Kézzel teremtett érték

Fotó: Gál Barna

A testvérkapcsolat által ismerkedett meg Szentábrahám községgel a Magyarországon született Krista Tamás, akit a fazekasok körében bizonyára többen ismernek, hiszen vállalkozása által ő szolgáltatja az alapanyagot. A közel huszonkét éve alapított kézműves manufaktúra egyedülálló tevékenységet folytat a térségben: agyagot bányásznak, tisztítanak, amit nyersanyagként és különböző, kézzel megmunkált termékekként értékesítenek.

Vállalkozásokat bemutató rovatunkban a csekefalvi Cricerom Kft.-hez látogattunk el, ahol a cégvezető bemutatta a termelési munkafolyamatokat, beszélt személyes motivációiról, jövőbeli terveiről. Szentábrahám és Ladánybene községek testvértelepülési viszonyt ápolnak, így került Tamás kapcsolatba térségünkkel.

Család és agyagbánya

– Huszonhárom éve ismertem meg az alsóboldogfalvi feleségemet, nagyjából ezzel egyidős a mostani vállalkozás ötlete is. Alsóboldogfalva határában van egy téglagyár, amit a források szerint 1905-ben egy segesvári szász építtetett. Az államosítás után teljesen tönkretették, ott állt kihasználatlanul. S akkor elgondolkodtam azon, milyen lehetőségek vannak ebben. Ott volt az agyagbánya, itt, Csekefalván pedig kínálkozott hely a feldolgozásra. Megvásároltam három istállót, elkezdtem utánajárni, hogyan lehet elindítani hivatalosan a céget. Mert ha az embernek céljai és kitartása van, mindent meg tud valósítani. Mostanra bánya- és környezetvédelmi engedéllyel rendelkező vállalkozás vagyunk, hat környékbeli embernek adunk munkát – mutatja be Krista Tamás röviden a vállalkozását a megaprított agyag mellet állva.

Nagyobb tömbökben hozzák be a teherautók a nyersanyagot a székhelyre, ahol megtárcsázzák, iszapolják, eltávolítják a szemetet az agyagból, majd szűrőpréssel eltávolítják a nedvesség egy részét. Miután átengedik az agyagot a gyúrógépen, kiszedik a légbuborékokat, nyersanyagként három terméket adnak ki a kezükből: egy nagyobb, tizenöt kilós zsákban csomagban kifejezetten a fazekasoknak, két és tíz kilós vákuumtasakokban egyéb felhasználásra.

Kézzel teremtett érték

– El kell mondanom, hogy ez nem egy nagy profittartalmú vállalkozás, alacsony árakkal dolgozunk, a kereskedők néha többet keresnek, mint mi, az előállítók. Voltak nehézségek a cég életében, például a koronavírus-járvány ideje alatt túlélő üzemmódban működtünk. De működtünk, ez a lényeg. Agyagon kívül készítünk nagyméretű virágedényeket, kézzel formázott téglát, padlólapot. Utóbbiak rusztikus hatásúak, szívesen használják a szakemberek kályha- vagy pincebútor építésénél – mondja a beszélgetőtársam, akivel besétálunk a szárító mellől az egyik műhelybe. Itt éppen baconi cserepet mázolnak Tamás kollégái, nagy gonddal munkálkodnak. Mint később megtudom, a segesvári óratorony felújítására kellenek ezek a díszes-mázas darabok, különleges helyre kerülnek a csekefalvi kezek alól.

Az elmúlt tíz évben tapasztalható templomfelújítási hullám idején keresték a korhű, kézzel készített építőanyagot, ennek köszönhetően a Cricerom székhelyén különböző termékeket gyártottak, ezzel szolgálták ki a keresletet. Erdélyi és magyar címeres téglákat porolunk le, amik nemsokára egy Ugron kápolnában lelnek otthonra.

– Hogyan látja a céget tíz év múlva? – teszem fel a kérdést a vállalkozás vezetőjének.

A cikk az előfizetőink számára folytatódik!

Ne maradj le a végéről! Már havi 15 lejért elolvashatod a cikkeink legjavát. Fektess be te is a szabadságba!