Kevésbé udvarhelyi az idei körverseny, de áthalad a városon

Fotó: archívum/SZABÓ APOR

Augusztus 9-én, szerdán 17 órától rajtolt el a 17. Székelyföldi Körverseny, amely kevésbé lesz székelyudvarhelyi, mint volt az előző években, hiszen sem rajtot, sem befutót nem rendeznek városunkban, csupán áthaladnak rajta, mégpedig a körverseny utolsó, szombati napján.

A magyarokon és a románok kívül német, olasz, bolgár, osztrák, olasz és norvég csapatok alkotják a mezőnyt, köztük a Team Novák, amelynek mint előzetesen bejelentette, székelyudvarhelyi versenyzőjük is lesz idén Szász Dávid személyében, azonban a szerdai csapatbemutatón és prológon kiderült, mégsem. A csapat a Marcu Adi-Narcis, Fazakas Csongor, Török János, Eskedal Vetle Torin, Marco Oliva és László Hunor összeállítású hatosát indította a versenyen. A csapat egyik tagjának sem sikerült az első öt között végeznie a szerdai sepsiszentgyörgyi prológon, azaz a körversenyt megnyitó 4,5 kilométeres időfutamon, a további helyezéseket azonban hiába keressük a körverseny honlapján, egyelőre nem elérhetőek.

Az azonban biztos, hogy ezen a napon senki nem volt gyorsabb az olasz Andreaus Marconál, aki 5 perc 57 másodperc alatt teljesítette a távot, és ezzel ő viselheti az összetett elsőnek járó piros trikót a csütörtöki szakaszon. Sőt, Marcónak adták a szervezők a legjobb sprinternek járó trikót is, anélkül, hogy lett volna sprint az verseny első napján. „Nincs olyan sprinter, aki utolérhetné” – írják mindezek ellenére a körverseny Facebook-oldalán.

Ugyanilyen anomália, hogy a hegyi hajráknál legjobban teljesítő kerékpárosnak járó zöld trikót is kiosztották anélkül, hogy lett volna hegyi hajrá a prológon. Úgy tűnik, túlzásnak érezték ezt is az olasznak adni, ezért a prológ második helyezettje, a lengyel Tracz Symon kapta meg.

A felsoroltakon kívül megkülönböztető trikót kapott Emil Dima mint a legjobb román versenyző és Karl Ádám mint a legjobb magyar.

Szakaszok, útlezárások

Ők ezekben tekerhetnek a következő szakaszon, augusztus 10-én, amikor 115 kilométert teljesít a mezőny, Sepsiszentgyörgyről indulnak és Csíkszeredába érkeznek meg. Az augusztus 11-ei etap során Csíkszeredából Marosvásárhelyre vezet az útjuk Gyergyószentmiklós irányában, majd másnap, augusztus 12-én Vásárhelyről jönnek Csíkba, ekkor azonban Udvarhelyet is érintve.

A rendőrség közlekedési tájékoztató központja, az Infotrafic figyelmeztet, hogy csütörtöktől szombatig a körverseny miatt forgalomkorlátozásokra és útlezárásokra kell számítani Kovászna, Hargita és Maros megyékben.

Augusztus 10-én, csütörtökön 13 órai kezdettel a 11B és 12-es jelzésű országúton, illetve a 123A jelzésű megyei úton lesznek korlátozások a Kovászna – Kézdivásárhely – Nyerges-tető – Csíkkozmás – Csíkszentkirály útvonalon. Augusztus 11-én, pénteken 12:45-től lépnek hatályba a forgalomkorlátozások a 12-es, 13B és 13A jelzésű országúton a Csíkszereda – Gyergyószentmiklós – Borzont – Parajd – Nyárádszereda – Marosvásárhely útvonalon, majd másnap a 13A jelzésű úton lehet korlátozásra számítani, többek között Székelyudvarhelyen is.

„A szervezők azt mondták, hogy 1 óra után egy kicsivel érkeznek Székelyudvarhelyre Szováta irányából a Szejkén keresztül, és mennek tovább Csíkszereda irányába. Mivel csak áthaladnak az előttük haladó motorosok és helyi rendőrök lezárják az útvonalat, az érintett útkereszteződéseket, és ahogy elhaladt a mezőny, engedik is tovább a forgalmat, hosszabb útlezárásra nem kell számítani” – mondta el megkeresésünkre Zörgő Noémi, a székelyudvarhelyi városháza sajtószíóvivője.

A szakaszokat a körverseny honlapján és Facebook-oldalán lehet követni.

Az uh.ro a te véleményedre kíváncsi!

Segíts nekünk megtervezni a jövőt! Csak pár kérdésre kell válaszolnod, mindössze 5 percbe telik, de nekünk sokat segítesz vele!

Segítek, kitöltöm a kérdőívet! »