák a formát, és kérdés sem fér hozzá, hogy továbbjutnak-e a legjobb négy közé. Szabi szerint a fejjátékuk borzasztóan erős, és fejjel olyan pontosan helyezik a labdát, hogy nagyon nehéz kivédeni. „Úgy kockáztak gyermekkorukban, hogy amikor kapták a labdát, feltették maguknak fejre, és úgy adták tovább” – magyarázza. Apor szerint a szerbek jóval mindenki előtt vannak a mezőnyben, ehhez most nekik kell felzárkózniuk, edzésmódszereket kell váltaniuk.

Míg a szerbek kimagaslanak, a magyaroknál nagyon „összeért a mezőny”, már nem magaslik úgy ki a Blazsovics-Bányik 2019-es világbajnok duó, mint egykor. Most a negyeddöntőben Forgács Bence és Odnoga Mátyás lepik meg és győzik le őket. Apor szerint most három-négy, de lehet, hogy öt olyan magyarországi páros van, amelyek ki-kimeccset játszanak egymással, vagyis bárki nyer, nem lesz meglepetés. 

Aporon és Szabin kívül többi udvarhelyi férfi páros volt versenyben Marosvásárhelyen – Kis János és Szőcs Apor, Gergely Péter és László Szilárd, Feleki Gellért és Incze Dávid, András Ákos és Hilbel Roland, Simó Bence és Hajdó Roland, és a volt góbésok, Kovács Tamás, és a székelykeresztúri Lázár Zsolt –, de egyikük sem jutott tovább a csoportból. Így az már eldőlt, hogy nem lesz a vasárnapi döntőkben udvarhelyi férfi páros, de ekkor még mindig

bizakodhattunk a vegyes párosban.

Vicc az egész – jön velem szembe Apor az utolsó vegyes páros csoportmeccsük után, amelyet ugyan megnyernek a portugál Rayan Steglich és a brazil Manuela Parente kettőse ellen, mégis kiesnek a csoportból. Bár közvetlenül a mérkőzés után még reménykednek egy körbeverésben, azaz, hogy minden csapat ugyanannyi ponttal végez, és a megnyert szettek száma dönti el, hogy ki jut tovább. A másik meccsen azonban nem úgy alakulnak a dolgok, így kiesik Györgydeák Apor és Miklós Tünde. Végül az amerikai páros, Carolyn Greco és az őt nemrégiben eljegyző Frankie Diaz – ilyen véletlenszerű információmorzsákat csípünk el a a magukat csak „teqballcsalád”-ként hívó társaságban – három győzelemmel jut tovább, a másik továbbjutó Kovácsfi és Nagy előtt.

Apor a vegyes páros meccsek során már sérülten játszik, alig tud lépni, mondja, hiszen a férfiak negyeddöntőjében belerúgott az asztalba, de azon a meccsen az adrenalin miatt nem érezte a fájdalmat. A vegyes párosra a reggeli negyeddöntő is rányomja a bélyegét, látszik is rajta minden mérkőzésen, hogy ideges. „Nekem a célom az volt, hogy férfiben is, vegyes párosban is a legjobb négybe kerüljünk, ehelyett 5-8. hely, s a másikban a csoportból is kiestünk, ilyen rosszul szerepelni… Nagyon rég volt” – mondja a versenyük befejeztével.

A másik vegyes párosunk, Lakatos Kriszta és Ilyés szintén kiesnek, nem sikerül sajnos szettet sem nyerniük. „Ez most inkább a tapasztalatszerzésről fog szólni” – mondja már a pályára lépésük előtt Ilyés, hozzátéve, hogy a világbajnokokkal, a Bányik-Janicsek kettőssel kerültek egy csoportba.

Simó Bence és Simó Boglárka, illetve Szőcs Apor és Boros Anita is ugyanígy, nyert szett nélkül esik ki. Rajtuk kívül is vannak ismerős nevek, a volt Vasas Femina és Góbék Teqball Team játékosoké, Dakó Kataliné és Barabási Kingáé. Utóbbi tovább is jut csoportjából, aztán a negyeddöntőben ugyanúgy Katz parancsol neki megálljt, mint a férfi párosban Ilyéséknek, csak jelen esetben Dézsenyi Zsófiával.

Meglepetésnek mondható, hogy mindkét szerb vegyespáros kiesik – Marojevic és Anastasija Lemajic már a nyolcaddöntőben, illetve Mitro és Maja Umicevic a negyeddöntőben –, de ehhez az is hozzátartozik, hogy elég morgósak ma, vitáznak hol egymással, hol a bíróval.

A vasárnapi napra,

mindkét versenyszám elődöntői, majd bronzmeccsei és döntői maradtak hátra. A vegyes párosban Bányik és Janicsek Katzzal és Dézsenyivel, míg Bakó Ádám és Vasas Lea a francia Rabeux-Julian párossal mérkőzött meg a legjobb négy között. Végül a világbajnoki címvédő Bányik és Janicsek diadalmaskodtak Bakót és Vasast verve a döntőben, míg a bronzérmeket Katz és Dézsenyi zsebelték be. 

A férfiak versenyében szintén ott voltak a franciák, Rabeux Grondinnal párban mérkőzött meg Marojeviccsel és Mitróval, míg a másik ágon Katz és Velkey Forgács és Odniga ellen elődöntőztek. A már fentebb magasztalt kétszeres világbajnok szerbek az utolsó napon sem találtak legyőzőre, érvényesítve a papírformát, megnyerték a versenyt. A második helyen Forgács és Odniga, a hamadikon az Ilyést és Györgydeákot kiejtő Katz és Velkey végeztek.

A vasárnapi végjátékot a nemzetközi szövetség Facebook-oldalán lehetett élő közvetítésen keresztül végigizgulni – a bronzmérkőzések és a döntők így újranézhetőek –, mi is így tettünk, hiszen szombaton minden párosunk elbúcsúzott a versenytől, ezért nem maradtunk a zárónapra. Ahogy például Györgydeák Apor sem, „nincs kedvem már itt maradni vasárnapra, megyek haza és fekszem le”, mondta csalódottan szombat délután. 

Lépj be a kapun a hozzászólások megjelenítéséhez. Már előfizető vagy? Itt tudsz belépni.

Korábbi képriportok