Ki a legény a háton?

Hétvégén kiderül, a Széki Vágta döntőjén. Már lobognak a zászlók a szentpáli halastavak felett.
A szervező fotója.

Épül a pálya Homoródszentpál és Oklánd között, a halastavak feletti Kövesdombon augusztus 24-25-én zárul a Széki Vágta 2019. évi kiadása – jelentette be Facebook-oldalán a rendezvénysorozatot szervező Mária Lovagja Kulturális, Hagyományőrző és Sport Egyesület.

Egy szezonban négy-öt versenyt szoktak összehozni, idén három jött össze – tudtuk meg Kovács László versenyigazgatótól. A Fenyéden tartott udvarhelyszéki futam után volt még egy marosszéki futam, viszont a gyergyószékit „technikai okok miatt” le kellett mondani, így a két előfutam győztesei állnak rajthoz az oklándi évadzáró döntőn. Rajtuk kívül meghívásos alapon vágtatnak azok, akik az elmúlt években jól szerepeltek, de idén valamilyen okból mégsem tudtak részt venni az előfutamokon. Körülbelül 25-30 lovast várnak, pontos számot azért nem mondanak, mert sose lehet tudni, kinek, mikor törik ki a lába.

Amúgy a Széki Vágta sem a Székely, sem a Nemzeti Vágtához nem kötődik, közpénz nélkül, néhány civil „összerakott, kicsi pénzéből” szervezik immár hetedik éve – jegyezte meg érdeklődésünkre a projektvezető.

„Ez egy amatőr verseny,

a székely falusi világ versenye. A hétköznapokon a lóval dolgozó legényeknek nincs lehetőségük, se idejük, se pénzük profi versenyekre készülni, nevezni”. – Nekik lett kitalálva a Széki Vágta, és ha a Székely Vágta jól fogná fel a dolgot, akkor ez nekik tulajdonképpen utánpótlás, mert sok lovas kikerült már innét – tette hozzá Kovács László.

Mindkét versenyszámban (gyorsasági és ügyességi), sport- és munkaló kategóriában külön-külön osztanak első, második és harmadik díjat: ezer, hétszázötven és ötszáz lej a tét.

Persze, városi lovasok is szoktak lenni, de Udvarhelyről, Keresztúrról most nincsenek versenyzők. A főszervező szerint ez azért lehet, mert a lovardákban többnyire a díjugratás a menő, és „az egy teljesen más műfaj”. Farkaslakáról, Fenyédről, Zetelakáról, Oklándról és más környékbeli községekből, falvakból viszont annál többen lesznek a kövesdombi pályán.

A szombaton és vasárnap megrendezett ügyességi, gyorsasági versenyek mellett lovas- és íjászbemutatók, rönkhúzás, fogathajtás is lesz, a részletes programot az esemény oldalán lehet megtekinteni.