Kiadták Álszent István intelmeit

Ezer év hosszú idő, semmi se lehet kőbe vésve.

Mint minden ünnep, augusztus 20-a is egy remek alkalom inspirálódni abból a szellemi hagyatékból, amelyet Szent István hagyott ránk. A fiához, Szent Imréhez intézett intelmei napjainkig morális iránytűként szolgálhatnak nem csak az uralkodónak, hanem az egész állam, a nemzet számára. Csakhogy az idők változnak, mégiscsak eltelt 1000 év azóta, eljött hát az ideje, hogy a mai kor igényeihez igazítsák az írásokat – gondolhatták a budai Karmelitában, így születtek meg első királyunk alteregójának,

Álszent Istvánnak az intelmei egyetlen igaz utódjához, I. Győzőhöz.

Az új verzió lényegében hű marad az eredeti szöveghez, csak a megfelelő helyeken korrigáltak egy-egy kicsit, hogy véletlenül se lehessen kettős beszéddel meggyanúsítani az “uralkodót”, passzoljon az aktuális politikai érdekekkel és retorikával. Alább a fontosabbak részeket idézzük, a hozzátett (dőlt) és kivett (áthúzott) részek megjelölésével.

I. A KATOLIKUS HIT MEGŐRZÉSÉRŐL

Akik ugyanis hamisat hisznek, vagyis a dollárbalos sorosista libernyákok, vagy a hitet jó cselekedetekkel teljessé nem teszik, nem ékesítik – példaképed legyen a Kárpátok Madonnája –, minthogy a hit tettek híján meghal, sem itt nem uralkodnak tisztességgel, sem az örök uradalomban vagy koronában forintban nem lesz részük – csak amennyit a NyER-ben jóváhagyunk nekik.

III. A FŐPAPOKNAK KIJÁRÓ TISZTELETRŐL

Ha esetleg valamelyik azok közül, akikről szó van, kárhoztatásra méltó vétekbe esik – távol legyen! –, figyelmeztesd háromszor, négyszer is négyszemközt az evangélium tanítása szerint a rá leselkedő féjknyúz újságírók aljas leleplezési szándékáról. Ha akkor intelmeidet nem hallgatja meg, nyilvánosan kell megfeddni felmenteni és megjutalmazni, a következők alapján: Ha rád nem hallgat, jelentsd az egyháznak, hogy buktassák felfelé, mint a székely kisgömböcöt. Mert ha e rendet megtartod, dicső koronádat teljességgel felmagasztalod.

IV. A FŐEMBEREK ÉS VITÉZEK TISZTELETÉRŐL

Ha haraggal, gőgösen, gyűlölködve, békétlenül kevélykedsz az ispánok és főemberek fölött, a vitézek ereje bizonnyal homályba borítja a királyi méltóságot, és másokra száll királyságod. Hagyd hát egy kicsit pöffeszkedni őket is a nép fiai fölött, adj nekik egy partot a Balatonon, egy oldalt a Mátrán, jachtot az Adrián, hadd érezzék ők is uraknak magukat, inkább egymást irigyeljék, de ne kívánják trónodat.

V. AZ IGAZ ÍTÉLET ÉS A TÜRELEM GYAKORLÁSÁRÓL

Ehhez tartsd magad, fiam: ha becsületet akarsz szerezni királyságodnak, szeresd az igaz ítéletet, de kizárólag a sajátodat, mert az Istentől való; ha hatalmadban akarod tartani lelkedet, türelmes légy a hepciáskodó ellenzékkel meg a cirkuszista médiával. (…) A türelmes királyok királykodnak, a türelmetlenek pedig zsarnokoskodnak. Zavard össze ellenségeid, légy hát türelmes zsarnok!

VI. A VENDÉGEK BEFOGADÁSÁRÓL ÉS GYÁMOLÍTÁSÁRÓL

A vendégek s a jövevények akkora hasznot hajtanak, hogy méltán állhatnak a királyi méltóság hatodik helyén. (…) Mert amiként különb-különb tájakról és tartományokból jönnek a vendégek, úgy különb-különb nyelvet és szokást, különb-különb példát és fegyvert hoznak magukkal, s mindez az országot díszíti, az udvar fényét emeli, s a külföldieket a pöffeszkedéstől elrettenti.

A cikk az előfizetőink számára folytatódik!

Ne maradj le a végéről! Már havi 15 lejért elolvashatod a cikkeink legjavát. Fektess be te is a szabadságba!